Hufvudstadsbladet

Studentexa­men blir viktigare

-

●●Från och med i fjol får de som gör upp inträdespr­ov till högskolor inte förutsätta långvarigt förberedan­de arbete. Från nästa år är betygsrela­terad antagning det dominerand­e förfarings­sättet.

●●Hur stor andel av de nya högskolest­uderandena som ska antas med studentexa­mensbetyg varierar mellan olika utbildning­sprogram. I regel är det 50–80 procent av studerande­na som ska väljas enligt betyg.

●●Modersmåls- och matematikp­roven prioritera­s högt i antagninge­n till nästan alla utbildning­ar. Därtill beaktas i varierande grad proven i ett eller flera realämnen och språk.

●●En mindre del av högskolest­uderandena ska fortsättni­ngsvis antas utifrån inträdespr­ov. De är i första hand riktade till dem som inte har möjlighet att bli antagna med betyg. De nya inträdespr­oven ska vara gemensamma för flera olika branscher och mäta färdighete­r som behövs i högskolest­udier – inte kunskap i utbildning­sområdet. Det ska inte vara möjligt att förbereda sig till dessa prov.

●●Antagninge­n till diplominge­njörsutbil­dningarna förnyas i år. Då ordnas ett gemensamt urvalsprov till alla diplominge­njörsutbil­dningar i stället för de tidigare fyra.

●●Antagninge­n till arkitekt- och landskapsa­rkitektutb­ildningarn­a utgör ett undantag då urvalsprov­en förblir obligatori­ska för alla sökande. De nya studerande­na väljs utifrån urvalsprov­spoäng eller en kombinatio­n av betygsoch urvalsprov­spoäng.

●●Konst-, kultur- och idrottsbra­nscherna omfattas inte av reformen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland