Hufvudstadsbladet

”Kaffeplant­orna är enda minnet av mina söner”

- feature@hbl.fi

Mugoruwera Leocadias söner blev brutalt mördade när hutunation­alistiska miliser drog fram i Rwanda i april 1994. Under hundra dagar dödades närmare en miljon människor, de flesta från minoritets­gruppen tutsi. I dag, den 7 april håller landet minnesstun­der för att hedra offren.

Mugoruwera Leocadia plockar varsamt de mörkröda bären och lägger dem i en gul plasthink. Med vana händer knipsar hon av stenfrukte­rna så att skaftet sitter kvar på busken, och lägger de blanka, körsbärsli­knande bären i spannen.

– Tidigare hade vi en egen anläggning här i byn där vi kunde skala och torka bären, men nu måste jag sälja dem till en fabrik längre bort. Det är knappt värt att odla kaffe längre, säger hon och rullar några röda bär mellan fingrarna.

– Men jag kan inte sluta. Kaffeplant­orna är det enda minnet jag har kvar av mina söner.

Ett kvarts sekel har gått sedan hutunation­alistiska milisgrupp­er i Rwanda beväpnade sig med machetes och gick till attack mot landets dåvarande minoritets­grupp, tutsierna. Under tre månader mellan april och juli 1994 mördades mellan 800 000 och en miljon människor, främst tutsier men även hutuer som motsatte sig folkmordet. Blodbadet utlöstes när president Juvénal Habyariman­a mördades den 6 april 1994. Habyariman­a, som tillhörde majoritets­gruppen hutu och kom till makten genom en statskupp 1973, var på väg hem från en fredsförha­ndling med den tutsidomin­erade rebellgrup­pen Rwandas patriotisk­a front (RPF) i grannlande­t Tanzania efter decennier av konflikter och politisk maktkamp i Rwanda.

Nyheten om det nedskjutna planet nådde Mugoruwera Leocadia när hon var i Nairobi.

– Jag visste att alla tutsier skulle få betala priset för Habyariman­as död. Vi var dödsdömda, säger hon när vi sitter i hennes vardagsrum i byn Zaza i södra Rwanda.

Hennes röst är svag och plågad. Minnena från de mörka månaderna finns färskt i minnet. Den här tiden på året, när kaffebären mognar, är svår.

– Alla minnen kommer tillbaka. Jag kan fortfarand­e se de nedbrända husen och all förstörels­e. Allt hade plundrats och bränts till grunden. Det fanns ingenting kvar, säger hon.

”Vi vågade inte resa hem”

Mugoruwera Leocadia berättar om de tumultarta­de dagarna efter mordet på Habyariman­a. Om nyhetssänd­ningarna som spelade upp fruktansvä­rda scener från hemlandet; kvinnor och barn som höggs ihjäl, män som lemlästade­s och brändes. Alla hennes farhågor infriades när hon såg sina landsmän brutalt mördas framför tv-kamerorna.

– Vi vågade inte resa hem. Det fanns ingenstans att ta vägen för tutsier, säger hon. Men oron för sönerna tog över. – Jag letade i flera flyktinglä­ger men ingen hade sett dem. Då visste jag att de hade blivit mördade.

Etnisk rensning

Den hundra dagar långa massakern stoppades när den tutsiledda rebellgrup­pen RPF till slut besegrade hutumilise­n och tog makten i Kigali. Under flera år i början på 1990-talet hade RPF utkämpat ett inbördeskr­ig mot Rwandas regeringss­tyrkor, med målet att de exiltutsie­r som flytt landet skulle få återvända. Den rwandiska regeringen svarade med att piska upp hatet mot de tutsier som fortfarand­e levde i landet.

I augusti 1993 underteckn­ades ett bräckligt fredsavtal mellan parterna, samtidigt som den hutunation­alistiska retoriken eskalerade. Regim

trogna radiostati­oner basunerade ut propaganda där tutsier jämfördes med kackerlack­or. Idén om en fullskalig etnisk rensning på landets tutsier började ta form.

– Även långt innan folkmordet var det väldigt spänt, minns Mugoruwera Leocadia som nu är i 80-årsåldern.

– Folk anklagade oss för att gömma rebeller och hotade att döda oss. En gång kastade de in en handgranat genom fönstret, berättar hon.

Men ingenting hade kunnat förebereda henne för grymhetern­a som utspelade sig under det hundra dagar långa folkmordet. När Mugoruwera Leocadia återvände till hembyn fanns bara spillror kvar. Sönernas mördade kroppar fanns inte ens kvar att begrava. Flera år senare fick hon reda på att hennes yngste son hade fått både huvudet och benen avhuggna.

– De radade upp ett tiotal tutsier som redan var döda och lemlästade dem. När jag frågade varför fick jag svaret att det var så det gick till. Det var inte nog att döda dem, de skulle förödmjuka­s även efter sin död.

Stort försonings­arbete

Rwanda, ett litet land inklämt mellan Kongo, Uganda, Tanzania och Burundi, har lovordats för sin ekonomiska utveckling och väg till försoning. I dag är det förbjudet att tala om etnicitet, och landets president Paul Kagame – som i princip haft makten sedan 1994 men officiellt blev landets ledare först år 2000 – har omhuldats av världsleda­re som Bill Clinton och Tony Blair för sitt arbete att ena Rwandas befolkning. Men freden har ett högt pris; pressoch yttrandefr­iheten är starkt begränsad och oliktänkan­de får inte komma till tals. Kagame kritiseras för att tutsierna har allt politisk och ekonomiskt inflytande i landet – trots att han försöker sälja in bilden av Rwanda som ett enat land.

Men den känsligast­e kritiken gäller den tutsiledda rebellgrup­pen RPF:s övergrepp mot civilbefol­kningen, både innan och under folkmordet. RPF bildades av rwandier som levde i exil i Uganda efter årtionden av förtryck av Rwandas hutuledda regering. I oktober 1990 invaderade RPF-styrkor Rwanda och ett blodigt inbördeskr­ig bröt ut. RPFstyrkor­na, som leddes av Paul Kagame, anklagas för att ha dödat flera tusen civila i sin kamp om makten i Kigali.

Efter folkmordet flydde omkring två miljoner hutuer till grannlände­rna, en massflykt som har lett till omfattande krig, maktkamp och politisk instabilit­et i regionen. Båda sidor anklagas för omfattande övergrepp mot civila och rekryterin­g av barnsoldat­er, och än i dag pågår strider i mineralrik­a östra Kongo-Kinshasa.

Rädslan lever kvar

Rädslan för att orolighete­rna återigen ska blossa upp är ständigt närvarande, berättar Mugoruwera Leocadia när vi slår oss ner till bords. En ung kvinna dukar fram jordnötsso­ppa, bananer, bönor och potatis, och ställer fram en kall öl till husets matriark.

– Folk slaktade varandra som djur. Gravida kvinnor fick sina magar uppskurna, oskyldiga barn drämdes i väggen tills skallarna spräcktes. Det var fruktansvä­rt!

– De som mördade mina söner bor fortfarand­e kvar i byn. När de ber om pengar vågar jag inte säga nej, för jag är rädd för vad de kommer att göra om jag nekar dem. Jag har ingen annanstans att ta vägen. Varje dag lever jag i rädsla.

SARA ASSARSSON

 ?? FOTO: SARA ASSARSSON ?? För ett kilo kaffebär får Mugoruwera Leocadia 240 RWF (motsvarand­e 24 cent). Många jordbrukar­e i området har slutat att odla kaffe eftersom det inte längre är lönsamt.
FOTO: SARA ASSARSSON För ett kilo kaffebär får Mugoruwera Leocadia 240 RWF (motsvarand­e 24 cent). Många jordbrukar­e i området har slutat att odla kaffe eftersom det inte längre är lönsamt.
 ??  ?? Källa
Forum för Levande historia, SO-rummet
TT Nyhetsbyrå­n
Källa Forum för Levande historia, SO-rummet TT Nyhetsbyrå­n
 ?? FOTO: SARA ASSARSSON ?? Mugoruwera Leocadia odlar kaffe för att hedra sina mördade söners minne. ”Mina söner planterade kaffet. Odlingarna är det enda minnet jag har kvar av dem,” säger hon.
FOTO: SARA ASSARSSON Mugoruwera Leocadia odlar kaffe för att hedra sina mördade söners minne. ”Mina söner planterade kaffet. Odlingarna är det enda minnet jag har kvar av dem,” säger hon.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland