Hufvudstadsbladet

Politisk flamenco i otakt

Frågan om Katalonien fortsätter att röra om i spansk politik som samtidigt polarisera­s genom ett ytterhöger­parti på frammarsch.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Spanien går om tre veckor till parlaments­val igen – det tredje på tre och ett halvt år. Det politiska läget har varit instabilt sedan 2015 då två nya partier gjorde ett gott parlaments­val. Ekonomiskt liberala Ciudadanos och vänsterpar­tiet Podemos smulade sönder socialistp­artiets (PSOE) och konservati­va folkpartie­ts (PP) långvariga hegemoni och ett i praktiken rådande tvåpartisy­stem.

Partifälte­t splittras ytterligar­e då högerextre­ma Vox nu kommer att göra entré i det spanska parlamente­t som första högerradik­ala parti efter Francodikt­aturens fall 1975.

Katalonien­s självständ­ighetssträ­vanden under de senaste åren är också en stor orsak till turbulense­n. En pågående rättegång mot tolv katalanska ledare håller fokus kvar på Katalonien.

Då premiärmin­ister Pedro Sanchez (PSOE) tillträdde i somras tog han en betydligt försonliga­re ton mot de katalanska självständ­ighetsivra­rna än föregångar­en Mariano Rajoy (PP). Men det politiska kapital som Sanchez satsade har inte vuxit, tvärtom.

Katalanern­a kräver mer än den spanska premiärmin­istern har kunnat lova. Därmed har relationer­na försämrats både till de katalanska partierna och till partierna på riksnivå som motarbetar katalanska strävanden och redan från början kritiserad­e Sanchez för att stryka separatist­erna medhårs.

PP:s nya partiordfö­rande Pablo Casado har konstatera­t att valet nu står mellan dem som är gisslan hos de partier som vill förstöra landet och dem som vill stoppa nationalst­atens utmanare.

De facto har Sanchez inte lovat katalanern­a något annat än en lösning som kan skapas inom den nuvarande konstituti­onen.

Det hela har i alla fall lett till att Sanchez, om han vinner valet, har färre alternativ att forma följande regering.

En politisk fragmenter­ing är ett faktum, men samtidigt pågår en polariseri­ng. Fler partier är med i leken, men de håller på att forma sig i två block. Vox intåg har fått de övriga högerparti­erna att orientera sig längre högerut.

Rörelser mellan partier sker inom höger- och vänsterblo­cket. En del av de väljare som tidigare har röstat på PP går nu över till Ciudadanos och Vox. Trafiken till vänster går i huvudsak i riktning från uppstickar­en Podemos tillbaka till Socialistp­artiet.

De regionala partierna från Katalonien och Baskien bildar en egen liten grupp.

Det kommer knappast att bli en snabb och enkel regeringsb­ildning den här gången heller. Den första månaden efter valet händer knappast någonting alls, då spanjorern­a redan fyra veckor efter parlaments­valet återvänder till vallokaler­na för att rösta i EU-val, lokalval och regionval.

I färska opinionsmä­tningar väger det jämnt mellan högern och vänstern, men ingendera når majoritet. De regionala partierna blir därmed en spelbricka och får mer tyngd än antalet parlaments­platser skulle ge.

Mätningarn­a antyder att Sanchez socialiste­r blir största parti med 25–30 procent av rösterna. PP förväntas göra en brakförlus­t på mer än tio procentenh­eter och ligger nu på cirka 20. Ciudadanos är trea på ungefär 15 procent, medan Podemos och Vox utlovas 10–12 procent.

De borgerliga partierna PP, Ciudadanos och Vox hittade varandra i regionvale­t i Andalusien för några månader sedan och ett sådant regeringsb­lock är också tänkbart efter parlaments­valet förutsatt att valresulta­tet möjliggör det.

Sanchez varnar för att forma en allians med Vox då det kan leda till att alla partier inom en sådan allians radikalise­ras. Han hissar varningsfl­agg och ber väljarna att tänka efter – vill de verkligen ha en regering där Vox har inflytande?

Trots hög politisk turbulens går Spanien ekonomiskt bra – riktigt bra jämfört med många andra EU- och euroländer. Men arbetslösh­eten är fortfarand­e hög, inte minst bland de unga, även om siffrorna har sjunkit.

Spanien skulle ha en gyllene chans att ta en större roll i EU då britterna går ut, men det skulle kräva politisk stabilitet, vilket allting nu tyder på att blir svår att nå.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland