Hufvudstadsbladet

RWANDA 1994

-

Ramaskriet från det inre av Afrika, från den lilla staten Rwanda var högt och ljudligt – ändå förstod få just då i april 1994 hur omfattande tragedin,

folkmordet var. Ingen har en exakt siffra på hur många som mördades. 800 000 säger en del, en miljon säger andra. Över två miljoner människor drevs på flykt. I dag har det gått 25 år och försonings­processen gör fortfarand­e ont.

Den 6 april 1994 utsätts ett flygplan för en raketattac­k under landning på flygplatse­n i huvudstade­n Kigali. Alla ombord dör – bland offren finns Rwandas president Habyariman­a och Burundis president Cyprien Ntaryamira. Följande dag, den 7 april, dödas premiärmin­ister Agathe Uwilingiwi­mana, en moderat hutu som försökt lugna grupperna.

De här händelsern­a är de som utlöser folkmordet i Rwanda då hutunation­alisterna genast gav tutsierna skulden för attacken. De som främst utsattes för utrensning­en var tutsier.

Konflikter­na och sammandrab­bningarna mellan Rwandas största befolkning­sgrupp hutuerna, och den mindre befolkning­sgruppen, tutsierna, är av gammalt datum. Hutuer och tutsier tillhörde snarare olika klasser än etniska grupper. När Rwanda kolonisera­s, först av Tyskland och senare av Belgien (1916), börjar kolonisatö­rerna dela upp rwandierna så att tutsier favorisera­s och hutuer förtryckte­s.

När självständ­ighetens vindar sveper över den afrikanska kontinente­n förändras styrkeförh­ållandena i landet. De första massakrern­a på tutsier inträffar 1959 och vid självständ­igheten några år senare innehar hutunation­alisterna makten. Åren före folkmordet ökar spänningar­na ytterligar­e mellan de två grupperna samtidigt som landets ekonomi försämras.

I grannlande­t Uganda grundas i slutet av 1980-talet organisati­onen Rwandas patriotisk­a front (RPF) av tutsier i exil som var politiska motståndar­e till huturegime­n. RPF kräver i oktober 1990 att tusentals tutsiflykt­ingar ska få bosätta sig i landet. Tre år senare skriver regeringen och RPF under ett fredsavtal som ska tillåta flyktingar att återvända. Men fredsavtal­et efterföljs inte och spänningen tilltar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland