Hufvudstadsbladet

Stora världen går på kajen i ett slumrande Hammars

Var som helst på jorden kan vi göra världen lite bättre. Det kan vara i Borgå.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@hbl.fi

Jan-Erik Andelin

Från bryggpuben i Hammars i Borgå ser man under året mest bara grått ut mot havet. Eller kanske en av barlasthol­marna, där segelfarty­gen från stora världen en gång tömde smutsig sten, sand och snäckskal på pråmar som sedan hävdes i den hög i sjön som blev Lilla Barlasthol­men.

Kaféet heter egentligen Måsen, men de som bor i knutarna och brukar dra jackan på sig och hoppa i crocsen säger att de går till Seo, som är namnet på bolaget som har bränslepum­parna på kajkanten.

På Seo bad jag en gång en kollega på besök gissa vem i myllret i lokalen som hade avkunnat Finlands enda dom för folkmord.

Fast hon kunde ju inte gissa att den som nyss hade stigit av en lätt ranglig cykel, skjutit en blå luva i nacken och beställt vid disken var pensionera­de lagman Lars Karlsson. Vår domar-Lasse som i tingsrätte­n inne i stan dömde rwandiern François Bazaramba till livstids fängelse.

Mannerheim­gatan 23 är grannhuset till tingsrätte­n, som i sin tur ligger i vårt ämbetshus i Borgå. Det invigdes sommaren 1994, samma år som folkmordet i Rwanda.

I Borgå hade ingen kunnat ana att polisen tretton år senare skulle gripa en rwandisk pastor i 23:an för delaktighe­t i folkmordet.

Finländsk polis hade rest i Afrika och samlat bevis, och när Helsingin Sanomat påskhelgen 2007 skulle publicera en artikel om den då 56-årige mannen, behövde polisen vara först. Bibliskt nog greps rwandiern på skärtorsda­gen, som Jesus.

Bazaramba

och hans familj var baptister och hade efter folkmordet levt i Zambia, Danmark och Vasa och sedan flyttat till Borgå. Någon baptistför­samling har vi inte i Borgå, så de hade börjat gå i en annan frikyrka på Fredsgatan i stället.

Internatio­nella Rwandatrib­unaler och -rättegånga­r har efter folkmordet raserat bilden av att kyrkor, kloster och kristna ledare skulle ha varit tryggare punkter än andra när den etniska våldsstorm­en drog över Rwanda 1994. Präster och till och med katolska nunnor ska ha hetsat, anstiftat och lett blodsdåd i motsättnin­garna mellan hutuer och tutsier i landet.

Med folkmordet upphörde också finlandssv­enska baptisters 30 år av missionsar­bete i Rwanda. Det blev uppenbart att man inte hade kunnat läsa av de lokala kyrkorna och deras kopplingar i konflikten. Bland missionäre­rna fanns inte så många statsvetar­e precis, får jag höra.

I Borgå

blir det rättegång. Östra Nylands tingsrätt och lagman Karlsson behöver utlokalise­ra sig till Rwanda två gånger; hovrätten en gång.

År 2010 döms Bazaramba för en ledande roll kring massakrer och mord i Nyakizu och Cyahinda i södra Rwanda. Försvaret hävdar att rwandier som har vittnat mot honom inte har fått göra det utan yttre press. Våren 2012 fastställe­r hovrätten ändå domen, på hösten nekar Högsta domstolen till att ta hans fall till behandling.

Den i dag 68-årige Bazaramba bad nyligen om att hans livstidsst­raff skulle anses vara avslutat. Begäran avslogs.

Under åren

har 25-årsminnet av Rwandakata­strofen sipprat in hos många av oss. Om hur allt sveps med i blod och eld när hat och skräck flammar upp. Om att det kan hända också i ett till synes civilisera­t Europa.

Rättsproce­ssen mot Borgåpasto­rn kostade Finland närmare tre miljoner euro. Ändå är det ett litet bidrag till att vi är med i den omvärld som står upp och agerar mot grymheter i världen.

En barlast kan hävas överbord just här och få ligga på havets botten för gott, i ett grått litet land med gubbar i röda små pubar utmed dess stränder. Skribenten är Borgåbo och HBL:s Nordenkorr­espondent i Stockholm.

Rättsproce­ssen mot Borgåpasto­rn kostade Finland närmare tre miljoner euro. Ändå är det ett litet bidrag till att vi är med i den omvärld som står upp och agerar mot grymheter i världen.

 ?? FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG ?? François Bazaramba dömdes 2010 i tingsrätte­n i Borgå till livstids fängelse.
FOTO: HBL-ARKIV/KRISTOFFER åBERG François Bazaramba dömdes 2010 i tingsrätte­n i Borgå till livstids fängelse.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland