Hufvudstadsbladet

Rätta gester och talande kroppssprå­k

En av Händels bästa operor – Alcina – sätts up av den internatio­nella operaklass­en vid Sibelius-Akademin.

- JAN GRANBERG kultur@hbl.fi

OPERA

G.F. Händel: Alcina. Regi Vilppu Kiljunen, dirigent Sebastian Zinca. I rollerna Réka Bata, Minna-Leena Lahti, Rachel McIntosh, Isabella Shaw, Topias Lundell och Henri Tikkanen. Musikhuset 5.4.

Ludvico Ariostos renässanse­pos Orlando furioso var ett ymnighetsh­orn som anlitades flitigt av kompositör­er som Lully, Haydn, Rossini samt även Riccardo Broschi, bror till den berömda kastraten Farinelli. Händel snodde dennes färdiga libretto och bearbetade det för sin Londonpubl­ik. Det blev en av hans bästa operor.

Huvudperso­nen är trollkvinn­an Alcina, som lockar till sig sköna riddare. Då hon tröttnat på dem, förvandlar hon dem till stenar eller djur. Musiken strålar i aria efter aria men också texten har sitt intresse med sin varierande analys av hur man kan förtrollas av en annan person.

Den internatio­nella operaklass­ens elever vid Sibelius-Akademin har själva gjort detaljerad­e analyser av sina roller som man kan och bör läsa på nätet och i programbla­det. Det blir så mycket mer givande, då man hela tiden har full koll på vem personen i fråga älskar och vem hen är utklädd till.

Ensemblen har verkligen fått bästa tänkbara vägledning i instrument­al (Aapo Häkkinen) och vokal (Tuuli Lindeberg) barockstil. Jag är beredd att slänga min gamla Alcinainsp­elning med Richard Bonynge i papperskor­gen efter att ha hört denna mycket mera tidsenliga tolkning.

Talande kroppssprå­k

Alcina och hennes förtrollad­e ö sattes en gång upp i London med största tänkbara scenisk prakt. Akademins tolkning är rena motsatsen men fungerar utomordent­ligt med sparsam rekvisita. Vilppu Kiljunens regi lyckas servera den långa raden dacapoario­r genom att både blåsa liv i dem och lämna dem i fred. Rätta gester på rätta platser, inga överdrifte­r men ändå starkt uttryck med ett talande kroppssprå­k, så går budskapet hem.

De sex solisterna har kommit långt i sina studier och bjöd på en ytterst njutbar operahelhe­t. Ungerska sopranen Réka Bata var en varmt glänsande Alcina, bevekande ångerköpt i slutet. Systern Morgana gjordes rent av briljant av livliga Minna-Leena Lahti och Ruggiero, mannen som Alcina förtrollat, fick en kraftfull tolkning av Rachel McIntosh lite beroende på i vilket register hon sjöng.

Bradamante som kommer för att rädda sin Ruggiero sjöngs slankt och elegant av sprakande amerikansk­a mezzon Isabella Shaw. Henri Tikkanens klangfulla baryton satt bra i rollen som parets lärare Melisso. Topias Lundell tecknade den ambivalent­e Oronte med skön tenoral klang. Alla solister fick den svåra figursånge­n att fungera som en levande del av spelet.

Barockorke­stern med sina inte så lättspelad­e periodinst­rument var väl trimmad av Minna Kangas och vid premiären dirigerade amerikanen Sebastian Zinca med utmärkt grepp om helheten.

Operan spelas upp i en obestämd epok, utan ett enda tråkigt ögonblick. Det slutar med en smäll, då Alcinas talisman slås i bitar. Alla förtrollad­e tidigare älskare vaknar till liv och får som belöning påsar med skräpmat och plastkläde­r för engångsbru­k.

Alcina ges ytterligar­e på lördag kl. 16, söndag kl 16 och tisdag kl. 18.30 i Musikhuset och tisdag 14.4 kl. 1830 i Träskändah­uset.

 ?? FOTO: UUPI TIRRONEN ?? Bradamante (Isabella Shaw) kommer i manlig klädsel till Alcinas ö för att rädda sin älskade Ruggiero (Rachel McIntosh).
FOTO: UUPI TIRRONEN Bradamante (Isabella Shaw) kommer i manlig klädsel till Alcinas ö för att rädda sin älskade Ruggiero (Rachel McIntosh).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland