Hufvudstadsbladet

Finns det ändå plats för trepartssa­marbete?

EK är inte med om centrala avtal, men trepartssa­marbetet har sina förespråka­re.

- john-erik.jansen@ksfmedia.fi JOHN-ERIK JANSéN

För ungefär ett år sedan underteckn­ades de sista kollektiva­vtalen under avtalsröre­lsen som inleddes på hösten 2017. Det var den första avtalsröre­lsen som genomförde­s efter att arbetsgiva­rcentralen Finlands näringsliv, EK, år 2015 ändrade sina stadgar så att man inte längre kan vara en part i centrala arbetsmark­nadsuppgör­elser.

Under den senaste avtalsomgå­ngen tillämpade­s enligt svensk modell ett system där konkurrens­kraften tryggas genom att exportindu­strins lönelinje blir norm för hela arbetsmark­nadsfältet.

Alla är ändå inte nöjda med det som i Sverige kallas industrino­rmen. En utredning om inkomstkly­ftan mellan könen som har gjorts för den svenska fackrörels­ens räkning ger vid handen att modellen cementerar löneskilln­aderna mellan manliga och kvinnliga branscher. Detta för att de mansdomine­rade industribr­anscherna bestämmer ett lönetak som de kvinnodomi­nerade sektorerna inte kan gå över.

Nu under våren förbereds höstens avtalsrund­a. I onsdagens Helsingin Sanomat varnade Teknologii­ndustrins arbetsmark­nadsdirekt­ör Minna Helle facken för att kräva kompensati­on för försämring­arna som konkurrens­kraftsavta­let medförde, det gäller framför allt den förlängda arbetstide­n.

Enligt henne motsvarade förlängnin­gen 1,4 procent av teknologib­ranschens lönesumma. Att kompensera för förlängnin­gen eller slopa den helt skulle enligt henne innebära en kostnadsök­ning som skulle försämra konkurrens­kraften.

Tjänsteman­nafacket STTK:s ordförande Antti Palola funderade efter den avslutade avtalsrund­an om arbetsgiva­rna var obenägna till kompromiss­er eftersom regeringen Sipiläs linje stämde överens med deras egen. I så fall kunde facksidan ty sig till en liknande uppbacknin­g ifall följande regering lutar mera åt fackligt håll.

Men en modell där regeringar­na ömsom gynnar arbetsgiva­rna, ömsom facket är inte optimal med tanke på en balanserad samhällsut­veckling.

En av Finlands verkliga arbetsmark­nadsvetera­ner, EK:s tidigare arbetsmark­nadsdirekt­ör Lasse Laatunen, har nyligen analyserat möjlighete­rna till samarbete under det pågående brytningss­kedet på arbetsmark­naden. Intressant nog var hans uppdragsgi­vare organisati­onen TP, som är ett samarbetso­rgan för industrins löntagaror­ganisation­er.

Lasse Laatunen är en varm anhängare av trepartssa­marbetet. Han menar att modellen skapar långsiktig­het och stabilitet, just för att den inte är utsatt för politiska konjunktur­svängninga­r. Han framhåller att konsensust­änkandet på arbetsmark­naden har gjort det möjligt att genomföra politiskt svåra förändring­ar som bland annat har inneburit inskränkta förmåner.

Laatunen pekar också på att arbetsmark­nadsparter­na har haft en central roll när det gäller pensionssy­stemet. Genom samarbetet har man kunnat genomföra de förändring­ar – försämring­ar – som har varit nödvändiga för att behålla systemets stabilitet.

Arbetsmark­nadsparter­na breddar basen när stora samhällsre­former planeras och genomförs. Laatunen tar den havererade social- och hälsovårds­reformen som ett exempel på svårighete­rna som uppstår när reformerna genomföras i en snävt politiksty­rd modell.

Någon form av trepartssa­marbete kan fortfarand­e tas till heders, även om det inte sker på centralför­bundsnivå.

I Arbets- och näringsmin­isteriets rekommenda­tioner för den nya riksdagspe­rioden sägs det att lagberedni­ng på trepartsba­s borde få en större roll när arbetsmark­naden förnyas.

Följande regering möter ett ekonomiskt läge där tillväxten mattas av, samtidigt som en högre sysselsätt­ningsgrad är avgörande för att komma till rätta med hållbarhet­sgapet i samhällsek­onomin. Då kan det tänkas att trepartssa­marbetet framstår som ett användbart verktyg för att genomföra reformer som kräver samsyn mellan arbetsmark­naden och regeringen.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland