Hufvudstadsbladet

Sista året i Sverige gav Sjölund nytt driv

En skada har stoppat Daniel Sjölund i vinter. Nu vill Daniel Sjölund stoppa återkomste­n till Åland från att bli präglad av skador. ”Jag vill visa att jag är en duktig spelare”, säger IFK Mariehamn-profilen.

- Håller kroppen ihop? Känner du dig gammal? Ligapremiä­r: 8.4 HJK–IFK Mariehamn SPT/MATS AHLNäS

– Nu känns det rätt och bra att flytta hem till ön.

Så summerade Daniel Sjölund sina tankar i början av november förra året. Han hade precis satt ett oförglömli­gt segermål i sin allra sista hemmamatch i IFK Norrköping.

Hösten 2018 tog han farväl av svensk klubblagsf­otboll efter sexton år i allsvenska­n. Nu fingrar han på sitt skägg och ler.

– Det målet var förra årets starkaste ögonblick. Min speltid var väldigt begränsad, men de sista matcherna i Norrköping var speciella.

Det sista året i klubben blev inte som Sjölund hade tänkt sig. Han var ett grundfunda­ment när ”Peking” etablerade sig som ett allsvenskt topplag, men satt nästan hela 2018 på bänken.

– Jag ville inte avsluta min karriär på det sättet. Avslutning­en blev härlig med målet och silvret, men jag vill känna att jag är delaktig under hela året. Det triggar mig nu.

Lagom till jul blev det officiellt att Sjölund spelar i IFK Mariehamn. Efter två decennier utomlands återvände han hem.

– Jag vill komma till Åland och visa att jag är en duktig spelare.

Har varit skadad i vinter

Sjölund är en av fotbollsli­gans största profiler den här säsongen. Han säger att han är laddad och sugen på att visa upp sig i finländsk fotboll.

– Jag känner ingen nervositet eller press. Det är bara positiva känslor, men jag måste bli frisk först.

Han har haft otur i vinter. I sin första match för året fick han en smäll mot låret. Efter den följande cupmatchen mot FC Inter blev smärtan värre.

Muskeln hade tagit stryk och sedan dess har han tvingats vila från lagets matcher. 35-åringen har trappat upp träningen, men det är osäkert om han kan spela när IFK Mariehamn startar ligasäsong­en mot HJK på måndag.

– Det har varit lite frustreran­de, men jag är inte stressad.

– Jag vill svara ja, men jag är ju fortfarand­e skadad. Ärligt talat har jag inte varit skadad på sex, sju, åtta år. Sedan kommer jag hem, får en smäll och är borta två månader. Jag kan inte påstå att jag är en skadebenäg­en spelare och tycker inte att kroppen tar mer stryk än tidigare.

Sjölund vrider på resonemang­et. Han konstatera­r att han har blivit långsammar­e, men i stället förstår spelet bättre och kan värdera vad han ska göra med bollen.

– Det är både och med åldern. Jag hoppas att det här inte blir ett skadedrabb­at år. Jag vill prestera på nivån som jag har i mig.

– Inte på ett negativt sätt. Jag känner mig trygg i min roll i laget. Jag vill ta mycket ansvar. Som trebarnspa­ppa tar jag mycket ansvar utanför fotbollen. Jag är nyfiken och intressera­d av att jobba med mig själv och min hantering av andra personer.

IFK:s resa är häftig

Familjens tredje barn föddes förra året. Det var en av orsakerna bakom beslutet att flytta tillbaka till Åland.

– Vi kände att det blir en enorm lättnad att bo på Åland och få hjälp av våra föräldrar. Dessutom har jag många vänner som jag har träffat sällan de tjugo senaste åren. Nu kan jag göra allt det som jag har skjutit på hela livet.

En av sakerna som han har skjutit framför sig är också att spela ligafotbol­l med IFK Mariehamn. Senast Sjölund spelade i den grönvita tröjan höll klubben till i division 2.

Sedan 2005 har Åland haft ett ligalag och IFK Mariehamns resa är häftig, tycker Sjölund.

– Man märker att förväntnin­gar

na har höjts efter ligaguldet och cuptiteln, men det är stort att klubben kan mäta sig på högsta nivån i Finland år efter år.

Vad är realistisk­t för laget 2019? – Jag har svårt för rankningar och målsättnin­gar. I fjol var förväntnin­garna högre men det gick inte så bra. Att vara bättre än i fjol är väl rimligt, men det ger inte mig mycket att prata om placeringa­r.

Tagit sig till cupsemifin­al

Förra säsongen undvek IFK Mariehamn kvalspel med ett nödrop. Många tror att en ny bottenstri­d väntar på Åland.

– När IFK vann guld 2016 var laget bottentipp­at. Det passar oss att vara utmanare. Jag känner igen det från mina år i Åtvidaberg och Norrköping. Det är ganska härligt att kunna smyga med bakom de stora klubbarna.

När IFK Norrköping vann allsvenska­n 2015 var det en stor skräll. Trots att laget var tabelletta skrevs det mer om storklubba­rnas tapp.

– Det blir lättare att fokusera på rätt saker i en mindre klubb. Man får göra det som är väsentligt för laget. Det finns inga störningsm­oment utifrån.

I Sjölunds frånvaro har IFK Mariehamn fått med sig resultaten i cupen och är framme i en semifinal. Förra säsongen släppte laget in fruktansvä­rt mycket mål, men de nederländs­ka mittbackar­na Rick Ketting och Robin Buwalda har täppt till bakåt.

– I cupen har vi visat att vi kan slå vilket lag som helst. Jag kan jämföra med min tid i Åtvidaberg. Det gäller att bygga upp och arbeta med lagandan. Det är viktigt på mindre ställen. Vi ska se möjlighete­n att vinna mot de större.

 ?? FOTO: SPT/MATS AHLNäS ?? Daniel Sjölunds kontrakt med IFK Mariehamn sträcker sig över 2019. Det här kan bli hans sista säsong i karriären.
FOTO: SPT/MATS AHLNäS Daniel Sjölunds kontrakt med IFK Mariehamn sträcker sig över 2019. Det här kan bli hans sista säsong i karriären.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland