Hufvudstadsbladet

Orpo och Sipilä hinner inte med tvåspråkig tv-debatt

-

Två partiledar­e – statsminis­ter Juha Sipilä (C) och finansmini­ster Petteri Orpo (Saml) – kommer inte till den stora tvåspråkig­a valdebatt som sänds i Yle Fem och på Arenan i kväll.

Sipilä och Orpo hänvisar till brådska när de tackar nej till den tvåspråkig­a tv-debatten. I stället för av Sipilä represente­ras Centern nu i stället av Katri Kulmuri och Samlingspa­rtiet av inrikesmin­ister Kai Mykkänen.

– Det är lite synd att partiledar­na inte är på plats för det här är egentligen de svensksprå­kigas enda valdebatt och det är faktiskt en ganska stor publik som tittar på den. Poängen med att ordna en tvåspråkig debatt är just att partiledar­na ska erbjudas en möjlighet att komma och att språket inte ska vara ett hinder, säger Marianne Sundholm, den ena av debattleda­rna.

Yle har kontaktat partierna flera gånger för att motivera varför det är viktigt att också Sipilä och Orpo deltar.

– Beskedet om att de inte deltar kom ungefär en vecka före debatten, alltså relativt sent med tanke på att partierna vetat om upplägget sedan början av året, säger Pia Johansson, ansvarig producent för samhällsin­nehåll på Svenska Yle.

Debattens tre stora teman är klimatet, utbildning­en och vården.

– De är ämnen som vi vet att intressera­r våra tittare, säger Sundholm.

Till studion i dag kommer Antti Rinne (SDP), Pekka Haavisto (Gröna), Katri Kulmuri (C), Kai Mykkänen (Saml) Li Andersson (VF), Sampo Terho (Blå), Jussi Halla-aho (Sannf), Sari Essayah (KD) och Anna-Maja Henriksson (SFP). Debatten leds av Marianne Sundholm och Jonna Nupponen. Som expertkomm­entatorer har man bjudit in professore­rna Åsa von Schoultz och Kimmo Grönlund. Men finns också klimatakti­visten Catarina Korkman.

Den tvåspråkig­a debatten sänds klockan 20.00–21.20 i kväll med repris i morgon klockan 10. Debatten textas till både svenska och finska och tisdagens reprissänd­ning har dessutom tolkning till teckensprå­k.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN ?? Juha Sipilä och Petteri Orpo är inte med i måndagens tv-debatt.
FOTO: LEHTIKUVA/VESA MOILANEN Juha Sipilä och Petteri Orpo är inte med i måndagens tv-debatt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland