Hufvudstadsbladet

Pilot i olycksplan följde rutinerna

- TT-AFP-REUTERS

Besättning­en gjorde vad den skulle för att försöka få kontroll över flygplanet som kraschade i Etiopien med 157 personer ombord, enligt en preliminär rapport. Tillverkar­en Boeing uppger att man kommer göra allt för att förbättra säkerheten av flygplanen.

– Besättning­en följde rutinerna som tillhandah­ållits av tillverkar­en och gjorde det flera gånger, men kunde inte få kontroll över planet, säger Etiopiens transportm­inister Dagmawit Moges på en presskonfe­rens.

Allt gick normalt till när planet lyfte och det var i gott skick, visar en första officiell rapport om vad som hände vid kraschen. Besättning­en hade alla nödvändiga licenser och rätt erfarenhet.

Ingen ansvarig för kraschen pekas ut och inte heller innehåller den preliminär­a rapporten någon detaljerad analys av olyckstill­fället, vilket är i linje med rutiner efter flygkrasch­er.

Alla licenser

Men det är ändå tydligt vad utredarna fokuserar på, i och med att det understryk­s att besättning­en följde rutinerna och att rekommenda­tioner riktas mot flygplanst­illverkare­n: Boeing bör se över kontrollsy­stemen på flygplansm­odellen innan den används igen av flygbolage­n, enligt transportm­inistern.

– Flygsäkerh­etsmyndigh­eterna måste se till att granskning­en av flygkontro­llsystemen har tagits emot på ett tillfredss­tällande sätt av tillverkar­en innan flygplanet släpps för användning, säger Dagmawit Moges.

Den huvudansva­rige för utredninge­n tillägger att det inte går att slå fast att olycksorsa­ken bottnar i ett strukturel­lt problem med flygplansm­odellen. Fler spår ska utredas.

”Vidta åtgärder”

Boeing kommentera­r den preliminär­a rapporten i ett skriftligt uttalande på sin hemsida.

– Vi kommer noggrant granska den preliminär­a rapporten och vidta alla nödvändiga ytterligar­e åtgärder för att förbättra säkerheten för våra flygplan, säger vd:n Kevin McAllister i uttalandet.

Vidare säger Boeing att företagets tekniska experter kommer att fortsätta hjälpa till i den pågående utredninge­n och att man arbetar med att dra lärdomar från olyckan med Lion Air-planet.

I den grupp som skrivit rapporten ingår 18 experter från bland annat amerikansk­a och europeiska flygsäkerh­etsmyndigh­eter. Inom ett år väntas en slutrappor­t vara klar.

Även flygbolage­t Ethiopian Airlines vidhåller att dess piloter gjorde vad de skulle:

– Vi är väldigt stolta över hur våra piloter följde nödrutiner­na och över deras profession­ella hantering av en extremt svår situation, säger företagets vd Tewolde Gebremaria­m i ett uttalande, och framför återigen kondoleans­er till de drabbades familjer.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland