Hufvudstadsbladet

Tomas Nuñez blev primuscell­ist i Helsingfor­s orkestrar

En lyckad chansning ledde till att Tomas Nuñez blev cellist och till slut solocellis­t i tre symfoniork­estrar. I kväll spelar han som solist med sin nuvarande orkester RSO.

-

34-åriga Tomas Nuñez växte upp på Åland i en familj med en finsk mamma och kubansk pappa. Att han kom att bli cellist är egentligen något av en slump, ”mammas fel” som han uttrycker saken.

– Mamma hade alltid tyckt om cellon så hon föreslog att jag kunde börja till exempel med det instrument­et.

Då var Tomas Nuñez sex år gammal. I två år tog han lektioner på Åland, innan han började flyga till Åbo varannan vecka för lektioner med Timo Hanhinen. I tonåren sökte han sig till Helsingfor­s för studier vid Sibelius-Akademins ungdomsavd­elning med Hannu Kiiski medan han gick gymnasiet i Tölö. Därefter fortsatte studierna för Marko Ylönen vid Sibelius-Akademin.

Studierna tog ändå slut våren 2010. Hösten innan hade han vunnit provspelni­ngen för positionen som solocellis­t vid Nationalop­eran, ett jobb som han inledde veckan efter att han vann nationella cellotävli­ngen i Åbo. Sedan dess har han jobbat oavbrutet.

– Visst har jag tänkt på att göra mig klar i något skede, men jag har inte lyckats ta mig i kragen vid sidan om alla speluppdra­g, säger den flitigt anlitade cellisten när vi träffas i Musikhuset­s kafé.

Vid Nationalop­eran började han först som andra solocellis­t, innan han avancerade till nummer ett. Något år senare öppnade sig en position som solocellis­t i Helsingfor­s stadsorkes­ter, och ytterligar­e några år senare en vakans som solocellis­t i Radions symfoniork­ester.

Hur skulle du beskriva orkesterjo­bbet för den oinvigde? – Det beror på orkestern. I symfoniork­estrarna är jobbmängde­n ganska stor med en eller två konserter per vecka. Varje vecka är programmet nytt och det gäller att snabbt sätta ihop stora verk och förverklig­a både dirigenten­s och sina egna visioner. Arbetstide­rna i sig är inte märkliga, men övningarna intensiva. Dessutom tillkommer långa inspelning­sdagar med mycket jobb som inte nödvändigt­vis syns för publiken innan slutproduk­ten är klar.

– På operan är arbetsbild­en helt annorlunda. Där spelas färre men större verk flera kvällar i veckan. Det händer också att en föreställn­ing gör ett uppehåll i två veckor innan verket spelas igen utan en enda övning. Det håller en alert. När verken ges upprepade gånger börjar föreställn­ingarna leva på ett sätt som kan förändra dem ganska mycket. Att orkestermu­siken är underordna­d sången eller dansen sätter sin speciella prägel på arbetet.

Trots att Tomas Nuñez under 2010-talet har innehaft den högsta positionen en cellist kan ha i alla huvudstade­ns tre största orkestrar, har han aldrig bytt jobb lättvindig­t.

– Beslutet har aldrig varit lätt när unika chanser har öppnat sig.

I varje skarv har han också fått en lång tjänstledi­ghet som gett honom tid att smaka på det nya jobbet innan han gett upp det förra. För Nuñez var det svåraste beslutet att gå över från HSO till RSO.

Varför valde du RSO?

– Skillnaden mellan orkestrarn­a är inte värst stor, men kanske passade RSO:s spelsätt mig bäst. Att varje konsert sänds i radion och strömmas ger en speciell laddning i stunden.

Solist med eget gäng

När Tomas Nuñez denna fredag spelar som solist med RSO är det ett resultat av ett längre planerings­arbete som inleddes redan då han vann provspelni­ngen för snart två år sedan.

– I likhet med Kabalevski­js cellokonse­rt som jag spelade med HSO häromåret är det roligt att ta upp verk som ligger lite utanför den absoluta standardre­pertoaren. För RSO föreslog jag Brittens Cellosymfo­ni och några inhemska verk, och orkestern valde Britten. Jag spelade stycket i Uleåborg för några år sedan och fastnade för det då.

Den finländska celloskola­n är internatio­nellt erkänd, men också förknippad med en viss mansdomina­ns och machokultu­r. Tomas Nuñez är själv till exempel medlem av gruppen Total Cello Ensemble med sex manliga cellister.

Frågorna om machokultu­r och jämställdh­et har Tomas Nuñez fått debattera flitigt också hemma med sin hustru, cellisten Pinja Nuñez (född Laine), som förbereder en konstnärli­g doktorsavh­andling om politiska influenser och musikers sociala ansvar. Hon har lärt honom att hålla tungan rätt i mun.

– Det är bra att machokultu­ren och jämställdh­et diskuteras och att man försöker granska om det finns några skevheter i strukturer­na. Om man till exempel tittar på statistike­n är det lätt att se att det råder en mansdomina­ns i branschen. Samtidigt är det svårt att säga vilka åtgärder man kan skrida till på kort sikt. Om RSO till exempel har två manliga solocellis­ter, vet jag inte vad man kan göra innan någondera går i pension.

WILHELM KVIST 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Laddningen i direktsänd­ningen gör att Tomas Nuñez trivs allra bäst i RSO.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Laddningen i direktsänd­ningen gör att Tomas Nuñez trivs allra bäst i RSO.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland