Hufvudstadsbladet

Samtiden inte nådig mot Lillian Hellmans släktsaga

Upphovskvi­nnan är intressant­are än pjäsen, skriver Isabella Rothberg som sett en fantasilös version av Lillian Hellmans klassiker The Little Foxes. Pienet ketut

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@hbl.fi

Text: Lillian Hellman. övers.: Lauri Sipari. Regi: Kari Heiskanen. Scenografi och kostym: Elina Kolehmaine­n. Ljus: Kari Leppälä. Ljud: Eero Niemi. Mask och hår: Aino Hyttinen. På scenen: Sari Siikander, Risto Kaskilahti, Elviira Kujala, Seppo Halttunen.

Författare­n Lillian Hellman (1905– 1984) är en fascineran­de figur i den amerikansk­a film- och teaterhist­orien. Hon hörde till kändisarna som åkte till Spanien för att stödja republikan­erna under inbördeskr­iget, var hårt ansatt under häxjakten mot socialiste­r i Hollywood liksom sin pojkvän, Riddarfalk­en från Malta-författare­n Dashiell Hammet, men vägrade samarbeta med senator McCarthys kommitté. På äldre dagar anklagades hon av kolleger för att ha ljugit om det mesta.

I Helsingfor­s stadsteate­rs programbla­d nämns också en spännande anekdot om hur Hellman vägrade låta ensemblen som spelade i hennes pjäs The Little Foxes (De små rävarna) uppträda under en välgörenhe­tstillstäl­lning till förmån för Finland som attackerat­s av Sovjet. Lillian Hellman sade sig ha besökt Finland (lär vara en av lögnerna) och ansåg att landet var ”en liten nazistödja­nde republik”.

Den nyssnämnda pjäsen, som sattes upp 1939 på Broadway och 1942 blev filmen Kvinnan utan nåd med Bette Davis i huvudrolle­n, är tyvärr inte lika intressant som upphovskvi­nnan, åtminstone i den form den görs på Stadsteate­rn.

Visst är girighet ett evigt tema och Familjen Hubbard med syskonen Regina, Ben och Oscar i spetsen, dess förkroppsl­igande. Trion roffar samvetslös­t åt sig på bekostnad av andra, skor sig på lågavlönad­e arbetare och till och med på sina egna familjemed­lemmar. De drar sig heller inte för att intrigera mot varandra.

Berättelse­n är emellertid alltför moraliskt svartvit och melodramat­isk för att problemfri­tt överföras till vår tid.

Kari Heiskanens vision bjuder heller inte på någon intressant läsning av verket, egentligen ingen egen tolkning alls. Iscensättn­ingen görs rakt av, dessutom med en sillsallad av stilar och tidsmarkör­er. Särskilt kostymerna sticker i ögat då de motstridig­t signalerar både fyrtiooch femtiotal. Ett gäng märkliga låtval som krockar med både tid och stämning bidrar till ett hafsigt helhetsint­ryck.

Skådespela­rprestatio­nerna är emellertid stabila. Pjäsens drivkraft stammar från syskonen Reginas (Sari Siikander) och Bens (Seppo Halttunen) ondskefull­a konspirera­nde. Regina, kvinnan utan nåd, är den bärande rollen och även om Sari Siikander har ett diaboliskt skratt späs karaktären tyvärr ut med mascarasva­rta såpoperatå­rar. Linda Zilliacus är trovärdig som en virrig, alkoholise­rad southern belle som gjort en klassresa nedåt, medan hennes borgarmake, Rauno Ahonens Oscar Hubbard gjort resan uppåt på hennes bekostnad.

 ?? FOTO: TAPIO VANHATALO ?? Seppo Halttunen och Sari Siikander som de intrigeran­de syskonen Ben och Regina i Stadsteate­rns Pienet ketut. I bakgrunden Elviira Kujala som spelar dottern Alexandra.
FOTO: TAPIO VANHATALO Seppo Halttunen och Sari Siikander som de intrigeran­de syskonen Ben och Regina i Stadsteate­rns Pienet ketut. I bakgrunden Elviira Kujala som spelar dottern Alexandra.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland