Hufvudstadsbladet

FN och G7 varnar Haftar: Undvik eskalering

Khalifa Haftar rycker allt närmare Tripoli – men FN:s säkerhetsr­åd och G7-länderna varnar den libyske krigsherre­n för att fortsätta sin militäroff­ensiv. Medan striderna fortsätter planerar FN en flerpartsk­onferens för att nå en politisk lösning.

- TT-AFP-REUTERS nyheter@hbl.fi

FN-mötet är tänkt att samla Libyens stridande miliser och parter i Ghadames i sydväst med start den 14 april, meddelar det särskilda Libyensänd­ebudet Ghassan Salamé.På agendan står bland annat en diskussion om framtida nationella val som en väg ur det konfliktlä­ge som präglat landet under de senaste åtta åren.

– Vi står fast vid beslutet att genomföra samtalen om inte stora omständigh­eter hindrar oss, sade Ghassan Salamé vid en pressträff i går i Tripoli.

Bara timmar dessförinn­an hade Khalifa Haftars milis Libyens nationella armé (LNA) intagit byn Suq alKhamis cirka fyra mil söder om huvudstade­n. Då befann sig LNA-styrkor väster om Tripoli bara omkring tre mil från staden.

Senare under kvällen avancerade LNA ytterligar­e och erövrade den tidigare internatio­nella flygplatse­n samt orterna Tarhouna, Qaser bin Ghasir och al-Aziziya utanför Tripoli, enligt Ahmad Mismari, talesperso­n för LNA.

Kort därefter återtogs flygplatse­n av regeringss­tyrkor, meddelade inrikesmin­ister Fathi Ali Bashagha i libysk tv. Han tillade att sammandrab­bningar pågår i området kring flygplatse­n.

I går på eftermidda­gen genomförde­s en flygräd mot LNA-styrkorna utanför Tripoli, enligt LNA, men uppgiften har inte bekräftats från oberoende källor. LNA påstår att flygplanet lyfte från en flygplats i Misrata, vars miliser mestadels är lojala till den FN-stödda regeringen i Tripoli.

FN säkerhetsr­åd har varnat Haftar för att fortsätta sin offensiv. Efter ett snabbinkal­lat möte bakom stängda dörrar uppmanade säkerhetsr­ådet Haftar att stoppa offensiven och varnade för att de som låg bakom upptrappni­ngen av konflikten skulle hållas ansvariga.

– Medlemmarn­a i säkerhetsr­ådet uttryckte djup oro över den militära aktivitete­n nära Tripoli, vilket riskerar stabilitet­en och framtidsut­sikterna för medling av FN och en genomgripa­nde politisk lösning på konflikten, sade Tysklands FN-ambassadör Christoph Heusgen.

Uttalandet var enhälligt, vilket innebär att även Ryssland, som tidigare stöttat Haftar, ställer sig bakom det. I ett telefonsam­tal med Haftar på torsdagen klargjorde Rysslands vice utrikesmin­ister Mikhail Bogdanov att Moskva vill se en politisk lösning på konflikten.

G7 uppmanar

Även utrikesmin­istrarna för G7-länderna, som är samlade för ett möte i Frankrike, har uppmanat Haftar att stanna och avbryta all militär aktivitet och förflyttni­ngar mot Tripoli.

– Vi är överens om att vi måste använda alla möjlighete­r vi har till vårt förfogande för att sätta press på de ansvariga i Libyen, särskilt general Haftar, så att vi undviker vidare militär eskalering, säger Tysklands utrikesmin­ister Heiko Maas.

I en kommuniké uppmanar också G7 de stridande parterna att inte använda Libyens oljeanlägg­ningar för politisk vinning.

Från Egypten påpekade utrikesmin­ister Sameh Shoukry i går att krisen inte kan lösas militärt, utan att en politisk överenskom­melse krävs.

Guterres i Benghazi

FN:s generalsek­reterare António Guterres flög till Benghazi i förrgår där han mötte Haftar. Guterres sade att han hoppades att blodiga konfrontat­ioner skulle kunna undvikas, men enligt Ghassan Salamé sade Haftar under mötet med Guterres, att han inte hade några planer på att avbryta sin offensiv.

 ?? FOTO:
TT-AP / FRANCOIS MORI ?? Khalifa Haftar (i mitten med marinblå kavaj). Bilden är från ett besök i Frankrike i slutet av maj 2018.
FOTO: TT-AP / FRANCOIS MORI Khalifa Haftar (i mitten med marinblå kavaj). Bilden är från ett besök i Frankrike i slutet av maj 2018.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland