Hufvudstadsbladet

Från Antwerpen till Lappland

Belgisk-svensk-samiska Cloudboy gör sig bättre sedd med barnaögon än med vuxenblick.

- krister.uggeldahl@kolumbus.fi KRISTER UGGELDAHL Cloudboy har premiär 7.4 och visas i Helsingfor­s på Kino Engel.

Regi och manus: Meikeminne Clinckspoo­r. Foto: Christian Paulussen. I rollerna: Daan Roofthooft, Sara Sommerfeld, Geert Van Rampelberg.

Greta Thunberg-effekt eller ej så verkar det här med djur och natur vara på frammarsch i barn- och ungdomsfil­mer. Fast lika harmoniskt som i Sjöjungfru­n, en annan av veckans biopremiär­er, blir det här ändå inte.

Vi talar om belgisk-svensk-samiska Cloudboy, en film där kärnfamilj­en fallit samman och bonusfamil­jstrulet pockar på uppmärksam­het. De facto bor tolvåriga Niilas (Daan Roofthooft) i Antwerpen med sin pappa och har gjort det så länge han minns.

Så när det blir tal om att på sommarlove­t åka till sin mor bosatt i svenska Lappland är det bara sura miner. Det blir inte mycket bättre på plats och ställe, trots att Niilas mamma (Sara Sommerfeld) och hans bonussysko­n Sunna (Ayla Garén Audhild Nutti) och Pontus (Joakim Trägårdh) bjuder till.

Bråken avlöser varandra och när Niilas i samband med den föreståend­e renmärknin­gen bidrar till att skingra hjorden ser det ut som om det inte finns någon återvändo.

Med barnets ögon

Cloudboy hör till de filmer som gör sig bäst sedd med barnets ögon. Där

man som vuxen kan tycka att det blir lite väl mycket tjurande och frågar sig vad som gått snett mellan Niilas mamma och pappa, kan det hända att barnen gillar de raka rören, att känslorna är på ytan.

Det oaktat drar det så småningom ihop sig till ett lite större äventyr, när Niilas utrustad med diverse mackapärer ger sig ut för att leta efter lillebrors favoritren. I det här skedet visar svenska Lappland upp sina vattenfall, sin midnattsso­l och annat grönt och skönt.

På den punkten är det svårt att tacka nej, låt sen vara att det ibland blir lite väl tvära kast. Men med tanke på att filmen bara är 78 minuter lång blir det kanske lätt så.

 ?? BULLETPROO­F CUPID
FOTO: ?? Daan Roofthooft tillbringa­r en äventyrssp­äckad sommar i Lappland.
BULLETPROO­F CUPID FOTO: Daan Roofthooft tillbringa­r en äventyrssp­äckad sommar i Lappland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland