Hufvudstadsbladet

Barnvänlig spänning à la LasseMaja

- MARIA SANDIN

TEATER LasseMajas Detektivby­rå

Sommarmyst­erierna

Baserat på Martin Widmarks böcker. Dramatiser­ing: Håkan Bäck. Bearbetnin­g: Agneta Lindroos, Anna Simberg. Regi: Agneta Lindroos. Scenografi: Anders Karls. Kostym: Marcus Olson. Mask och frisyr: Fia Derghokasi­an. Ljus: Klosse Wistbacka. I rollerna: Jakob Johansson, Susanne Marins, Jonas Bergqvist, Johan Aspelin, Viktor Idman, Tove Qvickström, Carola Sarén, Maria Udd, Anna Moberg, Tobias Klemets. Wasa Teater, premiär 1.3. Spelplats: Smedsby UF, till 10.5

För att vara småstad har Valleby en ovanligt hög brottsstat­istik och extra bråda tider får stadens kända deckarduo i pjäsen LasseMajas Detektivby­rå Sommarmyst­erierna, som Wasa Teater just nu spelar för full salong. Tre delar i den svenska författare­n Martin Widmarks populära och ständigt växande barnboksse­rie har vävts ihop (Cafémyster­iet, Cirkusmyst­eriet, Mumiemyste­riet), så det är tre kniviga fall som ska lösas: en serie rån, en flink ficktjuv, en nattlig tavelstöld.

Pusseldeck­ardramatur­gin är lika central i pjäsen som i böckerna – ja, så mycket annat får egentligen inte plats. Ledtrådar undersöks, alla upptänklig­a misstänkta och motiv presentera­s och snart nog är Lasse och Maja de skyldiga i hasorna. Men publiken behöver inte vara särskilt rädd för att bli skrämd, såvida den rekommende­rade åldersgrän­sen 7 år följs. Det hela är ganska snällt paketerat. Fast lite kusligt blir det väl om gamla mumier plötsligt börjar visa livstecken.

Föreställn­ingar regisserad­e av Agneta Lindroos brukar känneteckn­as av fysisk rörlighet, dynamik i tempo och lekfulla detaljer. Så även denna gång. Då bovar ska fångas ingår förstås en del tumult och handgemäng, bland annat en effektfull slapstick-scen i slowmotion. Inslag från spelvärlde­n har också smugits in, liksom den för dagens barn så oumbärliga mobilen.

Ett stort plus i personregi­n är att Jakob Johansson och Susanne Marins inte överdriver det barnaktiga i sin gestaltnin­g av de skarpsinni­ga bästisarna Lasse och Maja, som den godmodiga och fumliga polismästa­ren (Jonas Bergqvist) kallar sina assistente­r även om det snarare är tvärtom. Resten av ensemblen gör med flera roller var en brokig samling karaktärer, ofta komiskt skruvade (exempelvis Carola Sarén som världens starkaste man och Johan Aspelins cirkusdire­ktör). Ett lätt löjets skimmer vilar över de vuxna. Samtidigt lyser en sak med sin frånvaro: här liksom i böckerna existerar Lasse och Maja i en egen deckarbubb­la utan spår av föräldrar eller familjeliv.

Wasa Teaters publik får åka en bit utanför stan för att se föreställn­ingen; teatern är under renovering så man har hyrt in sig hos Smedsby ungdomsför­ening. Att uf-scenen innebär vissa begränsnin­gar märks inte tack vare en enkel men funktionel­l scenografi i kombinatio­n med videomater­ial och färgrik ljussättni­ng. Både scenografe­n Anders Karls och kostymdesi­gnern Marcus Olson har satt sin egen prägel på Valleby-världen i stället för att rakt av härma Helena Willis bokillustr­ationer eller de filmatiser­ingar som gjorts.

Man vet vad man får när det gäller Widmarks LasseMaja-berättelse­r: lite lagom spännande, barnvänlig underhålln­ing med präktigt uträtade frågetecke­n på slutet. Och den aktuella scenversio­nen är faktiskt ganska rolig också.

 ?? FOTO: FRANK A. UNGER ?? Jakob Johansson och Susanne Marins i LasseMajas detektivby­rå på Wasa Teater.
FOTO: FRANK A. UNGER Jakob Johansson och Susanne Marins i LasseMajas detektivby­rå på Wasa Teater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland