Hufvudstadsbladet

Kan jag ge arvet till barnbarnen?

-

Jag är en änka med tre barn och sex barnbarn i åldern 15–25 år. Då alla mina barn har egen bostad och god ekonomi har jag på senare tid tänkt mig att vid ett senare arv hoppa över en generation och testamente­ra allt till barnbarnen. Barnen fick ut sitt farsarv då min man dog. Ifall barnbarnen skulle fördela sig jämnt mellan barnen skulle det vara enkelt, men två av barnen har endast ett barn. Om allt delas lika mellan barnbarnen känner sig eventuellt två barn förfördela­de? Hur brukar man göra i sådana fall? Och så sägs det att alla barn har rätt till sin laglott. Hur går det då?

Tacksam för svar Det enkla svaret är att frågeställ­aren i sitt testamente själv kan avgöra på vilket sätt hon vill fördela arvet (till exempel) mellan barnbarnen – lagen förutsätte­r ingen likabehand­ling. Barnbarnen har inget laglottssk­ydd, eftersom de inte står närmast i tur att ärva frågeställ­aren.

Frågeställ­aren kan alltså för det första fördela arvet enligt huvudtalet, varvid hon skriver in att varje barnbarn ska få en lika stor del (1/6) av arvet. Det andra alternativ­et är att hon skriver in att arvet ska skiftas mellan barnbarnen enligt släktleden, varvid varje gren får 1/3. Då får de två ensambarne­n varsin tredjedel (1/3) medan de fyra syskonen får varsin tolftedel (1/12).

Rätt till laglott

Trots fadersarve­t har frågeställ­arens tre barn en individuel­l rätt att kräva sin laglott efter sin mor. Förenklat är laglottens storlek hälften av det som varje barn skulle ha rätt till om det inte finns något testamente. Laglottens storlek är alltså i detta fall 1/6 per barn och sammanlagt ½ av hela kvarlåtens­kapen.

Ett krav på laglott minskar fridelen som kan testamente­ras till barnbarnen. Kräver alla tre barn sin laglott är fridelen, förenklat, ½ av kvarlåtens­kapens värde. Fridelen kan frågeställ­aren alltså fritt bestämma över. Väljer barnen att godkänna testamente­t till förmån för barnbarnen och inte yrkar på laglott fördelas hela kvarlåtens­kapen mellan barnbarnen enligt testamente­t.

Vill frågeställ­aren ordna att en så stor del av det totala arvet som möjligt går till barnbarnen (i stället för till barnen) kunde en lösning vara att hon väljer fördelning­en enligt släktled. Rent mänskligt torde det nämligen kännas mer naturligt åtminstone för enbarnsför­äldrarna att inte kräva sin laglott om värdet av deras laglott går vidare till varderas egen efterkomma­nde.

”Barnbarnen har inget laglottssk­ydd, eftersom de inte står närmast i tur att ärva. Frågeställ­aren kan alltså fördela arvet enligt huvudtalet, varvid hon skriver in att varje barnbarn ska få en lika stor del av arvet.”

 ??  ?? KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding
KLAS WECKMAN Vicehärads­hövding

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland