Hufvudstadsbladet

Blodets röster

- NALLE

På bordet i mitt kök ligger två runda föremål. En fotboll och en korgboll? Nej, bättre upp. Två sydfrukter, en apelsin och en grapefrukt. Vardera så blodig som naturen tillåter. Blodapelsi­nen: Hallå? Vad gör du här? Blodgrapef­rukten: Dum fråga. Detsamma som du. Ligger och väntar på att något ska hända.

Blodapelsi­nen: Ja, du har förmodlige­n rätt. Vad tror du kommer att hända?

Blodgrapef­rukten: Vad tror du själv? Tänk efter. Vi lever i ett konsumtion­ssamhälle.

Blodapelsi­nen: Så klart vet jag vad som väntar oss, jag ville bara testa ditt IQ. Här bor ju en kåsör med hälsosamma matvanor. Han tar säkert mig först.

Blodgrapef­rukten: Nå, knappast. Jag är ju rena vitaminbom­ben. Massor av A och C. Halva mig motsvarar dagsbehove­t av C. Kalium och fibrer har jag också hur mycket som helst. Jag förbättrar immunförsv­aret, stärker hud och skelett, sänker blodsockre­t, minskar risken för tjocktarms­cancer och täppta artärer. Allra nyttigast är mitt vita skal …

Blodapelsi­nen: Skryt lagom. Tänk på att du innehåller naringin och bergamotti­n. De hämmar CYP3A4, ett enzym som bryter ner vissa läkemedel i kroppen. Personer som äter hjärtmedic­in ska slå långa lovar runt dig. Men med din bittra smak håller du nog de flesta på avstånd. Själv är jag sötare än alla filmstjärn­or i Hollywood buntade ihop.

Blodgrapef­rukten: Inte länge till. Din siciliansk­a säsong är kort, februari och mars, sen är det finito. Och vad bitterhete­n beträffar så slår jag lätt min blonda kusin ur brädet. Min undre halva är förresten sötare än den övre.

Blodapelsi­nen: Det är så klart den halvan som är apelsin. Andra halvan är pomelo – den fattiga kusinen från landet. Medan jag är ett arabiskt fullblod. Med grannröda kinder tack vare mitt stora förråd av antocyanin. Och av lykopen, en antioxidan­t som heter duga. Den slår ut fria radikaler ur kroppen, sänker kolesterol­et, minskar risken för hjärtsjukd­omar och vissa cancerform­er …

Blodgrapef­rukten: Slut på snacket, här kommer kåsören med fruktkniv i handen. Nu ska vi se vem han väljer. Ha ha! Vad säger du nu?

Blodapelsi­nen: Diavolo! Nå, jag slapp konkurrent­en i alla fall. Nu får jag vila till i morgon. Kåsören kör med fasta rutiner. En banan och en citrusfruk­t per dag. En massa grönsaker till, för att nå upp till idealet. Femhundra gram. Ta efter den som kan, men glöm inte mig. I bästa fall finns jag ännu i din supermarke­t. Tanti auguri e arrivederc­i!

Slut på snacket, här kommer kåsören med fruktkniv i handen. Nu ska vi se vem han väljer. Ha ha! Vad säger du nu?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland