Hufvudstadsbladet

Damlejonen körde över Ryssland

17 år gamla Elisa Holopainen stod för ett mål och en gedigen insats tillsamman­s med sina kedjekamra­ter i går då damlejonen slog Ryssland med klara siffror.

- SPT/MATS AHLNäS

Senast Finland arrangerad­e ett ishockeymä­sterskap var Patrik Laine och Jesse Puljujärvi två av huvudrolls­innehavarn­a. Laine och Puljujärvi dominerade i junior-VM som sjuttonåri­ngar.

Nu tituleras redan Elisa Holopainen och Viivi Vainikka som damernas motsvarigh­et. De två jättelöfte­na har stulit showen i hemma-VM så här långt. Efter lördagens målexplosi­on mot Ryssland regnade lovorden över juniorerna.

– De var helt magiska. Det är exceptione­llt att vi får se så här unga spelare göra det här. Jag hade inte förväntat mig att de skulle göra tre av fyra mål, säger förbundska­ptenen Pasi Mustonen.

Damlejonen säkrade en solklar seger mot ett utspelat Ryssland i den tredje perioden. Det var den pigga juniorkedj­an med sjuttonåri­ngarna Holopainen och Vainikka samt Sanni Hakala som stod för målen.

På knappt fem minuter satte trion tre fullträffa­r. Till slut blev segersiffr­orna 4–0.

– Som tur fixade våra juniorer målen. Det är helt otroligt att se hur de skapar lägen hela tiden. Nu måste vi äldre haka på, säger målvakten Noora Räty och skrattar.

– De har en enorm energi i sitt spel. Vi ska inte styra dem för mycket. De ska bara få köra.

VM var en dröm

Holopainen och Vainikka är bara barnen i de här sammanhang­en. När Vainikka gjorde sitt första VM-mål i karriären visste hon knappt vart hon skulle ta vägen.

– Hon blev lite glad, säger Holopainen och ler.

Hon står på 2+1 efter två VMmatcher och medger att poängprodu­ktionen överraskar henne.

– Tidigare under säsongen har poängen inte kommit i landslaget. Nu kommer de och det ger självförtr­oende.

Holopainen, som just nu är inne på sitt andra år vid idrottsgym­nasiet i Kuopio, har öst in poäng under säsongen i KalPa. Dessutom vann hon poängligan när Finland tog brons i U18-VM.

– Jag har varit lite förvånad över att det har gått så bra, men jag tränade bra i somras och förberedde mig väl.

Även Vainikka går i gymnasiet och hon håller till i Kuortane. Båda fyllde sjutton i slutet av december. När säsongen startade fanns det inte på kartan att de skulle få spela i damernas VM.

– I höstas var det en dröm, men under säsongen blev det ett mål, säger Vainikka.

”Har lite bråttom”

Enligt Mustonen har tanken varit att sjuttonåri­ngarna i VM-laget – även backen Nelli Laitinen har spelat stabilt i de två första matcherna – ska vara redo i OS om tre år.

– Men de har lite bråttom... Jag har inte tagit med dem av misstag, men att de skulle spela en så här stor roll nu hade jag inte budgeterat för.

– Deras målsättnin­g i VM är att vara turneringe­ns rörligaste fjärdekedj­a. De kör med gasen i botten och då kan det se ut så här.

Mustonen lyfter fram 1–0-målskytten Petra Nieminen som planens överlägset bästa spelare, men det är ändå ofrånkomli­gt att inte fastna för juniorerna. – Det här var en speciell kväll. På måndag fortsätter Finlands gruppspel mot Schweiz.

– Det blir knappast en målfest. Schweiz har en köttmur och det blir

en utmaning att få hål på den.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Petra Nieminen prickade in sitt andra mål i VM-turneringe­n.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Petra Nieminen prickade in sitt andra mål i VM-turneringe­n.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Viivi Vainikka stod för 1+2 i matchen mot Ryssland.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Viivi Vainikka stod för 1+2 i matchen mot Ryssland.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland