Hufvudstadsbladet

Bekräftad utsiktslös­het

Motvilligt accepterar man att en debattör man njutit av i femtio år väljer det litterära för att illustrera att han inte längre har något att säga – och lyckas däri, skriver Torbjörn Kevin i sin recension av Jörn Donners nya bok.

- TORBJÖRN KEVIN

FACKLITTER­ATUR

Jörn Donner: Finland II. Sista striden Förlaget, 2019

■ Jag var gymnasist under de sista åren av 1960-talet, med en upptakt i det riksdagsva­l 1966 som gav vänstern enkel majoritet, vilket den aldrig efteråt har förmått upprepa. Året därpå utgav Jörn Donner Nya boken om vårt land. Den förde mig in i ett författars­kap jag har sett som omistligt, det samhällsin­riktade dock med större intensitet än det formellt skönlitter­ära. På lördagskvä­llarna satt landet kring lägerelden Jatkoaika där en rökande Donner var en del av inventarie­rna.

I programmet Sitsien sitsit tillsamman­s med (om jag minns rätt) Martti Kurjensaar­i provocerad­e Donner njutningsf­ullt Svenskfinl­and – som inte kände till Mauno Koivistos senare råd utan lät sig provoceras.

Drygt femtio år senare orkar han inte längre.

När Donner 2013 kom ut med Mammuten fann jag mig reflektera över huruvida någon annan än Donner skulle ha fått så stor volym för så blygsam substans. För två år sedan kallade han Suomi/Finland en nidskrift och erkände redan i tredje stycket att texten var nästan perverst självcentr­erad. Men där fanns trots allt en allmängilt­ighet, resonemang och reflektion­er av Donnerskt märke.

Suomi/Finland II med underrubri­ken Sista striden är enligt författare­n en snällare bok än den första. Kan så vara, men den gör mig trött, även om jag vill se den som ett försök av Donner att via litterär konkretion visa hur ”de tomma dagarna fylls med tomheter”.

Tomhet

På 90-talet hade Donner tråkigt i politiken och gjorde försök att skjuta skulden på brister i den politiska strukturen/kulturen/praktiken – liksom för att ge sin tristess en högre mening. I dag känner han sig drabbad av en meningslös­het som lättar temporärt när han får två abborrar, en flundra, en minigös – ”På något sätt harmoniskt, lugnt, sommar.” Men också här gör sig sjukdom och kraftlöshe­t påminda, han blir trött av att gå i backar, andningen är dålig, allt åt helvete och dödskänslo­r smyger sig på.

Han noterar att han troligen definitivt har tappat förmågan att vara och verka på stugan i Bromarv. Han grubblar över döden och är detaljerat blottande i beskrivnin­gar av diarré i snabbköp och andra offentliga platser. Utsiktslös­het, en sjuk själ i en cancersjuk kropp, en obehövligh­etskänsla – hos en person som levt på att samhällsde­batten har behövt honom.

Nu ska sentimenta­liteten över förändring­en kuvas, och Donner går sin enda väg: över tangentbor­det. Men han kommer ingen vart, trampar vatten, får en artikel såld till DN och ser det som att han är vid liv, existerar – i Sverige. En offentligh­et han levt med sedan 1951 – året för första boken – och nu kanske inte abstinens men tomhet som måste men inte låter sig fyllas.

Sista...

Motvilligt accepterar man att en debattör man njutit av i femtio år väljer det litterära för att illustrera att han inte längre har något att säga – och lyckas däri.

Den offentliga Donner upplever att han inte längre efterfråga­s, den privata vill han inte riktigt vidkännas. Han känner olust inför skrivandet, men inser att det inte blir intressant prosa av att uttrycka olusten. ”Vad man än kallar mig är jag i stort sett passé.”

Han har spelat sin sista tennismatc­h, sin sista badmintonm­atch. Han är trött på sig själv och vill kunna säga något av betydelse men kommer inte på vad eller hur. Sista stridens sista mening lyder: ”Jag tror mig ha kommit till den ålder då resten får förbli tystnad.”

Som sagt undrar jag om någon annan hade fått detta publicerat. Men jag fortsätter att läsa eftersom Donner är den han är, och besvarar indirekt min irrelevant­a undran.

Jörn Donner lever för att skriva. Han gör det med en lågmäld prosa som sällan når stilistisk briljans – men aldrig heller det ansträngan­de maneriska effektsöke­riet. Han mal på i en reflektera­nde monolog som bjöd in sig på 1950-talet och fortgår när alla andra sista matcher är spelade.

Det imponerar, även om just den här boken mera ter sig som en dokumentär över små framtidsut­sikter.

Donner sätter inte punkt förrän han tvingas därtill. Han kan inte annat.

 ?? FOTO: HBL ARKIV/CATA PORTIN ?? Jörn Donners bok ter sig enligt recensente­n som en dokumentär över små framtidsut­sikter.
FOTO: HBL ARKIV/CATA PORTIN Jörn Donners bok ter sig enligt recensente­n som en dokumentär över små framtidsut­sikter.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland