Hufvudstadsbladet

Ambassaden i stormens öga

- malin.slotte@ksfmedia.fi MALIN SLOTTE

■ Den 11 september 1973 var det militärkup­p i Chile. Någon som personlige­n var på plats, om än mycket liten vid tidpunkten, var Tomi Brotherus som 2013 gjorde en dokumentär om händelsen. Han var son till Finlands dåvarande ambassadör i landet, Tapani Brotherus.

Dokumentär­en är förverklig­ad i intervjufo­rm och illustrera­d med arkivbilde­r och fotografie­r ur familjealb­umet. Den går igenom händelsefö­rloppet i kronologis­k ordning. Först beskrivs livet på ambassaden i Santiago under den demokratis­kt valde presidente­n Salvador Allende – fester och kända ansikten flimrar förbi. Men så övertog militären, under ledning av Augusto Pinochet, makten och förföljels­en, tortyren och mördandet av opposition­ella inleddes. Till bland annat Finlands ambassad sökte sig tiotals chilenare för att söka skydd – och ambassaden tog emot dem och gömde dem.

I dokumentär­en intervjuas diplomatfa­miljen Brotherus, det vill säga regissören­s far, mor och syster. Förutom andra ambassadan­ställda medverkar några av de omkring 180 chilenska flyktingar som Brotherus hjälpte till Finland. I dokumentär­en återvänder han till Santiago och residenset. Till tals kommer också personer som utsattes för militärens övergrepp.

Dokumentär­en som sänds i repris är åter aktuell med anledning av tv-serien om händelsen, Invisible heroes, som har premiär i påsk. Yle fem 22.00

 ?? FOTO:
24H ENTERPRISE­S ?? Paret Tapani och Lysa Brotherus, med barnen Tina och Tomi, represente­rade Finland under militärkup­pen i Chile 1973.
FOTO: 24H ENTERPRISE­S Paret Tapani och Lysa Brotherus, med barnen Tina och Tomi, represente­rade Finland under militärkup­pen i Chile 1973.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland