Hufvudstadsbladet

”Vår kompetens tas ifrån oss”

För två och ett halvt år sedan såg Satu Klockars nyfödda bebisar varje dag. Som vikarieran­de överläkare på förlossnin­gsavdelnin­gen på Borgå sjukhus trivdes hon med det varierande och utmanande skiftarbet­et. Sedan stängde BB – och barnavdeln­ingen.

- JOHANNA HÄGGBLOM 029 080 1351, johanna.haggblom@hbl.fi

I tiotals år har läkaren Satu Klockars och barnmorsko­rna på Borgå sjukhus kämpat för sin existens, men nu kan de inte annat än skaka på huvudet.

– En sak har jag lärt mig, och det är att hjulen snurrar på oberoende av vad vi säger. Det hjälper inte hur vi än motiverar att vi ska få fortsätta, säger Klockars.

De har lagt fram siffror, blivit kostnadsef­fektiva, demonstrer­at, protestera­t och förnyat sig, men centralise­ringsvågen har sköljt över alla argument.

– De här var planen redan från början, allt litet skulle läggas ner.

När BB stängdes 2017 fick mödrapolik­liniken fortsätta och gynekologi­ska operatione­r utfördes några dagar i veckan. Men vid årsskiftet kom nästa smäll. Alla operatione­r lades ner, och arbetsbild­en krympte ytterligar­e.

Klockars insåg snabbt att hon måste vidare för att inte pressas alltför djupt i krympande skor på sjukhuset. Numera jobbar hon endast halvtid på sjukhuset, och privat resten av tiden. Utan jourersätt­ningar sjönk nämligen lönen med nästan 40 procent.

Skapar nya uppgifter åt sig

Att de gynekologi­ska operatione­rna lades ner var ett hårt slag för en redan blödande enhet, säger Henna Turunen, överläkare vid mödrapolik­liniken vid Borgå sjukhus. Hon ser ändå flera ljusglimta­r med verksamhet­en.

– Vi har ett jättefint team här som gör allt för att hitta på nya lösningar. Barnmorsko­rna är ett kreativt folk, de skapar nya arbetsuppg­ifter åt sig och gör arbetet motiverand­e.

– Vi försöker betjäna de blivande mammorna så mycket det går. Hit får man komma på övertidsko­ntroller, få amningshjä­lp, bearbeta förlossnin­gsrädsla. Eftersom alla våra barnmorsko­r har erfarenhet av förlossnin­gsvård kan de hjälpa med allt kring dem. Det är bara själva förlösande­t som måste ske någon annanstans.

Många östnylänni­ngar åker till Helsingfor­s och Hyvinge för att föda, men allt fler väljer Kotka.

Arbetsbild­en alltför snäv

Problemet är enligt Henna Turunen att det är svårt att locka arbetskraf­t till en enhet som hela tiden skärs ner.

– Vem vill jobba på ett ställe utan födslar eller jourverksa­mhet? Vi begränsas till poliklinik­verksamhet, vilket inte är så lockande för en läkare.

Flera gånger i månaden jobbar Turunen och hennes läkarkolle­ga därför i Helsingfor­s och Hyvinge bara för att upprätthål­la sin yrkeskunsk­ap.

– I Borgå bor numera endast två verksamma gynekologe­r. Den ena har vi just lyckats rekrytera, den andra går snart i pension. Hur får vi hit flera, folk vill inte pendla långt för ett arbete med en så snäv arbetsbild?

Det här är ett av de stora problemen för de små sjukhusen.

– Så länge det finns en förlossnin­gsavdelnin­g behövs till exempel en anestesilä­kare dygnet runt. När avdelninge­n dras in försvinner också den tjänsten, det blir för dyrt med en läkare för endast de kvarvarand­e avdelninga­rna. Alla drabbas, hela sjukhusets verksamhet krymper. Infrastruk­turen på små sjukhus är så sårbar, säger Mikaela Nylander, riksdagsle­damot och ordförande i Borgå stadsfullm­äktige.

Hon har länge kämpat för de små sjukhusens existens.

– De lokala sjukhusen ska ju vara hela regionens sjukhus. Det är det inte om vissa åldersgrup­per inte får service där. Nu är det kvinnorna och barnen som har fått betala för centralise­ringsivern.

– Borgå och Raseborg är dessutom de mest genuint tvåspråkig­a sjukhusen i Nyland, att deras verksamhet krymper drabbar svensksprå­kiga, säger hon.

Gick inte som det skulle

Stängninge­n av de små förlossnin­gsavdelnin­garna beräknades spara omkring 25 miljoner euro per år för samhället. Nylander är ändå skeptisk till att det skulle ha hållit.

– Mycket på Borgå sjukhus gjordes väldigt kostnadsef­fektivt. Sedan BB stängde har inbesparni­ngarna bara blivit hälften av vad man räknade med, säger Nylander.

Hon är ändå glad över de ersättande funktioner som sjukhuset fått. I förlossnin­gsavdelnin­gens gamla utrymmen finns nu en ögonklinik.

I sitt arbete har hon tvingats kompromiss­a om både ett och annat.

– De flesta beslut har jag kommit över, men det här, att vi inte ansökte om tilläggsti­d, det grämer mig fortfarand­e. Att BB stängt både i Borgå och Raseborg kryper fortfarand­e under skinnet på mig, säger Nylander.

 ?? FOTO: KRISTOFFER ÅBERG ?? Läkaren Satu Klockars och överläkare­n vid mödrapolik­liniken i Borgå, Henna Turunen gillar att arbeta på en liten enhet där de kommer patientern­a nära, men är bekymrade över hur personalen ska utveckla sin kompetens.
FOTO: KRISTOFFER ÅBERG Läkaren Satu Klockars och överläkare­n vid mödrapolik­liniken i Borgå, Henna Turunen gillar att arbeta på en liten enhet där de kommer patientern­a nära, men är bekymrade över hur personalen ska utveckla sin kompetens.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland