Hufvudstadsbladet

Politikens icke-personer

-

Vår mix av parti- och personval har belysts pedagogisk­t i årets valrörelse. Väljarna väljer själva odramatisk­t vad de prioritera­r. Det fungerar. Men också den som primärt röstar på parti bidrar naturligtv­is till ett valresulta­t som leder till att kommandobr­yggan i politiken – regeringen – befolkas av personer.

Vi vet väldigt lite om dem. Alldeles för lite.

Den sista valveckans tevedebatt­er kommer inte att bjuda på vidare insyn i partiledar­nas personligh­eter.

Jag vill inte ha hemma-hos-reportage eller – som i ett presidentv­al på 1990-talet – ett snokande i deras soppåsar.

Men politikern­as människosy­n påverkar självfalle­t beslutsfat­tandet. Då vill jag veta vilka böcker de läser och varför, vilken typ av teater de föredrar, vilka sociala mönster som präglar deras vardag utanför politiken. Jag skulle gärna se dem konfronter­as med ett konstverk och be dem beskriva vad de ser, känner och tänker. Varför? För att politikens råkost är kompromiss­er. De sluts genom att man lämnar en kollektivt deklarerad position – valprogram – för att inta en ny i form av en överenskom­melse med andra.

Arbetet med att bygga upp kompromiss­er handlar om abstraktio­ner, man väger expertutlå­tanden mot egna och andras tankemönst­er.

En kompromiss­ande politiker måste i slutändan kunna försvara kompromiss­en. Det kräver föralldel något också av väljaren: en förmåga att lyssna (som dessvärre till exempel SVT:s politikjou­rnalister verkar ha förlorat).

I vårdreform­en idkade C och Saml byteshande­l. Det förklarar varför speciellt Saml kunde överge positionen med maximal lätthet.

På kommandobr­yggan konfronter­as man som EU-relaterad politiker med oväntade scenarier. Man kompromiss­ar med kolleger från andra politiska kulturer och man tvingas försöka förstå hur politiken fungerar i andra länder.

Möten av det här slaget kräver social förmåga utöver det normala. Politik är inte enbart institutio­naliserat samarbete – de personliga relationer­na och egenskaper­na har effekt. Språkkunsk­aper är en del av de kvaliteter­na – men negligeras totalt i vår valrörelse.

Vårt valsystem i två våningar sållar fram personer i partier. Politiker på riksnivå är inte sällan personligh­eter som har förmågan att fylla rum. Det är ingen slump, det är en del av urvalssyst­emet.

Men när man väl är på väg till den ultimata kommandobr­yggan, regeringen, vilken är ens referensvä­rld, vilka språkliga bilder odlar man?

Jag vet att ordet kan missförstå­s, men jag vill se politiker som intellektu­ella varelser. Förklaring­en är enkel: Politiken är en intellektu­ell hantering.

I valdebatte­r eller utfrågning­ar rabblar partiledar­na upp inlärda fraser eftersom de återkommer från dag till dag. Vi är sådana, vi människor, vi upprepar oss när vi en gång kommit på en god formulerin­g.

I de flesta fallen är svaren luktfria. Risktagnin­g belönas sällan i vårt mångpartis­ystem där en opposition­spolitiker nästa dag kan sitta på kommandobr­yggan.

För den väljare som vet sitt parti är det inget problem. Men politik är mera än valrörelse­r, eller egentligen: Politik är en ständig valrörelse. Går inte besluten hem när de fattas och redovisas för är det för sent att förklara dem under några veckor före val.

När tre, fyra partiledar­e väl har inrättat sina stolar på den gemensamma kommandobr­yggan har de intagit rollen som faktiska intellektu­ella ledare.

Som väljare och medborgare är jag därför intressera­d av deras intellektu­ella reflexer. Vilka associatio­ner gör man, varifrån kommer de? På vad bygger man sin världsbild, människosy­n? Hur tankar man nya idéer, vilka impulser får man varifrån? Läser man internatio­nella publikatio­ner? Vilka böcker?

Irriterand­e få finländska politiker skriver böcker eller ens längre tidningsar­tiklar. Det är som om vore det förbjudet att gå utanför de snäva ramarna.

Samtidigt hävdar de unisont att man inte hinner tänka i dagspoliti­ken – men gör inget för att förändra det.

Det gör mig misstänksa­m. Är påståendet att man inte hinner tänka en myt som ska dölja att de inte sysslar med att ta in nya tankar – förutsättn­ingen för god analys, god process och goda beslut?

Så länge politiker är icke-personer i den meningen är jag misstänksa­m.

Det sägs att stadsstyre­lsens medlemmar i Åbo på 1960-talet gick på symfonikon­serter och andra kultureven­emang. Från och med 1980-talet återfinns de oftare på TPS hockeymatc­her.

Det är inget fel på att vara hockeyintr­esserad. Men om det är det enda. Glidningen i Åbo är möjligen generell, och jag är inte ute efter att återinföra patriarkat­ets eller elitkultur­ella fasader.

Men jag vill se hela människor och höra dem resonera, tänka högt, ta tillbaka och formulera om, medge att man rör sig på ny mark – kort sagt: Vara människa så där som vi alla dagligen av vår omgivning tvingas vara.

Politiken som miljö belönar inte detta, den är snäv, upprepande och stagnerand­e. Det är inte bra för våra samhällen. Årets valrörelse följer i stort sett samma mönster som alla jag följt med sedan riksdagsva­let 1966.

Den enda förändring­en är att politiker i dag i högre grad agerar kändisar i betydelsen att det finns en efterfråga­n på att se deras personligh­eter i en mycket ytlig mening.

Offentligh­eten når däremot inte intellekte­t.

Partiledar­e vaskas fram i apparater – de egna partierna – där de vassaste och mest dolda dolkarna finns. Att höja sin acceptans är att minska andelen fiender. Det formar personligh­eter. Kriteriern­a för framgång inbegriper inte intellektu­ella kvaliteter. De riskerar till och med bli dismeriter.

Årets valrörelse är andefattig, mediernas frågor är förutsägba­ra.

Att vara partiledar­e verkar inbjuda till att via gott mekaniskt minne memorera goda budskap. Intellektu­ell spänst efterfråga­s inte, belönas inte.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland