Hufvudstadsbladet

Katalonien jagar ”skogens spöken”

De har fått smeknamnet skogens spöken eftersom de är så skygga och ovanliga. Men nu har två hittills okända bestånd av vildkatter upptäckts i Katalonien.– Det är ett av de mer okända djuren vi har, säger forskaren Ferran Sayol.

- TT/JENS BORNEMANN

I Norden är det några tusen år sedan vildkatter­na strövade runt i skogarna. Men i stora delar av södra och östra Europa finns de kvar. Frågan är bara exakt var. De nattaktiva djuren är svårstuder­ade och lever mycket väl upp till smeknamnet, enligt Ferran Sayol, forskare vid bland annat Göteborgs universite­t.

– Vi vet att det finns vildkatter på många platser i Spanien, men det finns väldigt lite mer exakt informatio­n, säger han.

– På många, många platser finns ingen informatio­n alls.

Fångade på bild

Nu har de hemlighets­fulla katterna dock upptäckts på nya platser i Katalonien med hjälp av kamerafäll­or. De rörelseakt­iverade kamerorna placerades ut på smala stigar i skogen och avslöjade två hittills okända bestånd av den skygga katten.

– Vi valde ett lantbrukso­mråde och ett vildare skogsområd­e och hittade katterna i båda, säger Sayol.

– Så länge det finns lite skog mellan odlingarna där de kan gömma sig, kan det också finnas vildkatter.

Glesa bestånd

Den europeiska vildkatten lever i blandskoga­r i centrala och södra Europa. Katterna är både små och skygga, dessutom är bestånden väldigt glesa eftersom varje katt har ett revir på cirka tre till fyra kvadratkil­ometer. Det gör det svårare både att hitta katterna och att bedöma hur vildkatten som art mår i dag.

Tack vare stöd från bland annat Barcelona zoo och en grupp volontärer kommer nu ytterligar­e kamerafäll­or att sättas upp i andra områden i Katalonien.

– Det är ett av de mer okända djuren och det enda kattdjuret vi har i Katalonien. Därför vill vi studera dem, säger Ferran Sayol.

– Många vet inte ens att det finns vildkatter, utan tror att det bara är tamkatter som förvildats.

 ?? FOTO: JOSEP PUIG ?? En europeisk vildkatt (Felis silvestris) som fångats på bild med hjälp av en kamerafäll­a i det katalanska forsknings­projektet.
■
FOTO: JOSEP PUIG En europeisk vildkatt (Felis silvestris) som fångats på bild med hjälp av en kamerafäll­a i det katalanska forsknings­projektet. ■
 ?? FOTO: JOSEP PUIG ?? Ferran Sayol (till höger) och Carles Martorell, sätter upp en kamerafäll­a vid en liten skogsstig i Katalonien.
■
FOTO: JOSEP PUIG Ferran Sayol (till höger) och Carles Martorell, sätter upp en kamerafäll­a vid en liten skogsstig i Katalonien. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland