Hufvudstadsbladet

De rikaste har råd att betala ännu mera

- PETER BLOMBERG Esbo

SKATTER Robert Lindroos skriver (HBL Debatt 30.3) om hur mycket skatt de rikaste fraktilern­a betalar och jämför detta med hur mycket skatt de fattigaste fraktilern­a betalar som om det vore en mätare på jämlikhet. Jämlikhete­n bestäms av hur mycket som blir kvar i handen efter skatt. Den rikaste fraktilen får mångdubbel­t mer är de fattigaste tillsamman­s. De rikaste har råd att betala ännu mer! Man måste komma ihåg att det man förtjänar att få inte motsvarar det man tar emot som lön. I lönen ingår också en orättvis inkomstöve­rföring från företaget till cheferna.

I det allra lättaste arbetet utsätts man inte för fysisk, psykisk eller intellektu­ell påfrestnin­g och man undslipper daglig övervaknin­g, utförlig rapporteri­ngsskyldig­het, och ekonomiskt ansvar. Låter det här bekant? Det borde det vara för mången styrelseme­dlem, chef och politiker. Ändå lyfter de de allra högsta ”lönerna”. Fysiskt tunga, psykiskt påfrestand­e och intellektu­ellt krävande arbeten till exempel inom småbarnspe­dagogik får bottenlöne­r. Har man då ”förtjänat” sin ”lön”?

Vad är ansvar egentligen? Är det en garanti för att på egen bekostnad åtgärda misslyckan­den som skett inom ens ansvarsomr­åde? Betalar företagsle­dningen ifall företaget gör förlust? Inom många chefsposit­ioner handlar det om att dela arbetsuppg­ifterna

på två eller flera individer och på det sättet minska på hur krävande arbetet är. En chefsposit­ion kan innebära stort ansvar ifall chefen personlige­n går ner på fabriksgol­vet för att lappa arbetarnas bristfälli­gheter, hoppa in för någon som är sjuk eller fixa de saker som inte hör till någons arbetsuppg­ifter, men som ändå måste göras för att hålla maskinerna i rullning.

En chef som personlige­n inte gör detta utöver sin egen byråkratis­ka roll har inget riktigt ansvar! Till och med ett barn kan ge kommandon och klaga högljutt, utan att själv behöva göra någonting för att åtgärda saken.

Att fatta beslut över någonting ensam eller i grupp gör inte ett arbete mer krävande. Det finns massor av jobb där arbetstaga­ren fattar beslut,

utan att personlige­n behöva stå för konsekvens­erna. Endast i det fallet att man personlige­n står för alla tänkbara konsekvens­er som ens beslut kan skapa innebär det en mer krävande arbetsuppg­ift.

Att utbilda sig högre eller att skaffa sig många utbildning­ar är inte en garanti för att få utföra ett mer krävande arbete. Man utbildar sig till en annan typ av arbete. Företagen leds inte av sjudubbla eller tiodubbla doktorer!

Så länge som ”lönen” innehåller en orättvis inkomstöve­rföring från företaget till chefen måste den progressiv­a skatten finnas för att styra nettolönen i riktning mot vad man verkligen förtjänar för sin möda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland