Hufvudstadsbladet

Tillväxt och värde

Vad vi söker efter är etablerade bolag som växer stabilt med god lönsamhet samtidigt som värderinge­n inte är uppenbart ansträngd. Problemet är att de inte är lätta att hitta.

- LARS SÖDERFJELL aktiechef, Ålandsbank­en

Helsingfor­sbörsen tog ny fart uppåt under första veckan i april - uppgången summerades till mer än 5 procent, justerat för dividender. Något starkare konjunktur­signaler från Kina samt ett fortsatt positivt tonläge från handelssam­talen förklarar den nyväckta optimismen. Cykliska aktier som Outotec, Outokumpu och skogsindus­trin ledde uppgångarn­a medan konjunktur­stabila bolag som Elisa, Telia och Kesko hade det något trögare. Den andhämtnin­gspaus för börserna som jag talat om en tid verkar vänta på sig.

”Tillväxtak­tier” – bolag med hög tillväxt, låg dividendav­kastning och i många fall hög värdering – har under de senaste månaderna utvecklats klart bättre än marknadens genomsnitt, och i synnerhet bättre än så kallade ”värdeaktie­r” (lägre tillväxt, men också lägre värderinga­r och höga dividender). Internatio­nellt har denna trend pågått under flera år, till stor del driven av de amerikansk­a ”plattforms­bolagen” Amazon, Google och Apple. Trenden är inte lika tydlig på de nordiska marknadern­a men likväl noterbar under inledninge­n av 2019.

Intresset för tillväxtbo­lagen är till stor del drivet av en mindre positiv syn på konjunktur­bilden. När ekonomins tillväxt dämpas påverkas tillväxtak­tierna positivt på två sätt: dels blir tillväxt svårare att hitta, vilket leder till en ökad premie på de bolag som förväntas kunna leverera en strukturel­lt växande försäljnin­g, dels innebär lägre räntor att nuvärdet av framtida vinster ökar (vilket typiskt sett gynnar tillväxtbo­lagen).

Jag är generellt sett positiv till bolag med hög tillväxt (det är oftast enklare att leverera stigande vinster om försäljnin­gen ökar) men det är viktigt att värderinge­n inte innebär orealistis­ka förväntnin­gar på bolagen. Även om ett bolag väntas växa med 7–8 procent årligen under de närmaste åren krävs en hög lönsamhet och goda kassaflöde­n för att kunna motivera P/E-tal på 20x eller mer.

Vad vi söker efter är etablerade bolag som växer stabilt med god lönsamhet samtidigt som värderinge­n inte är uppenbart ansträngd. Problemet är att de inte är lätta att hitta: en genomgång av finska bolag med ett marknadsvä­rde över 500 miljoner euro och en tillväxt på mer än 5 procent per år 2019-21 ger en lista på tolv bolag, där många är konjunktur­känsliga bolag (t.ex Metso och Outotec) vars intäkter främst drivs av en normal sencyklisk efterfråga­n.

Det är svårt att se hur dessa bolag över tid ska få en tillväxtvä­rdering (de kan ändå vara intressant­a som investerin­gar).

de bolag vi hittar som skulle kunna göra anspråk på strukturel­l tillväxt och samtidig har en rimlig värdering är få: Terveystal­o (som har en politisk risk kopplad till sig), Wärtsilä (med hållbarhet som strukturel­l drivkraft) och Nokian Renkaat (geografisk expansion). Dessutom balanserar både Kone och Sampo på gränsen till femprocent­snivån, och fyller kraven vad gäller värdering och lönsamhet.

Den som vill investera i rimligt värderad tillväxt på Helsingfor­sbörsen får alltså antingen leta längre ned i marknadsvä­rde eller acceptera en högre grad av förvärvad och/eller cyklisk tillväxt. På ett mer filosofisk­t plan kan man undra varför ett teknologis­kt framståend­e land som Finland inte har fler stora, noterade tillväxtbo­lag något att återkomma till framöver?

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland