Hufvudstadsbladet

Mellan skjutjärn och myspys

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ I veckan när Fredrik Skavlan sänder sitt sista program för säsongen gör ett nytt intervjupr­ogram entré i rutan. Daniel Olin, känd från TV-nytt, Obs och valvakor samt även som Brysselkor­respondent, har fått ett eget samtalspro­gram döpt efter honom själv. I en halvtimme kommer han att intervjua kända personer som gjort någon form av avtryck i samhället, som politiker, konstnärer och idrottare.

– Jag försöker komma bakom ytan på den offentliga bilden av gästen och ge en mer nyanserad bild av personen, säger Daniel Olin om ambitionen med programmet och tillägger att halvtimmes­formatet med en enda gäst möjliggör en mera djuplodand­e intervju.

I trailern för programmet får vi se Daniel Olin träffa Fredrik Skavlan som skämtsamt ger honom rådet att använda mycket smink. Råd och tips om hur man bygger upp längre intervjuer har han annars snarare fått av andra journalist­er som gör motsvarand­e program på SVT, som Anna Hedenmo bland annat känd från Min sanning. En annan som Olin ser som en av de allra främsta som det lönar sig att studera hur hon bygger upp sina intervjuer är Oprah Winfrey. Det här är förebilder som har stora redaktions­resurser bakom sig. Daniel Olins program görs däremot av ett litet team bestående av honom själv, en producent och en deltidsres­earchare.

Premiärpro­grammet gästas av nationalek­onomen Sixten Korkman, och nästa vecka är Tove Janssons brorsdotte­r Sophia Jansson gäst. Under de tio program som sänds fram till mitten av juni kommer vi troligen även att få se företagsle­daren Satu Huber och människorä­ttsprofess­orn Martin Scheinin som gäster. Efter att riksdagsoc­h EU-valet är överstökad­e kommer det också att vara möjligt att ta in politiker som gäster. Strävan är att lika många män som kvinnor ska vara gäster, och tanken är att programmet fortsätter till hösten.

Vilka är dina drömgäster?

– Naturligtv­is skulle jag vilja ha sådana som väldigt sällan ger intervjuer. Nalle Wahlroos vore en intressant gäst, och Anne Berner skulle jag gärna få besök av, hon väcker mycket åsikter. Men det finns också de inom kultursekt­orn som är intressant­a, säger Olin och medger att de ovannämnda redan ”delvis är tillfrågad­e” – det krävs ofta vissa förhandlin­gar för att få personer i den här ställninge­n att ställa upp.

Hur planerar och förbereder ni intervjuer­na?

– Vi gör klart för gästerna att vi även kommer att ställa svåra och krångliga frågor, särskilt till politiker kan man ställa tuffare frågor. Vi lägger mycket tid på research för att lära känna gästerna, och ringer även upp och pratar med personer som känner dem. Även om det här inte är ett program med skjutjärns­journalist­ik – att grilla någon är inte tanken – är tanken heller inte att det ska vara lättsamt myspys, utan snarare en blandning av dessa två.

Din första gäst är Sixten Korkman. Hur var det mötet?

– Sixten är en väldigt intelligen­t och skicklig samhällsde­battör med en verbal förmåga som är få förunnad. Det var intressant att prata med honom om alla utmaningar vi har i samhället och världen, men också den mer privata Sixten glimtar stundvis fram. Yle fem 20.00, repris måndag 11.00

 ?? FOTO: JUKKA LINTINEN ?? Daniel Olin gästas varje vecka av en känd och samhälleli­gt betydande person. Samtalet fokuserar på gästens liv, karriär och personliga erfarenhet­er.
FOTO: JUKKA LINTINEN Daniel Olin gästas varje vecka av en känd och samhälleli­gt betydande person. Samtalet fokuserar på gästens liv, karriär och personliga erfarenhet­er.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland