Hufvudstadsbladet

Ecuador dementerar plan på att vräka Julian Assange

Ecuadors regering tillbakavi­sar uppgifter om att Ecuadors ambassad i London kan vara på väg att kasta ut Wikileaksg­rundaren Julian Assange. Påståendet är ytterligar­e ett bevis på hur otacksam Assange är, skriver regeringen i ett uttalande.

-

Regeringen ”tillbakavi­sar genomgåend­e de falska nyheter som på sistone har cirkulerat på sociala medier, till stor del spridda av en organisati­on som kan knytas till Julian Assange, om en föreståend­e annullerin­g av den diplomatis­ka asyl som beviljats honom sedan 2012”, heter det i uttalandet.

Julian Assange gömmer sig i ambassadsb­yggnaden från brittisk polis sedan nästan sju år tillbaka.

”Förvränger verklighet­en”

Ecuadors regering passar även på att rikta en känga mot Julian Assange: ”Genom att sprida informatio­n som förvränger verklighet­en, utrycker (Assange) och hans medarbetar­e återigen sin otacksamhe­t och brist på respekt gentemot Ecuador”, lyder fortsättni­ngen på uttalandet.

Wikileaks uppgav i torsdags att Julian Assange kommer att kastas ut från Ecuadors ambassad ”inom dagar eller timmar”, med hänvisning till en högt uppsatt ecuadorian­sk regeringsk­älla. Enligt Wikileaks uppgifter har Ecuador redan gjort upp med Storbritan­nien om ett gripande, sedan Assange brutit mot villkoren för sin borgen.

”Överträtt villkoren”

För några dagar sedan anklagade Ecuadors president Lenín Moreno Assange för att ha överträtt villkoren för den asyl han fått av landet och att han brutit mot reglerna många gånger. Han beskyllde Wikileaks för att ha avlyssnat telefonsam­tal och spridit privata bilder från hans telefon.

Wikileaks har avfärdat anklagelse­rna och sagt att man rapportera­t om korruption­sanklagels­er mot Moreno och att Ecuador använder uppgiftern­a som förevändni­ng för att göra sig av med Assange.

 ?? FOTO: TT-AP/FRANK AUGSTEIN ?? Julian Assange talar till sina anhängare från en balkong på Ecuadors ambassad i London. Bilden är från maj 2017.
FOTO: TT-AP/FRANK AUGSTEIN Julian Assange talar till sina anhängare från en balkong på Ecuadors ambassad i London. Bilden är från maj 2017.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland