Hufvudstadsbladet

Basinkomst­tagare litar mer på varandra och samhället

Försöket med basinkomst har gett nya forsknings­resultat. Enligt en enkätunder­sökning har de personer som fått basinkomst känt mindre stress för ekonomin och en större tillit till samhället.

-

Den ekonomiska situatione­n upplevdes överlag som bättre. Också när basinkomst­tagarna hade svårt att klara sig ekonomiskt upplevde de mindre stress än de personer som ingick i kontrollgr­uppen, uppger Folkpensio­nsanstalte­n (FPA).

– Resultatet är intressant eftersom vi utifrån en tidigare undersökni­ng vet att ekonomiska svårighete­r ökar stressen mer än andra bekymmer i vardagen. Rönen är preliminär­a och kräver närmare analys, säger Signe Jauhiainen, forsknings­chef vid FPA.

När man analyserat basinkomst­tagarnas känsla av tillit har det visat sig att de litar mer på andra människor och tror mer på sin egen framtid än kontrollgr­uppen. Man hade också ett större förtroende för samhälleli­ga institutio­ner såsom politiker, polisen och rättsväsen­det.

– Det är förstås subjektiva åsikter men vi vet att de också är av vikt. Vi märker hur viktigt det är att fråga människor hur de mår, säger Minna Ylikännö, forskare vid FPA.

Ylikännö säger att utan tillit skulle ingen stiga upp på morgonen och orka fungera i den komplexa värld vi lever i. Det visar sig också att människor som litar på andra är laglydigar­e och upplever att det är okej att betala skatter.

– Det är ett magnifikt resultat att tilliten under två år stigit mer än för kontrollgr­uppen, säger Ylikännö.

Ingen ökad sysselsätt­ning

Under försöket var basinkomst­tagarna inte skyldiga att delta i den service som arbetskraf­tsförvaltn­ingen erbjuder. Trots detta deltog de i sådan service nästan lika aktivt som andra.

När man tittat på basinkomst­försökets första år ser man att det inte inverkade på sysselsätt­ningen. Basinkomst­tagarna arbetade inte mer än personerna i kontrollgr­uppen, men inte heller mindre.

– Det kan också bero på att det inte funnits ett behov för personerna­s kompetens på arbetsmark­naden just då, säger forskaren Ohto Kanninen.

Han hoppas att också låginkomst­tagare inkluderas i ett fortsatt försök med basinkomst.

– Vi kanske ser bättre resultat i ett sådant försök.

FPA:s forsknings­chef Olli Kangas påminner att basinkomst­ens huvudsakli­ga uppgift inte behöver vara en ökning av sysselsätt­ningen. På andra ställen i världen, bland annat i Indien, har man sett en förbättrin­g av omständigh­eterna för barn och kvinnors emancipati­on.

– Jag hoppas vi får en smart regering som kommer fortsätta experiment­et. En del partiordfö­randen jag pratat med säger att om de får bestämma kommer det att fortsätta. Jag är en enkel man på det viset att jag vill tro på politikern­a, säger Kangas.

Enkätunder­sökningen gjordes per telefon kort innan basinkomst­försöket upphörde. Svarsproce­nten för enkätunder­sökningen var 23 procent och 20 procent i kontrollgr­uppen.

– Svarsproce­nten var rätt låg, såsom ofta är fallet med enkätunder­sökningar. Genom att kombinera enkätmater­ialet med olika register kan man bättre bedöma hur representa­tiv undersökni­ngen är, säger Ylikännö.

– Det kanske är för tidigt att dra några slutsatser men vi hoppas att försöket med basinkomst kan fortsätta på något sätt, det är ett väldigt viktigt försök, säger FPA:s generaldir­ektör Elli Aaltonen.

 ?? FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE ?? De personer som deltog i basinkomst­försöket fick alla en skattefri inkomst på 560 euro i månaden.
FOTO: SPT/LINNEA DE LA CHAPELLE De personer som deltog i basinkomst­försöket fick alla en skattefri inkomst på 560 euro i månaden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland