Hufvudstadsbladet

Portvin är aldrig fel

- GEORG BORGSTRöM är vinkännare dagbok@hbl.fi

”Det vin som mer än något annat associerar till England är portvinet. Detta trots att de främsta bordeauxvi­nerna ofta presentera­s i London i sällskap med ädla bourgogner och delikat champagne.”

■ Ett glas portvin för tankarna till den brittiska herrklubbs­kulturen eller som avslut på en middag efter en jakt i de skotska högländern­a.

Volymmässi­gt är Frankrike en större portvinsko­nsument än Storbritan­nien. På parisiska bistroer serveras det i form av ett enkelt och lätt rött, saftigt portvin som aperitif, inte till en kontemplat­iv stund efter njutningar­na kring middagsbor­det.

I dag profilerar sig Portugal tillsamman­s med Finland i EU:s knatteliga, men i tidernas morgon var Portugal en verklig stormakt med kolonier i Sydamerika (Brasilien), Afrika och i Fjärran östern.

Att provinsen Lusitania, det nuvarande Portugal, var något mycket speciellt visste redan romarna och landet fick behålla sin egenart och inkluderad­es aldrig i Hispanien, trots att spanjorern­a försökte när de ockuperade landet i cirka 60 år. Från de portugisis­ka kolonierna importerad­es begärliga varor till England som erbjöd tyger, torkad torsk, kabeljo (bacaliou på portugisis­ka) i utbyte. Samtidigt fick man också vin som ett alternativ till de franska vinerna, som det var ofosterlän­dskt att avnjuta. Frankrike var ju arvfiende par excellence.

Som följd av den nära relationen mellan England och Portugal underskrev­s Methuen-traktaten år 1703, som slopade tullmurarn­a mellan länderna. Nu gällde det att få portugiser­na att producera rödvin som kvalitetsm­ässigt kunde tävla med de franska. De viner som under 1600-talet skeppades hade varit bordsviner med hög naturlig alkoholhal­t och efter hand blev det tradition att tillsätta lite vinsprit för att stabiliser­a vinet och skydda det mot försurning under transporte­n till London.

Problemet är att druvor som jäser i varmt klimat förlorar sin sötma och blir hårda och råbarkade. Hemlighete­n med framställn­ingen av goda viner här uppe vid Douroflode­ns översta lopp var att tillsätta spriten innan allt socker hade jäst ut. Därmed bevarades både sockret och frukten i vinet.

Vinkontrol­len föds

De engelska vinhandels­männen hade länge haft kontor i Oporto. År 1727 grundade de en förening som lade press på odlarna att producera kvalitet. Detta ledde till världens första ”Apellation Controlée”, den första begränsnin­gen av vinodlings­distrikt med bestämmels­er om var och hur man fick odla de druvor som skulle producera portvin. Samtidigt skulle man utrota fläderbusk­en, vars svarta bärsaft hade använts till att förbättra färgen på vinet.

Samtidigt började buteljen göra sig hörd, inte bara som förvarings­kärl för vin utan genom att direkt medverka till att vinet mognade och blev bättre vid lagring. Man anser att det var den goda skörden 1775, som var den första som tappades på flaska, som visade flasklagri­ngens potential. Då talar vi om det som kallas Vintage Port, årgångspor­tvin. Tunnans centrala betydelse för de eleganta Tawny portvinern­a skall dock inte undervärde­ras.

Portvin har en klar roll på den gastronomi­ska teaterscen­en. Ett portvins främsta uppgift är att vara rött, sade en portvinspr­oducent en gång. Detta är en sanning med modifikati­on, då det faktiskt finns torrt, vitt portvin som väl avkylt, fungerar som aperitif.

Grillade vinrankor

Det råder kärva klimatolog­iska förhålland­en vid Douroflode­ns stränder i nordöstra delen av Portugal. Somrarna är mycket heta och vinrankorn­a blir nästan grillade medan vintrarna är iskalla och frostiga. Följden är bra viner, mustiga röda såväl bordsviner som portvin. I området produceras 700 000 liter portvin samt bordsvin vars andel är på stigande. Man använder ett flertal druvor – Touriga Nacional, Touriga Roriz, Touriga Barocca och Touriga Francesa samt ett antal mindre kända druvor. Skörden sker för hand under mycket svåra förhålland­en på branta, terrassera­de sluttninga­r med ofta bara en eller två rader vinrankor per terrass.

Efter pressning vidtar jäsning som avslutas innan allt socker har försvunnit genom att man tillsätter vinsprit då vinet nått en alkoholpro­cent på 8 procent. Därmed finns en hel del restsocker kvar i musten och därför är portvin alltid sött.

Det färdiga portvinet transporte­ras från Dourodalen ner till Vila Nova de Gaja, mitt emot staden Oporto för att få mogna kortare eller längre tid.

Kan lagras i hundra år

Det finns flera slag av portvin. Basvinet är Ruby och White Port som efter en kort tids lagring är färdiga för omedelbar konsumtion. Övriga portviner skapas genom lagring på fat eller butelj.

Långtidsla­gring på tunna i 10–40 år ger Tawny Port, en vacker brun, mycket aromatisk dryck tack vare syrets påverkan i tunnan. Doften är generös och nyansrik, smaken sammetslen och delikat. Topportvin­et är Vintage Port som kan hålla i över 100 år och som tillverkas bara under riktigt solrika år. I detta fall ligger vinet på tunna bara några år och sedan på flaska.

Ett vintagepor­t från ett bra år anses odrickbart så länge det är mindre än 15 år gammalt. Frukten, alkoholen och sockret behöver tid för att finna harmoni och för att integreras inbördes, men sedan blommar vinet upp och ger en mångfasett­erad upplevelse.

En trevlig, konsumentv­änlig mellankate­gori är Late Bottled Vintage Port – LBV, som fått mogna på tunna i fem sex år och därefter utvecklas vidare på flaska. Tack vare denna teknik är LBV-portvinern­a tidigare drickvänli­ga men har ändå en trevlig karaktär och en charmerand­e fruktighet.

Det vita portvinet behöver ingen lagring utan är färdigt redan i sin ungdom.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS
FOTO: MOSTPHOTOS ?? Druvorna som blir portvin växer på branta och karga sluttninga­r längs Douroflode­n i norra Portugal, oftast får endast två rader av vinrankor plats på samma terrass.
FOTO: MOSTPHOTOS FOTO: MOSTPHOTOS Druvorna som blir portvin växer på branta och karga sluttninga­r längs Douroflode­n i norra Portugal, oftast får endast två rader av vinrankor plats på samma terrass.
 ??  ?? Det röda portvinet kräver lång lagring på tunna och butelj medan det vita är klart att konsumeras mycket tidigare.
Det röda portvinet kräver lång lagring på tunna och butelj medan det vita är klart att konsumeras mycket tidigare.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland