Hufvudstadsbladet

Varför rycker krigsherre­n fram mot Tripoli?

Libyen har plågats av laglöshet och kaos sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades 2011, men nu gör krigsherre­n i öst en offensiv. Mellanöste­rkännaren Aron Lund resonerar kring vad som kan hända om Khalifa Haftar lyckas.

- TT / MALIN JANSSON nyheter@hbl.fi

Vad är det egentligen som sker? Det är många olika krafter som tävlat om makten sedan Muammar Gaddafi störtades i samband med den arabiska våren 2011.

Den östra delen erövrades snabbt av rebeller, och i stort sett har landet nu delats i två delar med den internatio­nellt stödda enhetsrege­ringen i Tripoli (GNA) i väst och den alternativ­a regeringsb­ildningen i Tobruk i öst. Libyens nationella armé (LNA) i öst leds av krigsherre­n Khalifa Haftar som steg för steg samlat allt mer makt. Som strävar efter att erkännas som Libyens högste militäre befälhavar­e och som vägrar att underkasta sig GNA.

– Och nu har han gjort en offensiv helt enkelt, i området runt Tripoli där andra miliser har kontrollen, säger Aron Lund som är knuten till Utrikespol­itiska institutet i Sverige.

Varför rycker Haftar fram mot Tripoli just nu? Haftar, som stöds av Egypten och Förenade arabemirat­en, vill framställa sig som krigsherre­n som ställer allt till rätta.

En hårdför stark ledare som går in och bekämpar all terrorism och islamism för att sedan etablera en traditione­ll arabisk regering, förklarar Lund.

Varför Haftar väljer att genomföra en offensiv just nu är däremot svårt att säga, fortsätter han.

– Politiska förhandlin­gar pågår i bakgrunden hela tiden, men jag tänker mig att det kanske inte var något sådant som var avgörande, utan att han helt enkelt såg ett tillfälle.

Vad händer om Haftars styrkor intar huvudstade­n? Frågan är om Haftars styrkor har kapacitet att ta kontroll eller om det blossar upp nya strider.

Men om de lyckas tar krigsherre­n kontroll över i stort sett hela landet. Och då går Libyen in i en helt ny fas eftersom man inte haft någon fungerande regering sedan 2011, förklarar Lund – men tillägger att det finns många om.

– Haftars framgångar har hittills byggt mycket på att han slutit avtal med milis- och klanledare som stått i hans väg. Och de kan ju hoppa av – så det är bräckligt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland