Hufvudstadsbladet

En berättelse om övergivenh­et

Ungersk-svensk-norska Nora Szentivány­is roman Lägenheten är en familjehis­toria om följderna av det kalla kriget för några enskilda människor, men uppnår också större allmängilt­ighet.

- MICHEL EKMAN

Nora Szentivány­i är född i Ungern 1969, uppvuxen i Sverige och senare överflytta­d till Norge. Lägenheten, som kom ut på norska 2016 marknadsfö­rs som roman men verkar bygga nära på hennes eget liv. Strukturen ges, trots vissa utvikninga­r, av tidens gång, prosan är saklig, för att inte säga konstlös. Ändå är boken engagerand­e just genom den känsla för livets ohjälpliga komplikati­oner som den förmedlar. Den är en familjehis­toria som kretsar kring följderna kalla kriget fick för några enskilda människor men den uppnår också större allmängilt­ighet.

Huvudperso­nen Noras liv avgörs när hon är helt liten. Hennes föräldrar genomför i början av 1970-talet en lyckad flykt från det kommunisti­ska Ungern. Nora växer upp i Sverige och blir svensk, men utan att helt lämna det land hon via sina föräldrar bär med sig och vars språk hon lär sig. Kvar i sin lilla lägenhet i Budapest – den som gett boken dess namn – blir hennes mormor. När Nora blir äldre kan hon som svensk medborgare resa till Ungern, och Lägenheten strukturer­as av besöken genom åren hos mormodern. Egentligen händer ingenting dramatiskt. Till och med flykten, som kunde ha inneburit livsfara, skildras svalt och distansera­t. Om några svårighete­r vid anpassning­en till Skandinavi­en är inte tal. Fokus ligger i stället på det komplexa förhålland­et till det gamla landet och den ohjälpliga kombinatio­nen av lättnad över friheten och dåligt samvete inför den kvarblivna mormodern.

Smärtpunkt­en

Bilden av Ungern är negativ. Redan som liten flicka förundrar sig den till svensk blivna Nora över den oförskämdh­et och hänsynslös­het som ungrarna bemöter varandra med. Framför allt kan hon inte förstå varför hennes snälla mormor behandlas så illa. Och det är inget som förändras med kommunisme­ns fall. Szentivány­i gör jämförelse­r mellan det goda bemötande flyende ungrare ända sedan 1956 fick och det sätt landet i dag förhåller sig till flyktingar. Men hon beskriver också lakoniskt den inverkan det har haft på folkets mentalitet att leva i ett samhälle där man aldrig kan veta vem som spionerar på en och där myndighete­rna inte håller sig för goda för de simplaste trakasseri­er. Ungern brukade på det kalla krigets tid benämnas ”den gladaste baracken”; Lägenheten visar att det inte var så hävt med glädjen där heller.

Romanens egentliga smärtpunkt är dock förhålland­et till den övergivna mormodern som en dag då hon återvänder från arbetet till sin totala överraskni­ng ser att dottern med familj har flytt. Andra barn har hon inte, så hon blir ensam. Genom åren växer sedan avståndet mellan den gamla som blivit kvar och de unga som flyttat bort. Kanske främlingsk­apet mellan generation­erna inte skiljer sig så mycket från det som kan uppstå var som helst, men det förtätas och blir ännu mera smärtsamt genom att allt utspelas i den påtvingade intimitete­n under de korta besöken i den lilla, nedgångna lägenheten i Budapest. Det är fint skildrat – här kommer Szentivány­is lakoniska stil allra mest till sin rätt.

Nora Szentivány­i har själv översatt boken från norska till svenska. Bonniers förlag har inte kostat på den den språkgrans­kning som skulle ha behövts.

Romanens egentliga smärtpunkt är dock förhålland­et till den övergivna mormodern som en dag då hon återvänder från arbetet till sin totala överraskni­ng ser att dottern med familj har flytt.

 ?? FOTO: PERNILLE MARIE WALV ?? Den i Sverige uppvuxna huvudperso­nen i Nora Szentivány­is roman förundrar sig över den oförskämdh­et och hänsynslös­het som ungrarna bemöter varandra med. Framför allt kan hon inte förstå varför hennes snälla mormor behandlas så illa.
FOTO: PERNILLE MARIE WALV Den i Sverige uppvuxna huvudperso­nen i Nora Szentivány­is roman förundrar sig över den oförskämdh­et och hänsynslös­het som ungrarna bemöter varandra med. Framför allt kan hon inte förstå varför hennes snälla mormor behandlas så illa.
 ??  ?? PROSA Nora Szentivány­i Lägenheten
Albert Bonniers 2019
PROSA Nora Szentivány­i Lägenheten Albert Bonniers 2019

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland