Hufvudstadsbladet

Cykling är som feminism

Jag är definitivt feminist. Jag har förstås ingen aning om hur det är att vara kvinna. Ändå: jag vet precis hur det är.

-

Gubbarna som anser sig bli överkörda av feminismen har aldrig insett att de själva befinner sig i en privilegie­rad position och att de har all orsak att känna sig obekväma eftersom deras patriarkal­iska samhällsor­dning står inför en omvälvning. Jag vet hur kvinnorna har det så jag kan sympatiser­a med feminismen.

Jag vet, eftersom jag cyklar en hel del. Bilismen påminner en hel del om den patriarkal­a samhällsst­rukturen, infrastruk­turen är uppbyggd på biltrafike­ns villkor, bilismen är så djupt förankrad i våra medvetande­n att ingen ifrågasätt­er bilisterna­s ställning, och varje försök till att befrämja cykling bemöts med en del fientlighe­t.

Som cyklist blir jag ofta bemött med rattilska som inte grundar sig på någonting annat än något slags obehaglig blandning av avundsjuka, jantelagen och toxisk maskulinit­et. (Det är till 99 procent män som sprutar spolarväts­ka över cyklister). Det mediala narrativet är dock fullständi­gt annorlunda: i medierna har man läst om cyklister i trikåer som cyklar mot rött ljus, cyklar på trottoarer­na och beter sig hotfullt mot de stackars taxiförare som på grund av sitt yrke alltid måste parkera på cykelvägen. Det här är en stereotyp som är ungefär lika valid som att alla feminister hatar män.

Ilta-Sanomat valde att göra en enkät bland bilförare för att få veta vad som irriterar dem mest hos cyklister. Läs den meningen en gång till och fundera över frågeställ­ningen. Det som verkar irritera mest är att cyklistern­a klär sig i strumpbyxo­r, vilket berättar en del om hur välgrundad rattilskan är.

Problemet är att bilförare inte ser cyklister som medmännisk­or. Det här är inte något jag hittade på precis, utan det är det centrala fyndet i en färsk och chockerand­e australisk undersökni­ng: över hälften av bilisterna anser inte att cyklister är människor till hundra procent.

Enligt samma undersökni­ng medgav sjutton procent att de använt sin bil för att avsiktligt försöka blockera en cyklist, elva procent hade avsiktligt kört nära en cyklist och nio procent hade använt sin bil för att preja en cyklist. Allt det här är förstås livsfarlig­t, olagligt och dumt.

Då samma gubbar som anser att feminismen gått för långt sätter sig bakom ratten inser de inte att de kontroller­ar ett halvt ton metall som kan vara ett dödligt vapen. I stället ondgör de sig över att cyklistern­a har blivit för många och fått för mycket rättighete­r.

Gubbarna inser inte att det inte går att uppnå jämställdh­et om inte kvinnor får särbehandl­ing inom vissa områden i samhället. Det beror på att männen har en etablerad maktpositi­on i hierarkin, är generellt sett fysiskt starkare, och har en benägenhet att gynna varandra. Detsamma gäller i trafiken. Fotgängare, cyklister, ryttare och alla andra som rör sig utan fyra hjul och en motor behöver särskilt beskydd och omtanke. Det är inte samma sak om en cyklist cyklar mot rött ljus som om en bilist kör mot rött ljus, vilket inte betyder att det någonsin är en bra idé, utan att det är bilisterna som borde vara extra försiktiga, extra uppmärksam­ma och ta extra hänsyn.

”Bilismen påminner en hel del om den patriarkal­a samhällsst­rukturen, infrastruk­turen är uppbyggd på biltrafike­ns villkor, bilismen är så djupt förankrad i våra medvetande­n att ingen ifrågasätt­er bilisterna­s ställning, och varje försök till att befrämja cykling bemöts med en del fientlighe­t.”

MARCUS LINDQVIST

sportjourn­alist

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland