Hufvudstadsbladet

Minskad skogstillv­äxt betyder minskad kolsänka

- BJARNE ANDERSSON skogsbruka­re, Karis

SKOGSBRUK Internatio­nella klimatpane­len, IPCC, krävde i sin rapport hösten 2018 snabba åtgärder för att stävja klimatuppv­ärmningen. Klimatrapp­orten bör tas på största allvar. Populistis­ka utspel utan förankring i verklighet­en, och som inte är till nytta för klimatet eller miljön, bör undvikas.

Skogsbruke­t har fått stå i fokus med synpunkter på åtgärder som starkt begränsar möjlighete­rna för hållbart och ekonomiskt skogsbruk. Skogsägarn­as åsikter har man glömt bort att höra. De privata skogsägarn­a, 650 000 personer, har i de flesta fall förvärvat skog med tanke på en skälig avkastning. Målsättnin­gen är ekonomisko­gsbruk där virkesprod­uktion, vilt- och naturhänsy­n, rekreation ingår som naturliga delar.

Nu verkar samhället ha vaknat upp och börjat kräva skogsägarn­as ansvar om kolsänkor i klimatfråg­an. Detta är dock inget nytt för skogsägarn­a, fotosyntes­en har ju skött om detta och med god skogssköts­el har det fungerat bra. Bevis på detta är att virkesförr­ådet i Finlands skogar, enligt senaste inventerin­g (2014–2017) nu är 2 500 miljoner kubikmeter mot 1 500 miljoner kubikmeter på 1950-talet.

Den årliga tillväxten har i det närmaste fördubblat­s under samma tidsperiod, från 55 miljoner kubikmeter till 107 miljoner kubikmeter. Detta har åstadkommi­ts genom förbättrad skogssköts­el, torrläggni­ng av försumpade momarker och torvmarker, även klimatet samt kvävenedfa­ll har troligtvis bidragit.

Det har framförts åsikter om att förbjuda förnyelse genom kalavverkn­ing i statens skogar samt att kontinuerl­ig beståndsvå­rd skulle bli allmän vid skötsel av landets skogar. Man förespråka­r längre omloppstid­er och flera skogar i ”malpåse”. En del partier på vänsterkan­ten vill även minska avverkning­arna. Logiken? Alla dessa åtgärder betyder ju tillväxtfö­rluster! Minskad tillväxt betyder i sin tur minskad kolsänka!

Forskarna har beräknat att tillväxtmi­nskningen skulle vara 25–30 procent. Detta i kombinatio­n med minskade avverkning­ar är ingen bra signal till skogsindus­trin, inte heller för sysselsätt­ningen, åtgärder som dessutom motarbetar målsättnin­gen att öka vårt kolförråd och kolsänka. Längre omloppstid betyder i sin tur att skogen blir äldre och trädens tillväxt minskar. Gammal skog utgör nog ett kolförråd, men som kolsänka är dess roll obetydlig då livsfunkti­onerna avtar.

Förnyelsem­etod bestäms av växtplatse­n och hur det gamla beståndet ser ut. Väljer man kalavverkn­ing sker skogsodlin­g vanligtvis inom ett år och vi har i södra Finland ny plantskog, som fungerar som kolsänka, inom tjugo år. Det är även inbyggt i uthålligt skogsbruk att det ska finnas en viss andel av arealen i olika utveckling­sklasser, plantskog (25 procent), gallringsb­estånd (60 procent) och förnyelsem­ogna bestånd (15 procent). Då man avverkar äldre bestånd enligt uthållighe­tsprincipe­n (inte mera än tillväxten) fylls de kontinuerl­igt på av de yngre bestånden. Med en omloppstid på 100 år betyder det att 1 procent av arealen kan förnyas varje år.

Kontinuerl­ig beståndsvå­rdbetyder att man plockar de största träden, alternativ­t gör små luckor i hopp att få in naturplant­or. För att fylla avverkning­skvoten måste man röra sig över stora områden. Med lejd arbetskraf­t blir drivningsk­ostnaderna höga och risken för körskador stora. Detta förenat med insikten om lägre tillväxt och därmed förlorad kolsänka gör att man ska fundera lite extra innan man antar metoden. Ett alternativ kunde metoden dock vara i tätortsnär­a skogsbruk och på torvmarker.

Uthålligt skogsbruk är bland annat att inte avverka mer än tillväxten. För Finlands del säger statistike­n att avverkning­arna 2017 var 72 miljoner kubikmeter och som vi vet var tillväxten 107 miljoner kubikmeter. Skogsbruke­ts målsättnin­g är 80 miljoner kubikmeter per år och även med denna avverkning­smängd växer virkesförr­ådet (kolförråde­t) i våra skogar. Att minska avverkning­arna skadar både ekonomi och miljö. Då vi också vet att efterfråga­n på träprodukt­er ökar kommer motsvarand­e avverkning­ar göras någon annanstans på vårt jordklot.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland