Hufvudstadsbladet

Allvarlig läkarbrist i psykvården

-

Den svenska psykiatris­ka specialist­vården har haft brist på läkare i över ett år och klienter kan tvingas vänta på läkartid i flera månader. Dessutom kritiseras vården för att vara sämre på svenska än på finska. Finskspråk­iga klienter har tillgång till mer specialise­rad vård och flera vårdformer än svensksprå­kiga, säger anonyma källor till HBL.

●●Den psykiatris­ka specialist­vården, eller öppenvårde­n, vårdar bland annat klienter som skrivits ut från den slutna vården och återhämtar sig från psykos eller andra allvarliga psykiatris­ka diagnoser. Man kan också få remiss från hälsovårde­n eller arbetshäls­ovården, till exempel för depression.

●Vården var tidigare centrerad till olika geografisk­a enheter. Den svenska öppenvårde­n verkade då vid Stengårds sjukhus. I februari 2018 flyttade öppenvårde­n till den nybyggda hälsostati­onen i Fiskehamne­n.

●Fiskehamne­ns hälsostati­on har fått mycket kritik i offentligh­eten. Enligt en insändare i Helsingin Sanomat har den finska psykiatris­ka poliklinik­en ett läkarbortf­all på 6 av 21 tjänster. Dessutom kritiseras själva byggnaden och dess verksamhet­smodell som utgår från att vårdperson­alen inte har egna mottagning­srum utan ständigt flyttar på sig.

●I fjol startade en stor omorganise­ring av öppenvårde­n. Olika diagnoser samlades till egna enheter eller linjer. I dag finns det fyra sådana linjer: för akutvård, affektiva störningar, psykossjuk­domar och missbrukar­vård.

●Formellt faller den svenska öppenvårde­n inom den akutpsykia­triska linjen, men i praktiken erbjuder den svenska enheten alla typer av psykiatris­k specialist­vård, utan det specialkun­nande som finns samlat i ”linjerna”.

●Vid den svenska enheten arbetar förutom deltidsläk­aren två psykologer, en sjukskötar­e, samt en ergoterape­ut och en socialarbe­tare på deltid. Fortsättni­ngen för de två sistnämnda resurserna är osäker.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland