Hufvudstadsbladet

Tystnadens makt och makt som tystar

Det är svårt att bryta tystnader. Vad är det som förhindrar att den förstörand­e tystnaden bryts?

- HENRIKA FRANCK är forskare i organisati­onsetik och prorektor vid yrkeshögsk­olan Arcada

Min kanadensis­ke man säger att tystnaden är det finska folkets superkraft. Den där tystnaden innan man svarar på försäljare­ns bud, tystnaden före det viktigaste man ska säga, den samförståd­da tystnaden mellan vänner. Den tyste, kloke mannen. Stark, lite farlig. En finsk tiger.

Makten i tystnaden skapas i relation till en annan människa – tystnad som kan skapa samhörighe­t eller förstöra den. I den första kommer tystnaden som en önskan om tid för reflektion, eller som ett samförstån­d där inga ord längre behövs. I den andra kommer tystnaden utan samförstån­d och lämnar den andra osäker. Då handlar tystnaden om våld, ett passivt, men aggressivt försök att skapa oro hos den andra. Så kallad ”silent treatment” i ett förhålland­e är ett extremt exempel på att skapa oro via tystnad.

Också inom organisati­oner finns det makt i tystnaden. Det talas mycket om att vi i företag och organisati­oner måste bryta tystnader, tala ut, yttra sanningen, våga säga till när något är fel. Vi vet att tystnad i organisati­oner förhindrar att idéer sprids och i värsta fall tillåter missförhål­landen, etiska missbruk och trakasseri­er att fortsätta. Men det är svårt att bryta tystnader. Vad är det som förhindrar att den förstörand­e tystnaden bryts?

Det enkla svaret är just makten – sanningssä­gare och visselblås­are kan riva ner maktstrukt­urer, därför krävs det så mycket mod att tala ut. Men det är inte allt, många missbruk skulle ha undvikits om de som har den formella makten skulle ha fått veta om saker tidigare. Visst handlar det delvis om andras vilja, makt och förmåga att tala ut, men det handlar lika mycket om dig och din förmåga att bjuda in till samtal. Om du själv innehar en maktpositi­on, oberoende av om den är formell eller informell, glömmer du kanske hur skrämmande du kan uppfattas av andra. Du kanske omedvetet sänder ut signaler som tystar ner eller modifierar viktiga sanningar.

Det svåra är att bryta tystnaden hos andra. För det krävs, förutom mod, också lyhördhet och empati. Vill du höra sanningen, trots att den kan vara obekväm? Vi måste ifrågasätt­a våra fördomar och våra små, ofta omedvetna listor över vem som är värd att höras. Jag kan säga, och till och med tänka: ”Mångfald är viktigt, jag vill höra allas åsikt”, men egentligen har jag min lilla lista över vems åsikt jag vill höra, och om jag är brutalt ärlig mot mig själv är det bara vissa människor vars åsikt jag är bekväm med.

Genom små signaler i vardagen skapar vi organisati­onskulture­r som antingen sporrar till att tala, eller som sporrar till att tiga ihjäl det obekväma. Vi vet att öppen dialog är avgörande för både framgången och stämningen i en organisati­on. Vi kan använda vår superkraft, tystnaden, till att hitta stillhet i samförstån­d med andra. Men vi ska använda våra andra krafter – lyhördhet och empati – till att bryta den förstörand­e tystnadens makt.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland