Hufvudstadsbladet

Svenskan är en hjärtesak

HBL tog tempen på finlandssv­enska väljares åsikt om svenskan i valet – och fann allt från glödande ilskna ställnings­taganden till kylskåpska­lla konstatera­nden.

-

Hur tänker du kring svenskan och tvåspråkig­heten när du röstar i riskdagsva­let?

Tina Rehnström

– Jag vill vara säker på att min kandidat aktivt jobbar för svenskan och därför tänker jag rösta på SFP. Många kandidater från andra partier säger sig också jobba för svenskan, men jag är inte övertygad om att de verkligen gör det.

Gabriela Langinauer

– Svenskan är viktig för mig, men jag vill också att det parti jag röstar på tar upp familjefrå­gor och utbildning. Många andra partier för fram dessa frågor på ett bra sätt men SFP har ”hela paketet” med alla tre frågorna.

Rufus Henriksson

– Jag är en ganska ”trogen” finlandssv­ensk som brukar rösta på SFP, men ibland känns det som att andra partier driver större frågor medan de samtidigt har en bra inställnin­g till svenskan. Vad tycker du om tanken att rösta på svenskvänl­iga kandidater i andra partier?

– Vi finlandssv­enskar skulle nog behöva lite skjuts och hjälp från andra partier, så jag tycker det är bra. Om jag skulle rösta på ett annat parti skulle jag försäkra mig om att kandidaten jobbar för svenskan.

Kalle Rosenqvist

– Åtminstone väljer jag en kandidat som är säker på svenska. Jag gillar inte alls att man går ut med tvåspråkig­a idéer och andra dumheter, det finns redan nu alldeles för lite helsvenska rum kvar i Helsingfor­s. Vad menar du med tvåspråkig­a idéer? – Att man gör sig till för finskspråk­iga väljare på de svensksprå­kigas bekostad, så som SFP gör när man numera heter SFP-RKP. Men jag har alltid röstat på SFP och tänker inte ändra mig, fastän jag är sur på partiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland