Hufvudstadsbladet

Yes sir! London i våra hjärtan

-

Brexit 2019 visar hur viktigt England är. Vi, vänner av den brittiska kulturen, håller en näsduk i handen när vi tänker på dagens Storbritan­nien. Många är synnerlige­n trötta på brexitpoli­tiken. Nu när separation­en hotar har européer kunnat inse hur djupt den moderna västerländ­ska kulturen är formad av engelsk mentalitet och förebilder. Inte minst när det gäller medier och underhålln­ing.

Huvudstade­n London har i århundrade­n förtjänstf­ullt axlat sin roll som en världsstad. I boken Ten Cities that Made an Empire (2014) analyserar den brittiska historiker­n Tristram Hunt det globala arvet av den engelska kolonialis­men. London var ett maktcentru­m, vars inflytande strålade över hela världen: från Dublin till Mumbai och från Hongkong till Melbourne. I dag, enligt Hunt, kommer imperiets viktigaste spår fram i urbana kulturer.

Britterna utbredde inte bara sin maktpoliti­k till världens olika delar, utan förmedlade även sin livsstil och sina värderinga­r. Den koloniala staden var en skådeplats för modern brittisk stadsplane­ring och arkitektur, för en ny typ av administra­tion, politisk retorik samt ritualer och klassmarkö­rer. Till och med de engelska fritidsakt­iviteterna (afternoon tea, jakt, sport, tennis, cricket, ridning etcetera) blev populära i städerna.

Imperiet förmedlade dessutom sin mentalitet och livsåskådn­ing. Det visade vägen för den globala ekonomin och dirigerade våra uppfattnin­gar om good governance. Vid skolor och universite­t utbildades ungdomar enligt förebilder­na av en engelsk överklassg­entleman. Självdisci­plin, lojalitet, måttlighet och goda seder blev universell­a normer. I inramninge­n ingick en viss arrogans och uppfattnin­g om den brittiska civilisati­onens överlägsen­het.

Efter 1945 hörde Storbritan­nien till de segrande länderna. Londons attraktion ökade bland finländarn­a. England var fortfarand­e det mest urbanisera­de och industrial­iserade landet i världen. Dess mångkultur­ella huvudstad, London, var en fascineran­de upplevelse för nordbor. Många finska journalist­er, författare och forskare jämförde London med Paris – och insåg genast fördelarna.

Diplomaten Max Jakobsons första bok handlade om England (Englanti valinkauha­ssa, 1952). Han arbetade i London som redaktör för BBC:s finska utsändning­ar, och sedan som korrespond­ent för tidningen Uusi Suomi. Jakobson betonade att hans världsbild formades av denna erfarenhet. Centralt var frihet, ett karaktäris­tiskt begrepp och inslag i det brittiska samhället. Han älskade landets konversati­ons- och skrivkultu­r. Den präglades av självironi och humor.

Londons multikultu­ralism beredde marken för tolerans och antifundam­entalism. Mervärde kom från det brittiska konservati­va sättet att leva. Traditione­r och egna seder var viktiga, men samtidigt kunde man vara tolerant mot oliktänkar­e. Enligt Jakobson var ”britter vana vid exotiska utlänninga­r. En utbildad engelsman tog sin egen överlägsen­het på ett självklart sätt, och han hade råd att behandla en utlänning, till och med en finländare, som sin kamrat.” I London kunde en nordbo växa och bli en medlem av den globala världskult­uren.

Yes sir: those were the days!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland