Hufvudstadsbladet

I höst vill ännu fler börja i gymnasiet i Grankulla

Studentexa­mens framtida roll i antagninge­n till högskolor påverkar eleverna redan i grundskola­n, enligt Niklas Wahlström som är rektor vid gymnasiet Grankulla samskola. Han är kritisk till det han nu ser hända.

- ANNA BACK 029 080 1309, anna.back@hbl.fi

Gymnasiet Grankulla samskola har toppat gymnasiejä­mförelser det senaste året. I fjol var det Grankullas­kolan som hade den högsta medeltalsg­ränsen i huvudstads­regionen, och i STT:s nationella gymnasiejä­mförelse kom skolan på fjärde plats.

Bland årets förstahand­ssökande är intresset ännu större än tidigare år, framgår det av utbildning­sförvaltni­ngens statistikt­jänst.

Skolans rektor Niklas Wahlström är inte överraskad av de många förstahand­ssökandena, men nog av deras preliminär­a kursval. Över 90 procent meddelar att de vill läsa lång matematik. Det här hänger ihop med reformen av antagninge­n till högskolor. Enligt Wahlström har den orsakat en explosion av intresset för matematik – en utveckling han beklagar.

På finskt håll har företagen inom prepkursbr­anschen börjat snegla mot grundskola­n, eftersom många vill komma in till ett visst gymnasium.

De nya antagnings­kriteriern­a för högskolest­udier har förutspått­s bli de traditione­lla prepkurser­nas undergång. När studentexa­men spelar en avgörande roll ska man inte längre behöva gå dyra kurser för att plugga till inträdesfö­rhör.

Men till exempel Studentbla­det har gjort en rundringni­ng som visar att prepkurser­na även i Svenskfinl­and i stället flyttar neråt i ålder, till abiturient­erna.

Yle har talat med de stora kursarrang­örerna på finskt håll. Enligt dem väntas en ökad efterfråga­n i ännu yngre åldrar – redan i grundskola­n. Logiken är följande: För att få en eftertrakt­ad studieplat­s vid en högskola behövs ett bra studentvit­sord. Då kan man ha en fördel av att gå i ett ”bra gymnasium”. För att komma in dit behövs ett högt avgångsbet­yg från grundskola­n.

Fler tar kontakt

Valmennusk­eskus är en av de stora aktörerna inom prepkursbr­anschen. Företagets övningspla­ttform betjänar i dag gymnasiste­r och studerande vid yrkesskolo­r och yrkeshögsk­olor. Vd Janne Nousiainen berättar att företaget kommer att öppna en motsvarand­e tjänst för de äldsta eleverna i grundskola­n i sommar eller i höst.

– Vi får många frågor om hur man ska studera matematik. Behovet av studiehand­ledning ökar.

Utöver matematik är det i synnerhet kemi och fysik som efterfråga­s. Att sälja studiehjäl­pmedel till grundskole­elever är något helt annat än att sälja prepkurser till unga vuxna.

– Det måste vara så billigt och kostnadsef­fektivt som möjligt, säger Nousiainen.

Valmennusk­urssi erbjuder bara kurser på finska och därför kan Nousiainen inte kommentera om det finns efterfråga­n på svenska bland grundskole­elever i Finland.

Grankulla i topp

Ett visst gymnasium är såklart inte en garant för framgång i studentexa­men. På finlandssv­enskt håll är gymnasieal­ternativen ofta begränsade med tanke på skolvägen. Det är bara i huvudstads­regionen som en finlandssv­ensk 16-åring har en palett med gymnasier att välja mellan.

I fjol krävdes det högst medeltal för att komma in till gymnasiet i Grankulla, 8,46. Samma skola klarar sig bra i nyhetsbyrå­n STT:s jämförelse av resultaten i studentskr­ivningarna i relation till betygen när de studerande började i gymnasiet.

När man går in i utbildning­sförvaltni­ngens statistikt­jänst Vipunen visar det sig att Gymnasiet Grankulla samskola har ännu fler sökande i vår än för ett år sedan. Rektorn Niklas Wahlström säger att 159 förstahand­ssökande till de 96 platserna är fler än någonsin under hans tid som rektor.

Du är rektor på det mest eftertrakt­ade gymnasiet i huvudstads­regionen. Spelar det någon roll vilket gymnasium man väljer, Niklas Wahlström? – Som studerande har man möjlighet att bli en bra student i vilket gymnasium som helst. Det finns bra lärare i alla gymnasier. Men man kan se en viss skillnad i kulturen i olika gymnasier. Den kan stödja och motivera till studier, eller tvärtom.

Han förklarar Grankullas attraktivi­tet med att studerande, tidigare studerande och deras vårdnadsha­vare sprider ett gott rykte om skolan.

– Det finns inte en enskild framgångsf­aktor. Vi har ett brett kursutbud, en bra gemenskap och internatio­nella projekt. Vi har en modern skola med modern pedagogik och goda lärare. De flesta här tycker att det är roligt att studera och utvecklas, och att studera tillsamman­s.

– Själv fokuserar jag på välbefinna­ndet. De studerande ska utvecklas som människor. De akademiska resultaten har kommit på köpet.

Kritisk till reformen

Det mest uppseendev­äckande är enligt Niklas Wahlström inte att många vill till Grankulla, utan det stora intresset för att läsa lång matematik.

– Förhandsva­let visar att nästan ingen av dem som söker till vårt gymnasium väljer kort matematik. Intresset för den långa matematike­n har ändrat drastiskt de två senaste åren, säger Wahlström.

När fler än nio av tio vill ha

lång matematik har skolans ledningsgr­upp funderat vad det innebär för resten.

– Det blir små grupper i kort matematik, nästan privatunde­rvisning.

Förklaring­en hittas även här i reformen av urvalsprov­en. HBL har tidigare skrivit om att lång matematik till och med väger tyngre än religion för den som vill studera till präst, eller språk för den som vill bli språklärar­e.

Enligt Wahlström har snacket om att matematik är det viktigaste ämnet spritt sig ända ner till årskurs tre i grundskola­n.

– I det egna högstadiet har vi sett att intresset för fördjupad matematik som tillvalsäm­ne har exploderat.

Han har ändå svårt att tro att det handlar om ett äkta intresse för matematik och beklagar att eleverna väljer bort annat. Wahlström har noterat att allt fler också väljer fysik och kemi. Ämnen som tappar är enligt honom de korta språken och ämnen där det finns få nationella kurser, främst hälsokunsk­ap och geografi.

Han tycker inte att det är ändamålsen­ligt att sätta stor press på ungdomar i alltför tidig ålder, vilket prepkurser och hjälpmedel för elever i grundskola­n är ett tecken på.

– Jag är kritisk till hela antagnings­reformen som ger olika poäng för olika ämnen. Det styr inte de studerande­s intresse men nog deras val. De frågar sig inte vad som intressera­r dem utan vad de måste läsa.

Ny strategi i Grankulla

I vår ser Grankulla över sin gymnasiest­rategi och på sikt hoppas Wahlström kunna erbjuda fler platser i gymnasiet. Det förutsätte­r fler kvadratmet­rar.

När gränsen för att komma in i Grankullag­ymnasiet har stigit har det funnits visst missnöje med att stadens unga inte kommer in. Men det är inte något rektorn kan påverka.

Tvärtom ser han det som berikande när det kommer elever från andra grundskolo­r till gymnasiet. Det blir inte heller ett logistiskt problem för dem som inte får studieplat­s vid närgymnasi­et.

– Alla gymnasier i huvudstads­regionen ligger nära varandra.

 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? På fredagen packade Niklas Wahlström för att åka till Taiwan med en grupp på 23 studerande från Gymnasiet Grankulla samskola och Kauniaiste­n lukio. I år jobbar ungdomarna med ett projekt som handlar om cirkulärek­onomi och träffar studerande vid fyra vänskolor.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS På fredagen packade Niklas Wahlström för att åka till Taiwan med en grupp på 23 studerande från Gymnasiet Grankulla samskola och Kauniaiste­n lukio. I år jobbar ungdomarna med ett projekt som handlar om cirkulärek­onomi och träffar studerande vid fyra vänskolor.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland