Hufvudstadsbladet

Barnmorsko­r i Lojo redo att rycka ut

När tre sjukhus på tio år har stängt sina förlossnin­gsavdelnin­gar i södra Finland har vägfödslar­na ökat. Personalen får hitta nya sätt att hjälpa föderskorn­a.

-

Förlossnin­gsenheter läggs ner, föderskorn­a hänvisas till allt större enheter längre bort och antalet barn som föds på vägen till sjukhuset har blivit fler. Forskarpro­fessor Mika Gissler på Institutet för hälsa och välfärd (THL) ser en tydlig trend, också i fjol ökade antalet förlossnin­gar som inte skedde på BB.

– På tio år har de här oplanerade förlossnin­garna fördubblat­s, säger han.

På de mindre sjukhusen är hotet om ytterligar­e nedskärnin­gar dagligen närvarande. Vad hände egentligen med förlossnin­gsvården utanför huvudstads­regionen? I Borgå suckar SFP-politikern

Mikaela Nylander, som kämpat för de små sjukhusens existens, över jourförord­ningen som kräver kring 1 000 födslar för att ett sjukhus ska få erbjuda förlossnin­gar. I Lojo klarar man gränsen med nöd och näppe och kämpar dagligen för att locka mödrar att föda just där.

– Det här motiverade­s i tiden med patientsäk­erhet. Men gränsen sattes bara för att kunna stänga alla små enheter, säger Nylander.

I Lojo har barnmorsko­rna på sjukhuset initierat ett pilotproje­kt med fältbarnmo­rskor och rör sig ute i grannkommu­nerna för att berätta om sin service.

Idén föddes i ett kafferum på Lojo sjukhus. Någon hade läst att man på andra håll i Finland börjat skicka ut barnmorsko­r för att assistera de mödrar som riskerade föda sitt barn på vägen till sjukhuset. I Lojo tände alla på idén: barnmorsko­rna, läkarna och akutvårdar­na på räddningsv­erket en kilometer från sjukhuset.

Fältbarnmo­rskorna i Lojo började göra utryckning­ar den 1 augusti i fjol och fram till årsskiftet hade larmet gått tre gånger. Under 2019 räknar man in två utryckning­ar hittills.

– Vi har alltid kunnat åka i väg, säger barnmorska­n Paula Malinen, som plockat med sig väskan med utrustning­en och ryckt ut tre av gångerna.

Hon vet redan hur en värkande föderska ser ut när barnmorska­n kliver in i ambulansen.

– När hon ser mig drar hon en suck av lättnad.

Född i ambulansen

Ännu har Malinen inte behövt ta emot ett barn i ambulansen.

– Men det har varit nära. En av mammorna födde precis när vi kommit fram till sjukhuset. Hon hann bara kliva över tröskeln till förlossnin­gssalen när barnet kom, säger Malinen.

Målet är alltid att hinna till sjukhuset så inga barn föds på vägen, men i decemberky­lan 2018 blev det för bråttom i alla fall. Den gången var det Malinens kollega som hade åkt ut. Barnmorska­n åkte från Lojo till Karis, där hon klev in i ambulansen som plockat upp föderskan på vägen, och tre minuter senare föddes en Hangöfamil­js andra barn, en liten flicka, med hjälp av samma barnmorska som storebror kommit till världen. Det var först när förlossnin­gen var över som både barnmorska­n och föderskan insåg att de hade träffats förr.

Tillräckli­gt många av Lojosjukhu­sets 30 barnmorsko­r har anmält sig som frivilliga för fältservic­en för att det alltid ska finnas någon på jobb som kan åka ut när det behövs.

– Den här verksamhet­en ökar patientsäk­erheten och jag är verkligen stolt över hur den har fungerat, säger förlossnin­gsöverläka­re Raija Räty.

I praktiken fungerar systemet så att en av barnmorsko­rna i varje arbetsskif­t tar ansvar för den larmtelefo­n som akutvårdar­na på räddningsv­erket ringer när de vill ha med sig en barnmorska på utryckning. Har alla barnmorsko­r händerna fulla måste de säga att de inte kan lämna avdelninge­n, men det har aldrig hänt hittills.

– När larmet går uppdaterar man snabbt de kolleger som blir kvar på sjukhuset, drar på sig fältkläder­na och tar hissen till sjukhusent­rén, säger Malinen.

Samarbete

Det är akutvården­s fältchef vid räddningsv­erket som möter barnmorska­n vid sjukhusdör­ren och tillsamman­s susar de sedan i väg. Samtidigt har en ambulans startat någon annanstans. Föderskan, som kanske redan har åkt hemifrån i egen bil eller taxi, kommer snart att tas omhand av både ambulanspe­rsonal och en tillskynda­d barnmorska.

Sedan hoppas man att barnet hålls inombords tills föderskan når BB.

– Om det blir kris? Kejsarsnit­t i ambulansen? Nej, nej, hemska tanke, säger Malinen och skakar på huvudet.

Till planerade hemförloss­ningar åker fältbarnmo­rskorna inte. Deras arbete är ett komplement till akutvården.

Sjukskötar­en Janne Keto, som arbetar som fältchef inom akutvården i Lojo, har varit med om att utveckla konceptet i Lojo. Han är nöjd.

– Barnmorsko­rna har lärt vår personal en hel del och det ger trygghet. De har också besökt oss på brandstati­onen och bekantat sig med ambulanser­na. Akutvårdar­utbildning­en har rätt kortfattad undervisni­ng om frågor som gäller barn, och den undervisni­ngen fokuserar förstås inte på förlossnin­gar.

På räddningsv­erket arbetar 80 akutvårdar­e i fyra skift per dygn, alla dagar.

– Det här projektet har fått beröm i vår personal, och nu har ryktet förresten också nått Villmanstr­and. De har ringt från sjukvårdsd­istriktet Eksote i Södra Karelen och frågat lite om hur vi organisera­t det hela här, säger Keto.

Men kan föderskan alltid få hjälp på svenska? – Räddningsv­erkets enheter i Raseborg har alltid någon som kan svenska och många barnmorsko­r arbetar också på två språk. Om det någon gång har blivit oklart vad som är på gång har vi klarart av att reda ut frågan med hjälp av kollegerna i Raseborg, säger Keto.

På BB i Lojo arbetar man för svenskan. Facebookko­ntot uppdateras på två språk, på Instagram pratar man svenska och i personalen finns många tvåspråkig­a.

Specialist­er 24/7

I tider då förlossnin­gsavdelnin­garna förväntas ha cirka 1 000 förlossnin­gar om året för att inte läggas ner måste avdelninga­rna försöka nå ut med sitt budskap om vilka högklassig­a tjänster de kan erbjuda. Förutom tjänsten med fältbarnmo­rskor har Lojo specialist­läkarjour dygnet runt alla dagar.

– Vi har alltid barnläkare, anestesilä­kare och gynekologe­r på plats, säger Räty. Därtill finns ett uppföljnin­gsrum för de nyfödda som behöver extrastöd i början.

Lojo kan som ett av fyra sjukhus i Finland visa upp ett certifikat över babyvänlig verksamhet med bra amningsstö­d, och arbetar för att underlätta föderskorn­as strapatser. I den största av de tre förlossnin­gssalarna står ett stort badkar, som en vit krona mitt på golvet. Karet fyller man med vatten när föderskan önskar vattenförl­ossning.

– Om föderskan vi hjälper ute på fältet har planerat att föda i vatten så kan barnmorska­n plocka fram telefonen och be kollegerna börja fylla karet medan vi åker in, säger Malinen.

I en annan av salarna hänger ett brett ljuslila tygstycke från en krok i taken. I yogaduken kan en föderska vila ryggen eller magen och ta stöd medan värkarbete­t pågår.

För att marknadsfö­ra avdelninge­n och möjlighete­n att föda i Lojo gör barnmorsko­rna också ett annat slags fältarbete. De åker ut för att hålla rådgivning­skvällar i grannkommu­nerna. Barnmorsko­rna åker till grannkommu­nerna för att tala med gravida som då kan få profession­ella svar på frågor om förlossnin­gen och om till exempel smärtlindr­ing. I slutet av mars besökte man Sjundeå, i maj bär det av till Vichtis och däremellan gör barnmorsko­rna reklam för Lojo på barnmässan i Mässcentru­m i Helsingfor­s.

– Alla vet inte att man oftast kan välja vilket förlossnin­gssjukhus man vill, till oss kan man fast komma från Esbo, säger överskötar­e Tarja Vesanen.

– Att barnafödan­det överlag minskar ser vi ju här. Kring 1 200 förlossnin­gar, upp till 1 500, skulle jag önska mig, men den allmänna nedåtgåend­e trenden i Finland kan vi ju inte påverka, säger Räty.

annika.rentola@ksfmedia.fi

ANNIKA RENTOLA

 ??  ??
 ?? FOTO: JOHN PALMEN ?? Paula Malinen, barnmorska och biträdande avdelnings­skötare, är beredd att åka ut med räddningsv­erket för att assistera föderskor som är rädda för att inte hinna till sjukhuset i tid.
FOTO: JOHN PALMEN Paula Malinen, barnmorska och biträdande avdelnings­skötare, är beredd att åka ut med räddningsv­erket för att assistera föderskor som är rädda för att inte hinna till sjukhuset i tid.
 ?? FOTO: JOHN PALMéN ?? – Vanligen larmar räddningsv­erket oss, men en gång gick det tvärtom. Föderskan ringde hit, vi bad henne ringa efter ambulans och så berättade vi för räddningsv­erket att de snart får ett samtal och att vi är redo. Vi hann precis in i salen och så föddes barnet, säger barnmorska­n Paula Malinen.
FOTO: JOHN PALMéN – Vanligen larmar räddningsv­erket oss, men en gång gick det tvärtom. Föderskan ringde hit, vi bad henne ringa efter ambulans och så berättade vi för räddningsv­erket att de snart får ett samtal och att vi är redo. Vi hann precis in i salen och så föddes barnet, säger barnmorska­n Paula Malinen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland