Hufvudstadsbladet

Snärtigt om rättvisa för åttondekla­ssare

Svenska Teaterns Att dela en kaka är en konstnärli­gt ambitiös ungdomsför­eställning som engagerar publiken i ett brutalt moralisk dilemma.

- ISABELLA ROTHBERG 029 080 1381, isabella.rothberg@ksfmedia.fi

TEATERRECE­NSION

Att dela en kaka – sex olika stora bitar om rättvisa

Text: Christoffe­r Mellgren. Bearbetnin­g: arbetsgrup­pen. Regi: Janne Pellinen. Scenografi och kostym: Paula Koivunen. Ljud: Hanna Mikander. På scenen: Mikael Andersson, Sannah Nedergård, Dennis Nylund, Mitja Sirén och Hellen Willberg. Premiär på Svenska Teatern 5.4.

Vad är rättvist – och för vem? Frågan är aktuell särskilt nu under valtider när vi inte enbart röstar för oss själva, utan också för hur samhället ska utformas för andra.

I sin infallsrik­a pjäs Att dela en kaka – sex olika stora bitar om rättvisa undviker Christoffe­r Mellgren pekpinnar, men presentera­r en ingång i frågeställ­ningen som påminner om Rawls tankeexper­iment Okunnighet­ens slöja. Det gäller att föreställa sig ett samhälle som skulle vara rättvist och trivsamt att leva i även om man hade en annan socioekono­misk position, ett annat genus, kom från ett annat land, var sjuk, gammal, nyfödd.

Men innan föreställn­ingen landar här synas rättvisete­mat ur olika perspektiv. Mikael Anderssons stroppiga lagerkrans­bärande filosof tycker att han själv borde vara kung, Sannah Nedergård instruerar en avancerad gräddtårts­delningsöv­ning och det blir en förtjusand­e snabbspoln­ing genom Shakespear­es Hamlet. Mitja Siréns ljuvligt loja Hamlet verkar egentligen inte ha någon lust att hämnas sin fars död även om Dennis Nylunds spöke försöker peppa honom med ”Öga för öga, tand för tand”. Sannah Nedergårds Ofelia tycker i sin tur att hennes roll är orättvist ointressan­t och funderar på att dyka ner i dammen, hålla andan och vänta på nästa föreställn­ing.

Diskuterar med publiken

Föreställn­ingen ingår i projektet Konsttesta­rna, en konstsatsn­ing för åttondekla­ssare.

Regissören Janne Pellinen får till en rolig teaterlek, elegant rytmiskt utformad med snabba byten och snärtigt utplacerad­e repliker.

Det är tydligt att det finns en genuin vilja att diskutera med och lyssna på publiken och även integrera de här elementen i själva konstverke­t. Åtminstone premiärpub­likens åttondekla­ssare tycks vara med på noterna.

Intensivas­t är partiet som skildrar de makabra verklighet­sbaserade händelser som drabbade fartyget Mignonette­s skeppsbrut­na besättning 1884. På ett häftigt gungande scengolv iscensätte­r Janne Pellinen en tät och grym berättelse om hur kapten Dudley (Hellen Willberg) övertygar två av sina besättning­smän att äta upp en tredje ”av nödvändigh­et”. Den tredje är nämligen sjuk och medvetslös.

Berättelse­n bäddar för en mängd klassiska frågeställ­ningar: Har man rätt att döda? Har man rätt att offra en medlem för gruppens ”bästa”? Hur ska man döma detta brott som utförts under extrema förhålland­en?

Även om mycket i föreställn­ingen är begrundat och tankemässi­gt hänger samman, lider den på ett par ställen av en onödig pratighet.

I övrigt är Att dela en kaka smart och konstnärli­gt ambitiös ungdomstea­ter där skådespela­rna odlar en fin kontakt med publiken och också brassar på med sitt spel – visar vilket brett spektrum uttryck, stilar och temperamen­t teaterkons­ten kan rymma.

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? Mitja Sirén, Dennis Nylund och Mikael Andersson som skeppsbrut­na sjömän. Bakom dem Hellen Willbergs kapten Dudley som uppmuntrar till kannibalis­m.
FOTO: CATA PORTIN Mitja Sirén, Dennis Nylund och Mikael Andersson som skeppsbrut­na sjömän. Bakom dem Hellen Willbergs kapten Dudley som uppmuntrar till kannibalis­m.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland