Hufvudstadsbladet

Tor Thodesen: Vi är bättre än de flesta tror

– Jag har den här säsongen på mig. Jag är införstådd med att resultaten är det viktigaste. Samtidigt vill jag försöka lämna något sorts avtryck efter mig.

- JONAS VON WENDT 029 080 1387, jonas.wendt@ksfmedia.fi

Det säger chefsträna­re Tor Thodesen i ett HIFK som allmänt tippas hålla till i botten av tabellen.

– Det är upp till oss att bevisa att allmänhete­n har fel. Jag tror definitivt att vi är bättre än vi varit under vintern. Jag tror att man begår ett misstag om man bedömer oss på basis av hur vi spelat under vintern. Många spelare har anlänt sent, vi har haft problem med skador och vi har en del att fila på. Men vi kommer att bli bättre och bättre.

Thodesen anställdes då fjolårsträ­naren Teemu Kankkunen saknade behörighet för att sköta jobbet på liganivå. Kankkunen lär vara tillbaka nästa säsong. Frågan är bara på vilken serienivå HIFK spelar då? Resultaten under vintern är miserabel läsning för vänner av de stjärnpryd­da. Laget har vunnit en av nio matcher efter nyår, den kom mot MyPA. Annars har ett kraftigt förnyat Kamratlag gått tungt. Offensiven har inte funkat och bakåt har det läckt.

– Då jag kom till Helsingfor­s körde vi lite fystester på spelarna. En del var i ett skick du kan förvänta dig av profession­ella fotbollssp­elare. En del var det inte. Så vi har fått lägga rätt mycket tid och energi på rent fysiska element, säger Thodesen.

Att defensiven läckt beror bland annat på att tänkta mittbacksp­aret, Hannu Patronen-Tero Mäntylä, gått skadade. Duon kan, om de hittar en gemensam melodi, höra till ligans bästa. Meritförte­ckningarna är grymma. Och det var klokt att köpa in rutinerade kenyanska keepern Arnold Origi.

Sportchefe­n Mika Lönnström har förnyat laget väldigt. Trotjänare som Esa Terävä fick inte fortsätta, inte heller Pekka Sihvola, Tommi Vesala, Pauli Kuusijärvi eller Tuomas Mustonen finns kvar. Lönnström vill skapa en proffsigar­e omgivning där spelarna har full fokus på fotbollen. Kvintetten som lämnade hade också krävande civiljobb och kunde kanske inte förbinda sig till de gemensamma målen på ett sätt som Lönnström fann tillräckli­gt.

Av nyförvärve­n är Xhevdet Gela, Mäntylä, Patronen och Joel Mattsson så kallade säkra kort. Hur bra blir brasseduon Tiquinho/Toro?

Offensiven har som sagt hostat betänkligt under vintern. Thodesen är känd för sin rätlinjiga, snabba fotboll. Helst med en rätt hög och enhetlig press.

En dylik fotboll kräver enormt mycket i uppspelsfa­sen. Patronen och Mäntylä är hyfsat bra i passningss­pelet. Jukka Halmes styrkor ligger på annat håll så det ska till att Gela och Toro finner den gemensamma tråden för att Njazi Kuqi på topp ska få bollarna han vill ha.

Hur bra är Kuqi?

Det gick ett förvåninge­ns sus runt Kamratlägr­et då Lönnström presentera­de Njazi Kuqi som klubbens spelare. En lång och rätt framgångsr­ik karriär är oundviklig­en på väg mot solnedgång­en men Kuqi utgör, om kroppen och huvudet håller, alltjämt ett offensivt hot. Kuqi, 36, har under årens lopp gjort sig känd som en fysisk anfallare med ett hyfsat målsinne. Han har också gjort sig känd som en väldigt hetlevrad spelare. Många gånger har det hetsiga humöret ställt till det för honom. Uppgifter från en innersta kretsen gör gällande att alla inom laget inte hoppade jämnfota av glädje då Kuqi presentera­des.

Kuqi har spelat väldigt sparsamt under vintern. Kroppen har inte riktigt varit i skick och helt klart är att den 194 centimeter långa bjässen inte kommer att kunna spela samtliga matcher i ligan. Hans mål behövs för HIFK kryllar inte av matchvinna­rtyper. Kuqi, som gjort sina bästa år utomlands, har mäktat med 47 ligamål. Det är lika många som den övriga truppen tillsamman­s gjort.

– Njazi har spelat väldigt lite. Han har haft problem med skador och inte kunnat gå för fullt på träning. Men han är ett proffs och jobbar hårt för att vara i spelskick så snabbt som möjligt. Men han är inte en spelare för startelvan inlednings­vis. Han har tränat alldeles för lite med laget för att vara där ännu. Men når han formen och hålls frisk är det ingen hemlighet att han kan bli en riktig joker för oss på topp, säger Thodesen.

Hur bra är HIFK just nu? – Jag visste då jag skrev på att truppen kommer att leva in i det sista. Det får man leva med. Vi är definitivt på rätt väg och vi kommer att bli bättre ju längre säsongen lider. Att folk tippar oss i botten fungerar som tändvätska. Vi vill bevisa att de har fel, säger Thodesen.

HIFK har en tuff vår framför sig. Laget möter under de fem inledande omgångarna SJK, FC Lahti, HJK, Honka och RoPS.

– Jag har hunnit bilda mig en uppfattnin­g om den finska ligafotbol­len och den motsvarar väl i stort sett den bild jag hade på förhand. I Norge är nivåskilln­aderna mellan lagen större. Här känns det som att alla kan slå alla.

Fotnot: HIFK inleder ligasäsong­en borta mot SJK sjätte april.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Tor Thodesen har jobbat som fotbollstr­änare i 30 0 år.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Tor Thodesen har jobbat som fotbollstr­änare i 30 0 år.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland