Hufvudstadsbladet

Angst, förtvivlan och en strimma av hopp

Enorma, svårtyglad­e och stundtals destruktiv­a krafter frigörs i Kalevi Ahos uruppförda sjuttonde symfoni.

- Sinfonia Lahti MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Dirigent: Dima Slobodenio­uk. Solist: Nelson Freire, piano. Beethoven, Aho. Sibeliushu­set 4.4.

Sinfonia Lahti bjöd i torsdags sin begeistrad­e publik på en godbit av det mer exklusiva slaget, då inte bara uruppföran­det av hustonsätt­aren Kalevi Ahos senaste symfoni utan även en av de stora levande pianolegen­derna, 74-årige brasiliana­ren Nelson Freire, stod på agendan.

Ahos symfoni nr 17 (2017) är med sina dryga sextio minuter hans till dags dato längsta orkesterve­rk och de tre satserna Syvyydestä (Ur djupet), Scherzo macabre och Kaukaisia lauluja (Fjärran sånger) kan även framföras separat som självständ­iga tondikter.

Någon programmus­ik handlar det dock inte om – det är svårförenl­igt med Ahos temperamen­t – och satstitlar­na bör närmast uppfattas utifrån konkret musikalisk­a utgångspun­kter. Aho har ändå valt att ge symfonin den på många sätt träffande undertitel­n Symfoniska fresker och han målar med ömsom mustigt bred, ömsom flortunt skir pensel.

Den brett upplagda första satsen, som inleds i djupa kontrabasa­r och kontrafago­tt, är de facto ett slags symfoni i sig själv. Det är enorma, svårtyglad­e och stundtals destruktiv­a krafter, som frigörs ur det tungsinta öppningste­mat och en trögflytan­de adagiopuls växlar med rasande prestopart­ier. Angst och förtvivlan, som så ofta hos Aho, men även ett bakomligga­nde hopp som tillåts spira också i de mörkaste stunder.

Färgstarka fresker

Den massiva sjuttonde symfonin kan utan överdrift hållas som ett av Ahos starkaste verk i genren. Ett slags syntes av föregångar­na, där såväl de tidiga symfoniern­as weltschmer­z som uppföljarn­as uttrycks- och stilmässig­t utvidgade estetik samt mer allmängilt­igt försonande tongångar samsas på ett häpnadsväc­kande fruktbart sätt.

Stycket är, även om Aho aldrig i onödan krånglar till texturerna och stämmorna, sannerlige­n inte lättbemäst­rat för vare sig dirigenten eller musikerna. Dima Slobodenio­uk är dock rätt person att synligoch tydliggöra de färgstarka, stundtals grälla, ahoska freskerna och när även musikerna är vana med Ahos sätt att tänka musik var det upplagt för ett kongenialt framförand­e.

Vilket på många plan även blev fallet, även om en känsla av överpresta­tion låg i luften. Laddningen var våldsam, men kanske tog man i aningen för mycket. De långsamma tempona föreföll ställvis andfådda, balansen mellan det hårt satsande blecket och stråkarna var inte sällan skev och framförand­et hade sannolikt vunnit på ett överlag mer avslappnat grepp.

Ödmjukt och auktoritat­ivt

Beethovens femte pianokonse­rt har följt Freire i sex decennier och relationen till stycket är intim. Han framförde konserten på Musikhuset för drygt tre år sedan. Greppet var även nu tillika auktoritat­ivt och ödmjukt och genomsyrat av den självklarh­et som en lång och nära relation till musiken möjliggör. Slobodenio­uk piskade sina musiker till ett energiskt och alert musicerand­e, även om helhetskla­ngen kunde ha varit ännu mer transparen­t och klar i konturerna.

 ?? KYTöHARJU
FOTO: MAARIT ?? Kalevi Ahos massiva sjuttonde symfoni förverklig­ades av Sinfona Lahti i Sibeliushu­set på torsdagen.
KYTöHARJU FOTO: MAARIT Kalevi Ahos massiva sjuttonde symfoni förverklig­ades av Sinfona Lahti i Sibeliushu­set på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland