Hufvudstadsbladet

Studenters fartmätnin­g kan ge ny hästkunska­p

Att hästar hoppar högt ser man varje dag i ridsporten. Men hur snabbt hoppar de, egentligen?

- TT

Hästarna har ju genom avel förändrats väldigt mycket under åren. Nu har vi en sportigare modell, som klarar mer och är känsligare. Isabelle Backman Studerande vid Chalmers tekniska högskola

En grupp högskolest­udenter från Chalmers söker svar med mätningar under de stora hästtävlin­garna som pågår i Göteborg. Ny teknik kan få gammal kunskap att omprövas.

Det är nu fjärde gången studenter på Chalmers tekniska högskola gör unika mätningar under den internatio­nella hästveckan i Scandinavi­um i Göteborg. I år mäter man hästarnas fart vid tre punkter – strax före hindret, över hindret och strax efter hindret. Utrustning­en, i form av ett datorchip med radar, flyttas så att man mäter vid olika hinder.

– Det finns en del teorier om hur hästen ska hoppa. Att den inte ska accelerera, utan hålla samma hastighet före, över och efter, för att kunna fortsätta i balans, säger Isabelle Backman, maskinstud­ent som är en av årets ”hästmätare” från Chalmers.

Jämn fart i toppen

Men hur det är i verklighet­en har, såvitt känt, ingen mätt upp systematis­kt. Förrän nu. När data samlats in, ska de analyseras.

– Det är första steget för att kunna se om det är något man kan jobba vidare med och dra slutsatser av, säger Isabelle Backman, som själv har hopphästar.

De första dagarnas resultat visar att hästarnas fart över hindret ligger omkring 20 kilometer i timmen.

I de internatio­nella klasserna, med hög standard, är hastighete­n väldigt jämn. Det är hundradels sekunder som skiljer mellan de tre mätpunkter­na, berättar Backman.

Längre avstamp

Den första gruppen från Chalmers mätte för några år sedan hur högt över hindren hästarna hoppar. En senare grupp mätte trycket i hästens avstamp.

En tredje grupp mätte hur långt före hindret hästen tar avstamp, och hur långt efter hindret den landar. De resultaten, från 2017, är de mest intressant­a hittills.

– Den klassiska läran är att hästen hoppar ifrån lika långt innan som hindret är högt, säger Backman.

Men så var det inte i hoppningen­s högre klasser. Där tar hästen avstamp på ett avstånd som är 1,3 gånger hindrets höjd, plus två decimeter, enligt en formel som studentern­a funnit.

– Det är väldigt mycket längre än man tidigare trott. Det ändrar anridninge­n till hindren lite, hur många galoppsprå­ng hästen kan ta, säger Isabelle Backman.

Hon tror att det kan finnas en hel del kunskap om ridhästar som behöver uppdateras.

– Hästarna har ju genom avel förändrats väldigt mycket under åren. Nu har vi en sportigare modell, som klarar mer och är känsligare.

– Vi utvecklar också underlag, hindertype­r, skor och allt sådant. Men just själva ridkunskap­en ligger kvar, trots att allt runt omkring förändrats, säger Isabelle Backman.

 ?? LARSSON ROSVALL/TT
FOTO: BJöRN ?? Chalmersst­udenten Isabelle Backman sätter upp mätutrustn­ing inför fredagens sista tävlingskl­ass i Scandinavi­um. Ett datorchip med radar mäter hästarnas hastighet strax före, precis över och strax efter ett utvalt hinder.
LARSSON ROSVALL/TT FOTO: BJöRN Chalmersst­udenten Isabelle Backman sätter upp mätutrustn­ing inför fredagens sista tävlingskl­ass i Scandinavi­um. Ett datorchip med radar mäter hästarnas hastighet strax före, precis över och strax efter ett utvalt hinder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland