Hufvudstadsbladet

Hatet växer i Storbritan­nien

-

April april. Parlamente­t har röstat mot alla brexitalte­rnativ igen. Men det är inget skämt. En slags utmattning hänger över landet. För många är det lättare att sticka huvudet i sanden än att verkligen försöka förstå vad som händer. Om vi bara struntar i brexit kanske det hela kommer att försvinna.

De som inte blundar blir allt argare. Sex miljoner har skrivit på en namninsaml­ing som föreslår att parlamente­t ska ställa in brexit. Närmare en miljon demonstrer­ade för en ny folkomröst­ning i slutet av mars. Ett par dagar senare gav tusentals demonstran­ter brexit sitt stöd.

Och så finns det de som hatar. Brexit har blivit frågan som enar dem.

Tabloidern­a skriver om “landsförrä­dare” och “svikare”. Parlamenta­riker uppmanas att åka i grupp till Westminste­r. Att röra sig ensam är för farligt. Många pro-EU parlamenta­riker får dödshot nästan dagligen och har tvingats installera paniklarm i sina hem.

För snart tio år sedan bevakade jag en marsch av extremhöge­rgruppen English Defence League. Stämningen var hotfull. Många av deltagarna var berusade. Poliser med hundar och hästar ringade in demonstran­terna. Det sjöngs kampsånger. En del av männen hade tagit av sig skjortan. Den röd-vita engelska flaggan höjdes i luften.

EDL har sitt ursprung i fotbollshu­liganismen. Männen var upppumpade och ville slåss. Men jag kände mig inte hotad.

För ett par år sedan förändrade­s något. Utanför Ecuadors ambassad där Wikileaks grundare Julian Assange sitter frivilligt fången skrek unga män “fake news” då jag försökte intervjua dem. Sedan dess har det bara blivit värre. En journalist som bevakade pro-brexitdemo­nstratione­n utanför parlaments­huset skriver på Twitter att ett par män plockade fram sina telefoner och började filma henne. “Vi ska ta redan på vem du är”, sade de.

I ett allt mer splittrat samhälle har journalist­en blivit en fiende. Politikern har blivit en fiende. De som röstade “stanna” har blivit en fiende. Och ilskan bara växer.

Förra veckan intervjuad­e jag en expert på politisk psykologi. Jag frågade henne hur vi kan diskutera känsliga frågor som brexit utan att bli osams. Hon sade att det viktigaste är att försöka se människor som individer, inte som representa­nter för en grupp. Det är så, och

HBL:s medarbetar­e i London

bara så, man kan ha en dialog. Men det blir allt svårare.

“Om du är arg kommer du inte att tänka klart”, sade hon. “Då kan vi inte ta in och analysera ny informatio­n. Då är det lättare att utgå från det vi redan vet och att falla tillbaka på stereotype­r.”

Hon har forskat kring tolerans och kommit fram till att det hör ihop med lycka. Ju mer vi oroar oss för framtiden, för vår ekonomi eller för hur samhället förändras, desto svårare blir det att vara öppensinna­d och att acceptera olikheter.

Många britter är arga. Många britter är olyckliga. De som hatar har fått en sak att samlas kring. Kaoset i parlamente­t gör inte saken bättre.

CHARLOTTA BUXTON För många är det lättare att sticka huvudet i sanden än att verkligen försöka förstå vad som händer. Om vi bara struntar i brexit kanske det hela kommer att försvinna. De som inte blundar blir allt argare.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland