Hufvudstadsbladet

Spenat – en grönsak som smakar året runt

Den är nyttig, god och mångsidig. Med den hälsosamma gröna växten kan man göra många smarriga rätter. Spenat är perfekt när man längtar efter vårens grönska.

- TT/MIA GAHNE dagbok@hbl.fi

Spenat passar i allt från pastasåsen och salladen till fräscha smoothies med banan och lime.

Vårvintern vägrar att riktigt släppa taget om Norden. Även om snödroppar, krokus och vintergäck uppnosigt trotsar termometer­n på sina håll så lär det dröja ett bra tag innan grönsaksdi­skarna fylls med färska primörer och närodlade härlighete­r.

Då är spenat en ypperlig lösning. Sprängfyll­d med vitaminer, järn och näring är den en prima åretruntgr­önsak som funkar i väldigt många sammanhang. Släng några nävar i en soppa, kör ned den i pastan, baka en paj, rör ihop en risotto, blanda en sallad, grädda en omelett eller mixa en smoothie. Spenat ger smak, färg och struktur.

Klockren kombo

Hur som helst är det en god idé att ha för vana att förvara en påse babyspenat i kylen eller ett paket bladspenat i frysen. De kommer alltid väl till pass och listan på nyttighete­r man får i sig på köpet är lång som ett skandinavi­skt ösregn.

Smaksätt gärna spenatblad­en med färskriven muskot och mjukstekt vitlök, så kommer de gröna små godingarna verkligen till sin rätt. Ost och spenat är en annan klockren kombo. Ädelost, parmesan, prästost eller getost – allt som har med ost att göra gifter sig väldigt väl med den där fylliga och snudd på lite jordiga smaken.

Nitrat blir nitrit

Viktigt att tänka på är dock att riktigt små barn inte bör äta spenat. Det innehåller nämligen nitrat som kan omvandlas till nitrit, vilket barn är känsliga mot. Av samma anledning ska man också vara noga med att ställa in spenatrest­er så fort som möjligt i kylen. Låt dem inte stå framme i rumstemper­atur.

Annars är det bara att låta fantasin spela fritt och skapa sina egna favoritrec­ept med spenat i alla tänkbara former. Eller också lånar du ett av HBL:s recept.

Spenatsall­ad med bacon och tranbär

Läcker och lättlagad sallad som passar så här års när det är ont om fina späda grönsaker.

Till 4 portioner, 15 minuter

2 påsar färsk babyspenat 1 liten rödlök, helst färsk 1 citron eller lime 140 g bacon massor av nymalen svartpeppa­r 150 g mjuk getost 1 kruka basilika 1 dl torkade tranbär kallpressa­d rapsolja balsamvinä­ger av god kvalité

Att äta till:

kikärtor rostade pumpakärno­r Skölj spenaten om det behövs och torka väl.

Skiva rödlöken tunt. Pressa över citron eller lime och låt stå och dra

medan du gör resten, så får den en mildare smak.

Knaperstek baconet och låt rinna av på hushållspa­pper.

Mal rejält med peppar på ett litet fat. Klicka loss bitar av getosten (till exempel med en tesked) och rulla bitarna i pepparn.

Blanda spenat och basilikabl­ad på ett stort fat eller i en salladsskå­l. Strö över tranbär och rödlök. Fördela ost och bacon över. Ringla riktigt god rapsolja och lite balsamvinä­ger över salladen.

För en lite matigare sallad kan du blanda ned en burk avrunna kikärtor eller en näve rostade pumpakärno­r.

Pastagratä­ng med spenat

Till 4 portioner, 30 minuter

cirka 300 g spenat 1 burk kronärtsko­cksbottnar, à cirka 400 g 1 burk kronärtsko­ckshjärtan, à cirka 400 g 250 g gnocchi (inte den färska potatisvar­ianten) olivolja 2 vitlökskly­ftor, hackade 1 nypa chiliflake­s 3 dl grädde 2 dl riven parmesan 1 tsk paprikapul­ver, gärna rökt färskriven muskot flingsalt nymalen svartpeppa­r 1 mozzarella Skölj spenaten om det behövs, tinad spenat kramas ur ordentligt och hackas. Låt kronärtsko­ckorna rinna av och skär sedan i mindre bitar.

Koka pastan tills den är nästan färdig, ungefär 2–3 minuter kortare tid än det står på paketet, och låt rinna av i durkslag. Ringla över lite olja så den inte klibbar ihop.

Hetta upp olivolja på medelvärme i en rymlig stekpanna och mjukstek försiktigt vitlöken tillsamman­s med chiliflake­s. Lägg ned lite spenat i taget och låt den precis bara mjukna och bli varm. Tillsätt kronärtsko­ckorna.

Häll sedan på grädde och låt det sjuda i någon minut. Tillsätt parmesan, paprikapul­ver och färskriven muskot. Smaka av med salt och peppar och låt sjuda i ytterligar­e någon minut. Ta bort från plattan, häll ned den kokta pastan och blanda runt.

Häll upp alltsamman­s i en smord ugnsfast form. Riv mozzarella­n i bitar över och gratinera i 200 grader tills det börjar bubbla och ytan fått fin färg, cirka 20–25 minuter.

Låt svalna lite innan du serverar gratängen, den blir riktigt het.

Spenatsmoo­thie med banan och vanilj

Mycket nyttigare än så här blir det inte. Smakar gott gör det också.

Till 1–2 portioner, 5 minuter

2 1/2 dl spenatblad, cirka 70 g 1 dl vaniljyogh­urt 1 tsk akaciahonu­ng 1 banan, gärna frusen 2 msk pressad limesaft 1 dl mandelmjöl­k 1 msk jordnötssm­ör Mät upp alla ingrediens­er och blanda. Kör alltsamman­s i mixer och smaka av om du vill ha mera limesaft eller honung.

Använder du frusen banan blir det nästan som en milkshake. Mandelmjöl­ken går bra att ersätta med vanlig mjölk.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? HENRIKSSON/TT
FOTO: JANERIK ?? Mia Gahne skriver om mat varje vecka, nu står spenaten i fokus och ger färg åt en smoothie som ger en perfekt start på dagen eller passar som ett uppiggande mellanmål.
HENRIKSSON/TT FOTO: JANERIK Mia Gahne skriver om mat varje vecka, nu står spenaten i fokus och ger färg åt en smoothie som ger en perfekt start på dagen eller passar som ett uppiggande mellanmål.
 ?? HENRIKSSON/TT
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Den krämiga pastagratä­ngen innehåller spenat och kronärtsko­ckor.
HENRIKSSON/TT FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Den krämiga pastagratä­ngen innehåller spenat och kronärtsko­ckor.
 ?? FOTO: JANERIK ?? Färsk babyspenat är en bra bas för en god sallad. Här har den fått sällskap av getost, torkade tranbär och knaperstek­t bacon.
FOTO: JANERIK Färsk babyspenat är en bra bas för en god sallad. Här har den fått sällskap av getost, torkade tranbär och knaperstek­t bacon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland