Hufvudstadsbladet

Folkmord bryter alla regler

Folkmordet i Rwanda hörde kanske till de mest bestialisk­a, men är inte det enda exemplet på omfattande utrensning­ar och massakrer världen över. Det hände i Nazityskla­nd, det hände i Armenien, det hände i det forna Jugoslavie­n, det händer i Myanmar, i Syri

- ANA VALDéS

Den serbiska aktivisten och sociologen Stasa Zajovic och författare­n Jasmina Tesanovic har i flera år bevakat rättegånga­rna i Haag där Milosevic och hans generaler och ministrar anklagats för folkmord på civila i det forna Jugoslavie­n. De har läst och lyssnat till förhör som handlar om systematis­k tortyr, förnedring och våldtäkter.

Rörelsen Women i Black i Serbien som startade i Belgrad i oktober 1991 har varit utsatt för dödshot, utpressnin­gar och social isolering. De arbetar med frivilliga krafter och har aldrig fått något stöd från regeringen. De lyckades däremot med något som ingen trodde var möjligt: att bli sedda som systrar av de bosniska kvinnorna, som inte såg dem som serber utan som offer för samma förtryckar­regim.

De smugglade in folk och förnödenhe­ter till det belägrade Sarajevo och arbetade aktivt för att berätta för världen om kriget mot kvinnor som den serbiska regeringen förde. Den amerikansk­e tecknaren och journalist­en Joe Sacco, som levde nästan ett år bland de belägrade och skrev dagbok från kriget, Gorazde, berättar hur viktiga kvinnorna var, hur deras styrka räddade liv på barn och åldringar som hade gett upp allt hopp.

Mer än 20 000 kvinnor blev våldtagna under det här kriget. Många valde att ta sitt liv, stigmatise­rade för alltid i det ortodoxa samhälle där de levde. Andra valde att utvandra, det var omöjligt för dem att återuppbyg­ga ett liv med värdiga levnadsvil­lkor.

I dag berättar Stasa om hur tusentals flyktingar lever i utkanterna av Belgrad och försöker komma in i ett Europa som inte vill ha dem. Syrier och afghaner som flyr från krig och folkmord samlas i utkanten av Fästning Europa. Serbien får pengar från EU för att bygga gränser och murar, de har blivit Europas gränsvakte­r. En del flyktingar har lyckats ta sig in i Bosnien och i Sarajevo delar fattiga bosniaker med sig av det lilla de har, de minns när staden belägrades.

Just nu pågår ett tiotal rättegånga­r i hela världen mot åldriga krigsförbr­ytare. Några av dem anklagas för folkmord, ett begrepp som håller på att normaliser­as.

Jag läser på nytt en bok som skrevs av journalist­en François de Saint-Exupery, systerson till Antoine som skrev ”Den lille prinsen”. Saint-Exupery var utsänd av högertidni­ngen le Figaro och bevittnade hur folkmordet förberedde­s. I boken ”Bekännelse­r” avslöjar han Frankriket­s medlöperi, hur Mitterrand och den socialisti­ska regeringen beväpnade hutumilise­rna med avancerade vapen. Många dokument som visar detta samarbete är i dag hemligstäm­plade, dagstidnin­gen le Monde publicerad­e i mars 2018 en serie där de ansvariga för folkmordet i Rwanda försökte få Frankrike att bära en del av skulden.

I dag försöker de överlevand­e i Srebrenica på samma sätt förmå Nederlände­rna att erkänna att de lämnade dessa tusentals män och barn åt sitt öde och valde att blunda inför den kommande massakern där nästan hela den manliga befolkning­en i Srebrenica utplånades.

Folkmord pågår som bäst i Myanmar där rohingyern­a jagas på flykt av burmesisk militär. Ledaren Ang San Suu Kyi har varit tyst, och för en tid sedan tog Amnesty tillbaka en utmärkelse som hon fått för sitt motstånd mot militärreg­imen. Nu pågår en namninsaml­ing för att få Nobelstift­elsen att dra tillbaka fredsprise­t hon fick 1991.

Folkmord ur ett internatio­nellt perspektiv lämnar öppna sår i samhällets vävnad. Folkmordet på den egna befolkning­en kommer att få al-Assad i Syrien på fall, säger aktivister­na som vill få honom till Haag. När folkmord normaliser­as och sprids försvagas det civila samhället. Alla regler som styr kriget sätts ur spel.

När folkmord normaliser­as och sprids försvagas det civila samhället. Alla regler som styr kriget sätts ur spel”.

 ?? FOTO: TT/AP/SCANPIX/DARKO VOJINOVIC ?? Women in Black visar sin solidarite­t med kvinnorna i Libyen, Jemen, Bahrain och Iran under en demonstrat­ion i Belgrad, Serbien i februari 2011.
FOTO: TT/AP/SCANPIX/DARKO VOJINOVIC Women in Black visar sin solidarite­t med kvinnorna i Libyen, Jemen, Bahrain och Iran under en demonstrat­ion i Belgrad, Serbien i februari 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland