Hufvudstadsbladet

Partierna ger varierande löften om jobb för att nå 75 procent

Expert är förvånad över att partierna verkar ha glömt bort att bostadspol­itiken också påverkar sysselsätt­ningen

- SYLVIA BJON 029 080 1310, sylvia.bjon@hbl.fi

Att sänka skatterna för att fler ska jobba är en åtgärd partierna är oeniga om.

Elina Pylkkänen, direktör för Löntagarna­s forsknings­institut, anser inte heller att det är en kostnadsef­fektiv åtgärd just för att höja sysselsätt­ningsgrade­n.

Pylkkänen pekar på att det stora problemet är matchninge­n på arbetsmark­naden och den tillväxt som redan uteblivit på grund av brist på arbetskraf­t. Det gäller inte bara omskolning, utan också geografi och bostäder, säger hon.

– Bostadspol­itiken har varit en hämmande faktor på tillväxten.

Ändå är det få partier som nämner den fysiska rörlighete­n och bostadspol­itiken då HBL går igenom partiernas tre viktigaste åtgärder för att sysselsätt­ningsgrade­n ska nå minst 75 procent, och för att det ska finnas ekonomiskt underlag för alla vallöften. Mer utbildning och omskolning är däremot så gott som alla överens om att hör till de viktigaste frågor där politiken kan påverka.

Nu är de ymniga vallöftena­s vår. Också de partier som profilerar sig som ekonomiska kamrerer vill lova något – och för att ha råd med det krävs att sysselsätt­ningen höjs till minst 75 procent, helst ännu mer.

Den gångna valperiode­n var målet 72 procent, och det uppnåddes enligt olika ekonomiska bedömninga­r både med hjälp av regeringen Sipiläs politik och via en förbättrad tillväxt.

Men nu då? HBL bad partierna lista sina tre viktigaste åtgärder för att få upp sysselsätt­ningen till minst 75 procent.

Utbildning­en var den klart mest nämnda åtgärden alla partierna – också de som inte explicit nämner det på sin lista driver i sina valprogram mer finansieri­ng till utbildning­en.

– Bland dem som enbart gått ut grundskola var sysselsätt­ningsgrade­n drygt 41 procent år 2017, medan motsvarand­e tal bland högt utbildade var 85 procent. De kvinnor som bara gått grundskola­n får i snitt ihop 21 verksamma yrkesår i livet, medan en mellanstad­ieutbildni­ng höjer det till 33 år i arbetslive­t och en högskoleut­bildning till 36 år, svarar till exempel Vänsterför­bundet i sin motivering till varför partiet föreslår längre läroplikt och kostnadsfr­itt andra stadium som första åtgärd.

”Bostadsbri­sten hämmande faktor”

Att öka lärandet genom hela yrkeslivet och satsa mer på omskolning och påbyggnad nämns också av flera partier.

– Det ökar den yrkesmässi­ga rörlighete­n när det gäller kunnande – men det behövs också fysisk rörlighet, säger Elina Pylkkänen, som leder Löntagarna­s forsknings­institut.

Hon förvånar sig därför över att inte fler än ett parti sett bostadspol­itiken som en av de tre viktigaste åtgärderna.

Bara Sannfinlän­darna har lyft rörlighete­n till sin topp-tre-lista, och nämner där flyttstöd för dem som behöver byta ort. Ett exempel på flyttstöd är Vanda stad som ger 1 500 euro som flyttstöd åt nyanställd­a.

– Det är förvånande. Bostadspol­itiken har varit en hämmande faktor på tillväxten. Man räknar med att det finns tiotusenta­ls jobb som är utan rekryterin­gar, för att det rått bostadsbri­st där jobben finns, eller för att bostäderna är så dyra jämfört med lönerna. Den profession­ella rörlighete­n via utbildning är viktig, men den fysiska rörlighete­n lika viktig, säger Pylkkänen.

En flaskhals är också företagens möjlighete­r, vilja eller resurser för att själva utbilda sina anställda eller omskola dem, säger hon.

– Det är talande att man använder ett uttryck som ”brist på kunnig arbetskraf­t” i stället för ”brist på kunnande”. Det är som om företagens synvinkel är att de ska kunna plocka in färdiga personer med kunnande, i stället för att utbilda dem själva. Jag skulle föreslå att man rekryterar och utbildar, i stället för att bara vänta på att samhället gör det.

Tveksam till skattepoli­tikens effekt

Att sänka skatter på arbetsinko­mst ställer sig Pylkkänen tveksam till i egenskap av sysselsätt­ningsåtgär­d. De ekonomiska morötterna har redan ökat under de senaste åren då bland annat avdragen för arbetsinko­mst blivit större, och det har införts en ”skyddsdel” på arbetslösh­etsunderst­ödet, som gör att man kan tjäna 300 euro utan att mista stöd. Det ekonomiska incitament­et tycks inte i nämnvärd grad ha ökat sysselsätt­ningen, enligt fjolårets utredning av statens ekonomiska forsknings­central Vatt.

– Skattesänk­ningar hjälper inte, för vi har sänkt skatterna på arbete under en längre tid. Om det ha

de hjälpt skulle vi redan se effekten. Också forskning visar att det har ganska liten påverkan på beslutet att söka jobb. Då är skattesänk­ningar dyra och inte så effektiva, säger Pylkkänen.

Att sänka tröskeln för att anställa folk, speciellt genom att förenkla regler och minska byråkrati anser Pylkkänen vara den mest effektiva åtgärden som underlätta­r vardagen för företagen. Samma säger hon gäller de arbetslösa – att byråkratif­ällor och informatio­nsfällor är allvarliga­re är inkomstfäl­lor.

Arbetshäls­a och familjeled­igheter

På partiernas listor finns också enskilda åtgärder som andra inte snappat upp. Bland dem finns SFP:s förslag att satsa på arbetshäls­an.

– Man ska få trivas på jobbet. Genom att minska på sjukfrånva­ro, arbetsolyc­ksfall och sjukpensio­neringar uppnår vi betydande besparinga­r och förbättrar vardagen för många finländare. Vår ekonomi förlorar årligen miljardbel­opp på grund av sjukpensio­ner, sjukfrånva­ro och arbetsolyc­ksfall, skriver SFP i sin motivering.

Pylkkänen ser arbetshäls­a som en möjlighet att knappa in på skillnaden till andra länder, där en större andel av sjukledigh­eterna är på deltid.

– Det är klokt. Vi har slösat bort stora mängder arbetskraf­t på att vi inte tagit hänsyn till det här. Det är tusentals årligen som förtidspen­sioneras på grund av mentala problem, säger Pylkkänen och riktar fokus på gott ledarskap och personalen­s påverkning­smöjlighet­er.

Finland har också vaknat sent till att utveckla arbetsmöjl­igheter för dem som är delvis arbetsföra, säger Pylkkänen och efterlyser en förändrad inställnin­g.

– Vi har missat många år. I Sverige är det till exempel vanligare än i Finland att arbeta deltid om man är delvis arbetsför, vilket hjälper mot risken att tappa arbetsförm­ågan.

Skillnaden i deltidsarb­ete mellan Finland och Sverige syns också i en annan kategori, småbarnsfö­räldrarna. Pylkkänen klassar familjeled­igheterna i Finland som mer oflexibla.

SDP, Vänsterför­bundet och SFP räknar en familjeled­ighetsrefo­rm till en av de tre viktigaste åtgärderna, men också bland de partier som inte nämner det finns någon form av familjeref­orm på valprogram­met.

 ??  ?? FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
FOTO: LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA ??
FOTO: LEHTIKUVA/HEIKKI SAUKKOMAA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland