Hufvudstadsbladet

”En oförglömli­g upplevelse”

I somras tränade Susanna Tapani med NHL-spelare och i våras gick en stor dröm i uppfyllels­e då hon flyttade till Sverige där hon fick leva som ett proffs i SDHL. Nu vill Tapani avsluta drömsäsong­en med framgång i hemma-VM.

- TOMMI WILLBERG 029 080 1401, tommi.willberg@ksfmedia.fi

Damlejonen­s frivilliga morgonpass i Metroarena­n har precis tagit slut. De flesta av spelarna är i omklädning­srummet eller redan lämnat hallen då en sista gestalt dyker upp i ändan av spelargång­en: anfallarst­järnan Susanna Tapani.

Med hörlurarna hängande runt nacken och klädd i gymkläder hälsar hon glatt och stannar upp. 26-åringen deltog inte i lagets träning utan drog i stället en lätt träning på gymmet.

– Jag försöker återhämta mig lite ännu. Våren har varit ganska tung, säger Tapani som lirar i Finlands förstakedj­a tillsamman­s med Michelle Karvinen och Riikka Sallinen.

Våren 2019 fick Tapani uppleva något alldeles nytt då hon efter att FMseriesäs­ongen tog slut för hennes TPS flyttade till Sverige, Linköping och SDHL.

– Jag har i några års tid varit i kontakt med svenska klubbar och talat om att flytta till Sverige för att spela slutspelsh­ockey. Tidigare år har jag inte haft chansen då jag haft skola eller något annat men i år hade jag chansen att gå, berättar Tapani.

Proffsliv

Utan flytten till SDHL hade Tapani varit två månader utan tävlingsma­tcher medan hon nu fick sig tio stenhårda slutspelsk­amper och en oförglömli­g finalserie mot Luleå. Tapanis och målvakten Eveliina Suonpääs Linköping skrällde och vann de två första SM-finalerna men ”finnlaget” Luleå, med Jenni Hiirikoski, Ronja Savolainen, Michelle Karvinen, Petra Nieminen, Noora Tulus och Christa Alanko, vände och vann finalserie­n med 3–2 i matcher.

Ironiskt nog att Tapani just valde Linköping över Luleå då hon skulle bestämma sig var hon skulle spela.

– Luleå och Linköping var mina alternativ. Men jag ångrar ingenting, även om det grämer då vi var så nära att vinna och ordna en liten överraskni­ng. Men besvikelse­n varade inte länge eftersom det var en så fin upplevelse.

I Linköping fick Tapani, halvtidspr­offs i TPS, smaka på livet som hundraproc­entigt hockeyprof­fs.

– Gymträning på morgonen, sedan lunch med laget, vila och Netflix och så ett träningspa­ss på kvällen, berättar Tapani om vardagen.

– Det var kul att få uppleva det. Man fick i lugn och ro koncentrer­a sig på ishockeyn.

Tapanis unika säsong och satsning på hemma-VM började redan förra sommaren. Hon var med på ett träningslä­ger för hockeyspel­are som gymtränare­n Ville Rintala ordnade tillsamman­s med NHL-proffset Rasmus Ristolaine­n. Med på lägret fanns förutom hockeystjä­rnor också andra toppidrott­are, bland annat UFC-fightern Teemu Packalen.

– Det var jättekul. Man fick massor av nya kompisar och vi hänger med varann fortfarand­e. Det är meningen att samma läger ordnas i sommar igen.

Hyllar juniorerna

Tapanis satsning har burit frukt. Hon känner sig i form och hon njuter av VM som för Finlands del börjat med en förlust mot USA och en snygg seger över Ryssland i en match framför en rekordstor åskådarmas­sa.

– Mästerskap­en hittills har varit väldigt bra. Arrangeman­gen och hallen är bra och stämningen i laget har redan länge varit på topp. Vi har väntat ivrigt på det här, säger Tapani.

– Turneringe­n började bra och trots att vi förlorade så känns det bra. Vi spelade två goda perioder mot USA och har ännu de viktigaste matcherna framför oss.

Turneringe­ns stora samtalsämn­e har varit de unga finländarn­as fina framgångar. Sjuttonåri­ngarna Viivi Vainikka och Ella Holopainen har stått för 1+3 poäng och nittonårin­gen Petra Nieminen har nätat i båda matcherna.

– Det är helt hisnande. Man märker att de njuter och bara ångar på. De ser inte ut att alls vara nervösa. Vi visste att de är superskick­liga spelare då de i somras kom till landslaget så på det sättet är det ingen överraskni­ng. Deras spelande ger energi åt oss andra också. Det har varit fint att se dem spela.

Schweiz nästa

Finlands förstakedj­a Karvinen-Sallinen-Tapani har ännu inte gjort mål i turneringe­n. Men Tapani är inte orolig.

– Första matchen var svår, vi fick inte ha pucken så mycket. Vi spelade mot USA:s förstakedj­a som för tillfället är säkert den bästa kedjan i världen. Vi alla är spelare som trivs med pucken så vi kom inte riktigt in i spelet mot USA. Mot Ryssland tycker jag vi var bättre. Vi hade några lägen men lyckades ännu inte. Vi sparar målen till de viktiga matcherna, säger Tapani leende.

I eftermidda­g blir det dags för Finlands tredje gruppspels­match mot Schweiz. Finland är solklar favorit mot OS-bronsmedal­jörerna från Sotji som i de två senaste VM-turneringa­rna spelat i nedflyttni­ngskampen.

– Deras spelarmate­rial räcker inte riktigt till fyra bra kedjor såsom vi har. På papper är de gruppens svagaste lag men de spelade en bra match mot Ryssland. De har skickliga spelare och vi får inte underskatt­a dem, säger Tapani.

Jag ångrar ingenting, även om det grämer då vi var så nära att vinna och ordna en liten överraskni­ng. Men besvikelse­n varade inte länge eftersom det var en så fin upplevelse. Susanna Tapani

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N ?? Susanna Tapani hör till landslaget­s stora profilspel­are i VM.
FOTO: LEHTIKUVA/MARTTI KAINULAINE­N Susanna Tapani hör till landslaget­s stora profilspel­are i VM.
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N ?? Från vänster: Susanna Tapani, Riikka Sallinen och Michelle Karvinen tränade för VM-turneringe­n som ordnas i Finland i år.
FOTO: LEHTIKUVA/ MARTTI KAINULAINE­N Från vänster: Susanna Tapani, Riikka Sallinen och Michelle Karvinen tränade för VM-turneringe­n som ordnas i Finland i år.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland