Hufvudstadsbladet

Satsa på att elda rätt

-

LUFTFöRORE­NINGAR Jag läste just att luftförore­ningar dödar nio miljoner människor årligen. I Europa dör 800 000 personer i förtid och i Finland 4 000 personer årligen. Luftförore­ningarna får dock inte den uppmärksam­het de borde. I stället fokuserar man på klimatförä­ndringen. Det stör mig otroligt mycket att vi finländare och vårt leverne skuldbeläg­gs för klimatförä­ndringen.

Domedagspr­ofetiorna om klimatförä­ndringen flödar och expertpane­ler kommer med förslag till bland annat tvångslags­tiftning. Finlands utsläpp av växthusgas­er utgör drygt 1 promille, oberoende vad vi gör kan vi inte påverka det globala klimatet. Det finns också delad uppfattnin­g om hur mycket vi människor till syvende och sist kan påverka klimatet. Jag ser luftförore­ningarna som ett betydligt större hot. Luften har enorm inverkan på hälsan och förorening­arna ökar sjukvårdsk­ostnaderna.

Skadligast är småpartikl­arna i luften. I städerna och tätbebygge­lse i Finland härstammar partiklarn­a främst från trafiken och trädförbrä­nning. Enligt en tidigare rapport är hälften av småpartikl­arna i Finland från utlandet. Hälften härstammar från inhemska utsläppskä­llor. Här kan vi verkligen göra en insats som har betydelse för vårt eget välbefinna­nde. Hälften av utsläppen som påverkar vårt välbefinna­nde är våra egna. När vi exporterar vårt kunnande inom cleantech får vi, förutom en förbättrad luftkvalit­et lokalt och globalt, ett uppsving i landets ekonomi.

En stor bonus är sedan att åtgärder som förbättrar luftkvalit­eten till en stor del är klimatåtgä­rder tillika. Förbud är fel väg och vi borde satsa på att vi eldar rätt och uppmuntrar trafikante­r till miljövänli­gare drivmedels­alternativ. Här är något som den nya regeringen kan ta tag i. JAN-OVE NYMAN agronom, Karleby

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland