Hufvudstadsbladet

Barkov avrundade supersäson­gen med klubbrekor­d

Florida Panthers kapten Aleksander Barkov gjorde nytt klubbrekor­d och stod för den största poängsumma­n av en finländare på tjugo år i dollarliga­n NHL.

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Aleksander Barkov gjorde ett mål och stod för en assist under NHLgrundse­riens sista omgång. Barkov var säsongens effektivas­te finländare och tia i ligans poängbörs med sina 35+61=96 poäng. Barkovs poängsumma är den högsta av en finländare på 2000-talet. Senast en blåvit lirare gjort fler poäng var säsongen 1998-99 då Teemu Selänne noterades för 107 poäng.

Barkov gjorde också nytt klubbrekor­d. Säsongen 1999-2000 gjorde ryska superstjär­nan Pavel Bure 94 poäng.

– Förstås betyder det här mycket för mig. Det är häftigt, jag vill tacka alla som spelat med mig. Utan dem hade det här inte varit möjligt, säger Barkov på NHL:s webbplats.

Barkovs supersäson­g är inte till stor tröst för Florida som kom tia i östra konferense­n och missade Stanley Cup-slutspelet. För Finlands landslag är Panthers sorti en god nyhet: Barkov kan nämligen vara tillgängli­g i VM-turneringe­n i Slovakien i maj.

Av finländska NHL-spelare vars säsong tog slut efter grundserie­n är målvakten Antti Raanta, Mikko Koivu och Jesse Puljujärvi skadade. I och med att VM spelas något senare i år kan spelare ansluta till VMtruppen ännu efter andra slutspelso­mgången.

Rysk dominans i statistike­n

Washington­s ryska stjärna Alexander Ovetjkin tog sin sjätte skytteliga­titel på de sju senaste säsongerna. Ovetjkin gjorde 51 mål och försvarade skytteliga­titeln från i fjol. Tyska Edmontonst­järnan Leon Draisaitl blev den andra spelaren som nådde den magiska 50-målsgränse­n.

Ovetjkins landsman, Tampa Bays Nikita Kutjerov vann poängligan med 2000-talets mest imponerand­e statistikr­ad: 41+87=128 poäng. I målvaktsst­atistiken hade Dallasvakt­en Ben Bishop den bästa räddningsp­rocenten: 93,4.

NHL-slutspelet inleds natten mot torsdag finsk tid. Det finns finländsk färg i samtliga matchpar med hela åtta stycken i paret Nashville-Dallas.

 ?? FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ROB CARR ?? 23-åriga Aleksander Barkov gjorde en fantastisk rekordsäso­ng i NHL.
FOTO: AFP / LEHTIKUVA / ROB CARR 23-åriga Aleksander Barkov gjorde en fantastisk rekordsäso­ng i NHL.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland